HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

1 Mayıs'a namazla başladılar

1 Mayıs kutlamaları için Fatih Camisi’nde toplanan “Anti Kapitalist Müslüman Gençler”, iş kazalarında ölen işçiler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

1 Mayıs'a namazla başladılar
1 Mayıs kutlamalarında herkesin merakla beklediği grup kendilerine Antikapitalist Müslüman Gençler adını veren grup olacak.
[ ****](http://video.mynet.com/habervideo/1-Mayis-a-namazla-basladilar/1448402/)
[ ****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/bugun-1-mayis-1-mayista-bir-ilk/9986/258855/)
İlk kez 1 Mayıs'a katılan ve Fatih Cami’nde toplanan grubun başında Yazar İhsan Eliaçık bulunuyor. Eliaçık, Esenyurt’ta hayatını kaybeden 11 işçi için gıyabi cenaze namazı öncesinde bir konuşma yaptı.
Eliaçık konuşmasında şunları söyledi:
"40 yıl önce burada ve camilerde toplanan gençler Deniz Gezmiş’i taşlamak için toplanmıştı, taşlamıştı da. Biz bugün reddi miras yaptığımızı açıklıyoruz. Bu mesaj Türkiye’ye verilmiştir. Muhafazakarlara ve sosyalistlere bir mesaj veriyoruz. Bu gitgide büyüyecektir. Anadolu'da bir gelenek vardır. Anne ve babaların iki şeyi yere düşünce öperler ve başlarının üzerine koyarlar. Bunlar Kuran ve ekmektir. Bu hareket Anadolu ruhunun yeniden canlanmasından ibarettir. Diyorlar ki bunları arkasında kimler var.
Allah var bir de desteklerse halk var. Ceplerinde çay parası bile yoktur. Kendi aralarında paylaşımdan başka bir şey yoktur. En tehlikeli fikir zamanı gelmiş fikirdir ve bu fikrin zamanı gelmiştir. Sağdan soldan gelecekler sözlere aldanmayın, sataşmalara itibar etmeyiniz".
Gösteriye katılanlardan biri, “Emekçi kardeşlerimizin yanında olduğumuzu göstermek, AVM ve şantiyelerde ölen kimsesiz işçilerin yanında olduğumuzu göstermek istedik. Onurlu bir mücadele içinde olduğumuzu göstermek istiyoruz. Bu ilk oluyor, devamı gelecek” dedi.
Kutlamalara katılan diğer bir kişi ise “Çağrımızın burada kalmamasını, mevcut iktidarın olumlu adımlar atmasını istiyoruz. Asgari ücrette yapılandırma istiyoruz” diye konuştu.

**DETAYLAR**
Polis sabah 7'den sonra önlem almaya başladı. Aralarında tiyatrocu Ulvi Alacakaptan da vardı. Alacakaptan, “Ben sol görüşlüydüm. Müslüman olunca anladım. Antikapitalist Müslümanlıkta da var” dedi.
Ölen işçilerin posterleri Fatih Caminin duvarlarına asıldı.
Gazeteci Ahmet Şık da yürüyüşü izlemek için Fatih Camii'ne geldi.
**YÜRÜYÜŞTEN NOTLAR**
Grup Fevzipaşa Caddesi’nden Saraçhane parkına doğru yürüyor. Taksim'de diğer grupla buluşacaklar.
Grubun lideri İhsan Eliaçık.
Dev bir pankartın hemen arkasında yürüyorlar
Organizasyon komitesinde olanlar sarı kurdele takıyorlar.
Dev bir pankartın üzerinde şunlar yazıyor:
“Kölelere özgürlük” sloganının Kürtçesi, Ermenicesi ve Arapçası yazıyor.
Capitalizm (C ile yazılmış)
Mazluma kimliği sorulmaz
Hem tanrıya hem paraya kulluk edemezsiniz
Allah emek özgürlük
Allahu ekber özgürlük
Abdestli kapitalizme hayır
Muhammed’den Musa’ya önderlere bin selam
Mal da yalan mülk de yalan
Dünya malı dünyada kalır
**POLİS ENGELİ YOK**
Grup KESK'le buluştu.
Yürüyüşe devam ediyorlar.
Şu an Unkapanı Köprüsü'ndeler.
Polis engeli yok.
Trafik kapatılmamış, yol açık.
Yürüyüş sorunsuz ilerliyor.
**"OLUMLU TEPKİLER BİZE CESARET VERDİ"**
Gruptan Mustafa Timuçin Özoğuz şunları söyledi:
"Biz hiçbir siyasi partiye bağlı değiliz, kendi inisiyatifimizle burada toplandık, 1 Mayıs’a katıldık. Bizi onunla veya bununla bağdaştırmasınlar. Çok olumlu tepkiler aldık, sol gruplardan da çok olumlu tepkiler aldık. Bu bize cesaret verdi. İslam işçilerin haklarını sonuna kadar korur. Biz de bu nedenle buradayız."


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler