HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

21 Mart arefesinde ortalık karıştı

Nevruz, bugün yapılan erken kutlamalar sebebiyle gergin başladı.Batman, Mersin, Hakkari, Van gibi birçok ilde ortalık savaş alanına döndü, göstericiler polisle çatıştı.

21 Mart arefesinde ortalık karıştı
Van'da Nevruz alanının yakınında patlayıcı madde bulundu. Bombanın uzaktan kumandalı, zaman ayarlı ve parça tesirli olduğu belirlendi. Batman' daki olaylarda ise Ahmet Türk, seçim otobüsünün içine gelen gaz bombasından etkilenip olay yerindeki polis aracıyla hastaneye kaldırıldı. Türk'ün çıkan olaylar sırasında, polis tarafından yumruklandığı iddia edildi. Hakkari Yüksekova ve Cizre'de ise kalabalığın içine sızan teröristler 4 polis memurunu yaraladı.
Diyarbakır'da yarın yapılması planlanan resmi nevruz kutlamaları da tertip komitesinin talebi üzerine iptal edildi.
[ ****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/nevruz-gerginligi-hastanede-dayak-aciklamasi/9784/250125/)
**MERSİN'DE GERGİNLİK**
Mersin’de, Valilik tarafından bugün yapılması için önce izin verilen, ancak İçişleri Bakanlığı tarafından iptal edilen nevruz kutlamasını gerçekleştirmek isteyen BDP destekli grupların miting alanına gitmelerine, polis izin vermeyince olaylar çıktı. Göstericilerin attığı el yapımı bomba, boş alana düşerek patladı.
**NEVRUZ ALANI YAKININDA BOMBA**
Bugün kepenklerin kapalı olduğu Şevket Sümer Mahallesi’nde Siteler Polis Merkezi’ne 100 metre uzaklıktaki BDP Akdeniz İlçe binası önünde toplanan yaklaşık 300 kişi, Tırmıl Miting Alanı’na gitmek için harekete geçti. Çevrede yoğun güvenlik önlemi alan polis, yasal kutlamalar için yarına izin verildiğini, bugün kutlama yapılamayacağını belirterek dağılmalarını istedi. Kadın ve çocukların da bulunduğu grupta yer alan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, polis yetkilileriyle görüşüp, "Vali bey ile görüşünceye kadar herhangi bir müdahale olmasın" isteğinde bulundu.
**ÖNDER: İSTANBUL’DAKİ ZALİMLİK BİR CANA MAL OLDU**
Mersin’de BDP destekli izinsiz nevruz kutlamasına katılan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, halkın kendi bayramını kutlamak istediğini belirterek şunları söyledi:
"Vali telefonlara çıkmıyor, bir halk bayramını kutlamak istiyor. Bunların bütün derdi, bütün yıldırmalarla, zindana atmalarla ’biz bu halkı sindirdik’ diyecekler. Bu yalanı işliyorlardı, bu halk bu yalanı 1 milyon kişi ile meydana çıkarak başlarına çaldı. Senin ne haddine bir halkın bayramını tayin etmek. İran halkı nevruzu 15 gün kutluyor, Irak’ta 6 gün kutlanıyor. ’Bu halkın bayramı ne zaman kutlayacağına biz karar veririz’ dediler ama bu halk bu durum başlarına çaldı. Hala ders almamışlar dün bu zalimlik İstanbul’da bir cana mal oldu. Bugün burada ilkokul çocuğuna gözümün önünde gaz atıyorlar, bomba atıyorlar. Bir tanesi gözümüzün önünde yaralandı. Bu iş barış ortamının hükümet eliyle dinamitlenmesidir. Gaz yemeyen kalmadı Botaş’ı geçtik."
Ertuğrul Kürkçü ise, 21 Mart’ın tatil edilmesi gerektiğini ancak bunun bile yapılmadığını kaydetti.
Ancak bu sırada göstericiler, polisin üzerine havai fişek ve maytap atınca ortam bir anda karıştı. Panzer destekli polis, tazyiksi su ve gaz bombası atarak gruba müdahale etti. Göstericiler ara sokaklara girerek kaçtı. Bu sırada sokaklarda göstericilerle polis arasında kovalamacalar yaşandı. Bir sokaktan polislerin üzerine 1 el yapımı bomba atıldı ancak bomba boş alana düşerek patladı.
**POLİSE SALDIRI**
Cizre’nin İdil yolu üzerinde bulunan Nur Mahallesi ara sokaklarından birinde köşe başında duran çevik kuvvet polislerine uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Henüz kimlikleri öğrenilemeyen 2 çevik kuvvet polisi ile yoldan geçmeye çalışan 1 vatandaş yaralandı.
Çevik kuvvet polislerinin yaralanmasından sonra özel harekat polisi, ağır silahlarla Nur Mahallesi’ne operasyon düzenledi. Mahalleyi ablukaya alan özel harekat timleri, zırhlı araçlarıyla göstericilerin kaçtığı belirtilen BDP ilçe binası önüne geldi. Barada kapıyı kırarak bahçeye giren timler ilçe binasına girdi ve birçok kişiyi yaka paça gözaltına aldı. Özel Harekat timlerinin BDP ilçe binasına doğru ateş açtığı ileri sürüldü.
Cizre’de yer yer güvenlik güçleri ile göstericiler arasında karşılıklı çatışmalar yaşanırken, silah sesleri de duyuluyor. Özel harekat timinin Nur Mahallesi’nde başlattığı operasyon devam ediyor.
**BAŞHEKİM: GÖZÜNDE KIZARIKLIK VE ŞİŞLİK VAR**
Batman’da izinsiz nevruz kutlaması yapmak isteyen BDP’lilerle güvenlik güçleri arasında çıkan olaylar sırasında, polis tarafından yumruklandığı ileri sürülen Mardin Bağımsız Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi Başkanı Ahmet Türk hastaneye kaldırıldı.
Kentin Bağlar Mahallesi Nergiz Caddesi üzerinde kutlama yapmak isteyen gruplarla polis arasında çıkan olaylar sırasında, BDP yöneticileri ve milletvekilleri de arada kaldı. Çevik Kuvvet ekipleri göstericilere müdahale ederken, Mardin bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Batman Belediye Başkanı Vekili Serhat Temel ile parti yöneticilerinin bulunduğu otobüse gaz bombası atıldı.
Önce kalp rahatsızlığı bulunan ve gazdan etkilenen Ahmet Türk ve ardından da diğerleri otobüsü terk etti. Ahmet Türk otobüsten indiği sırada iddiaya göre resmi kıyafetli bir polisin yumruklu saldırısına uğradı. Polis tarafından tokatlanıp yumruklandığı ileri sürülen Ahmet Türk, Özel Dünya Hastanesi’ne kaldırılarak tedaviye alındı. Ahmet Türk doktorlar tarafından gözetim altında tutulurken,milletvekilleri ve partililerin da hastaneye akın etti.
Olaya tanık olduğunu söyleyenlerden Batman Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, Ahmet Türk’ün polis tarafından yumruklanıp tokatlandığını söyledi. Temel olayı şöyle anlattı:
Otobüsle alana giderken otobüsün içine gaz bombası atıldı. Kalp rahatsızlığı olan Ahmet Türk fenalaşancı otobüsten indirdik. Bu sırada yanımıza gelen resmi kıyafetli bir polis memuru Ahmet Türk’e yumruk ve tokat attı. Gazdan dolayı nefes almakta zorlanan Ahmet Türk, polisin yumruğu sonucu daha da fenalaştı. Kendisini hemen özel bir hastaneye kaldırdık. Şu anda hastanedeyiz. Ahmet Türk tedavi ediliyor ancak durumu iyi" dedi.Batman’da nevruz kutlamaları sırasında nedeniyle çıkan olaylarda
atılan gaz bombasından etkilenip parti otobüsünden indiği sırada bir polisin yumruklu saldırısına uğradığı belirtilen Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk’ün kaldırıldığı Özel Batman Dünya Hastanesi’nde tedavisi sürüyor.
**GÖZÜNDE ŞİŞLİK VARDI**
Kalbine daha önce pil takılan Ahmet Türk’ün tedavisinin kardiyoloji servisinde sürdüğünü belirten hastane Başhakemi Abdullah Altan Özkaya, "Ahmet Türk hastaneye getirildiğinde yapılan müdahalesinde sol gözünde kızarıklık ve şişlik vardı. Ayrıca daha önce kalp rahatsızlığına bağlı olduğu için gazdan etkilenmiş" dedi.
**TÜRK: BİZİ YILDIRAMAZLAR**
Batman'daki olaylar sırasında hastanelik olan Ahmet Türk, " Bizi bu şekilde yıldırmayı düşünüyorlarsa yıldıramayacaklar" dedi.
**TUĞLUK: POLİS YUMRUK ATTI**
Hastane önünde gazetecilere açıklama yapan Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, polisin Ahmet Türk’e yumruk attığını ileri sürdü. Tuğluk, buna tanık olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Alana otobüsle girmek istedik. Bu sırada polislerin olduğu taraftan bize yoğun bir taşlı saldırı gerçekleşti. Taşlı saldırı sonucu otobüsümüzün tüm camları kırıldı. Kırılan camlardan içeriye yoğun gaz bombası atıldı. Gaz bombaları atıldığı zaman nefes alamaz duruma geldik. Ayrıca atılan taşlardan dolayı öldürücü darbeler olduğu için otobüste koltukların altına saklanmıştık. Gaz atıldıktan sonra kapılar açıldı ve biz araçtan indik. Bu sırada kalabalık arasında bir polis grubu otobüse hücum etti. Üzerinde resmi kıyafet olan bir polis, o sırada Ahmet beye yumruk attı."

[Van'da Nevruz gerginliği](https://www.mynet.com/videolu-haberler "Van'da Nevruz gerginliği") | [www.mynet.com/video](https://www.mynet.com/video "https://www.mynet.com/video")
**4 İLDEN TAKVİYE GELDİ**
Ankara, Gaziantep, Kilis ve Osmaniye’den takviye gelen polislerin de desteğiyle Mersin’de sık sık PKK lehine gösteriler yapılan Şevket Sümer, Güne, Siteler, Yeni Pazar, Çay, Çilek, Demirtaş ve Alsancak mahallelerinde geniş güvenlik önlemi alındı. Bir polis helikopteri de bölgeye havadan kontrol etti.
**BDP’Lİ MİLLETVEKİLLERİ OTURMA EYLEMİNE BAŞLADI**
BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve Akdeniz İlçe Belediye Başkanı BDP’li Fazıl Türk, Tırmıl Alanı’na gelerek oturma eylemine başladı. Milletvekili Kürkçü, halkın barış gününü bugün kutlamayı tercih ettiğini söyledi. İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi bahane edilerek kutlamalara izin verilmediğini belirten Kürkçü, "Aynı kutlama bugün Osmaniye’de yapılıyor ve hiç bir müdahale yok. Bu çelişki değil mi? Polis, orantısız güç kullanıyor. Hepimiz gazdan etkilendik" dedi.
**GÖSTERİCİLERİN ARASINDA KALAN POLİS HAVAYA ATEŞ AÇTI**
BDP’lilerin toplandığı Tırmıl Alanı’na girmek isterken polisin müdahalesiyle dağılan gruplar ara sokaklara kaçtı. Bu sırada sivil bir polis memuru grup arasında kaldı. Taş yağmuruna tutulan polis memuru, tabancayla havaya ateş açtı. Diğer ekiplerin müdahalesiyle polis memuru, grup arasından çıkartıldı.
**YOLU KAPATIP PKK SLOGANI ATTILAR**
Kentin Özgürlük Mahallesi’nde ana caddeyi barikat kurarak kapatan yaklaşık 200 kişi, terör örgütü PKK lehine slogan attı. Çevik Kuvvet polisi, gruba gaz sıkarak müdahale etti. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu grup, ara sokaklara girerek dağıldı. Mersin’de Doğu ve Güneydoğu’dan göç edenlerin yaşadığı mahallelerde sık sık küçük gruplar gösteri yaptı. Yoğun güvenlik önlemi alan polis, bu gruplara anında müdahale edip dağıttı.
**TREN SEFERLERİ DURDURULDU**
Adana’dan Mersin’e düzenlenen banliyö tren seferleri de Mersin’deki olaylar nedeniyle durduruldu. Adana Tren İstasyonu’nda yapılan anonslarda, Mersin’de güvenlik nedeniyle Adana- Yenice- Tarsus- Mersin yönüne tren seferlerinin ikinci bir emre kadar iptal edildiği bildirildi. Mersin’e gitmek için istasyona gelenler buna tepki gösterdi.
**VAN’DA ERKEN NEVRUZ KUTLAMASI GERGİN BAŞLADI**
Van’da BDP’nin düzenlediği erken nevruz, gergin başladı. Slogan atarak nevruz alanına gitmek isteyen 30 kişilik gruba polis müdahale etti. Polisin gözyaşartıcı bomba kullanarak dağıtmaya çalıştığı grup taş atarak karşılık verdi. Göstericiler sokak aralarına dağıldı.
Van’daki izinsiz nevruz kutlamaları saat 10.00’da BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Kültür Caddesi’nde bulunan BDP çadırı önüne gelmesiyle başladı. Polisin geniş güvenlik önlemleri altında, burada davul zurna eşliğinde halaylar çekildi.
Daha sonra yaklaşık 500 kişilik grup, Demirtaş, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, İl Başkanı Cüneyt Caniş’le birlikte nevruz kutlamalarının yapılacağı Belediye İtfaiye meydanına doğru yürüyüşe geçti. Kültür Müdürlüğü önüne kadar gelen kalabalık burada durduruldu. BDP’li yöneticiler ile polis arasındaki görüşmeler burada devam ederken, polis de çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı.
**YÜKSEKOVA’DA DA OLAYLAR ÇIKTI**
Hakkari’nın Yüksekova İlçesi’nde de BDP’nin düzenlediği erken nevruz, gergin başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren askerler ana ceddelerde, polisler ise ilçe merkezi ve sokaklarında geniş güvelik önlemi aldı. Sabah saatlerinde işyerlerini açık olduğu ilçede, polisin aldığı yoğun güvenlik önlemlerini ardından kepenkler de kapatıldı.
Nevruz kutlamalarını yapılacağı Eski Cezaevi Kavşağı’nda da aralarında özel hareket polislerini de
bulunduğu geniş bir güvenlik önlemi aldı. Nevruz alınına gitmek isteyenlere polis izin vermeyince gerginlik çıktı. İlçenin hemen her noktasında toplanan 100-150 kişilik gruplar, ateşler yakıp, slogan atarken, polis göstericileri gözyaşartıcı bomba ve tazikli su kullanarak dağıtmaya çalışıyor. Göstericiler ise taş atarak karşılık veriyor. İlçedeki olaylar devam ediyor.
**İZİNSİZ GÖSTERİDE POLİSE ATEŞ AÇILDI**
Yüksekova Kaymakamı Üzeyir Aziz Özeren, izinsiz nevruz kutlaması için toplanan göstericilerin arasından açılan ateş sonucu 2 polis memurunun yaralandığını belirtti.
Kaymakam Özeren, izinsiz nevruz kutlaması için Cengiz Topel Caddesi'nde toplanan kalabalığa dağılmaları yönünde uyarıda bulunulduğunu, ancak güvenlik güçlerine taşlı saldırıda bulunulduğunu söyledi. Güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu kalabalığın dağıldığını ifade eden Özeren, grupların daha sonra tekrar toplandığını belirtti.
Özeren, “Grubun arasından güvenlik güçlerinin üzerine uzun namlulu silahlarla ateş açıldığını, bir panzer sürücüsü ile yanındaki polis memurunun yaralandığını” belirterek, yaralı polislerin sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.
Üzeyir Aziz Özeren, göstericilerin arasında polise uzun namlulu silahla ateş açan bir kişinin polis tarafından tespit edildiğini kaydederek, “Polise uzun namlulu silahla ateş açan kişi özel harekat timlerinin karşılık vermesi üzerine yaralanarak mahalle arasına kaçmış. Uzun namlulu silahlı saldırganın yakalanması için kaçtığı bölgeye hava destekli operasyon başlatıldı” dedi.
**BATMAN VE CİZRE’DE İZİNSİZ NEVRUZ KUTLAMALARINDA OLAYLAR ÇIKTI**
İçişleri Bakanlığı’nın nevruzun günü olan 21 Mart tarihinde kutlanmasını isteyen genelgesine rağmen BDP’nin bugün Batman ve Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde düzenlediği kutlamalarda olaylar çıktı. Göstericiler ile polis arasında çıkan arbedede Batman’ın bazı sokakları ile Cizre savaş alanına döndü.
Batman’da valiliğin dün nevruz kutlamasına izin verilmeyeceğini açıklamasına rağmen bu sabah saatlerinden itibaren BDP’nin kutlama yapacağını açıkladığı şehirlerarası otogar yakınındaki boş alanda, polis sıkı güvenlik önlemleri aldı. Bir kaç noktadan gelip alana girmek isteyen gruplara polis müdahalede bulundu. Göstericiler da polise, ses bombası, havai fişek, molotof ve taşlı saldırıda bulundu.
Diyarbakır Caddesi’nde çıkan olaylarda polis çok sayıda göstericiyi gözaltına aldı.
Bu arada Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ile BDP Diyarbakır Millekvekili Nursel Aydoğan, polis müdürleriyle görüşüp alana girmelerine izin verilmesini istedi. Ancak, polis izin verilmeyeceğini bildirmesi üzerine, milletvekilleri parti otobüsüne döndükten sonra göstericiler ile polis arasında yine arbede çıktı.
İçinde milletvekilleri ve partililerin bulunduğu BDP parti otobüsü ile arkasında bulunan kalabalık bir grup alana girmek için bekledi. Alana çıkan tüm cadde ve sokaklarda önlem alan polis ile alana girmek
isteyen göstericiler arasında sık sık karşılıklı arbede çıktı.
Bu arada Batman’da polis aldığı önlemlerle nevruz alanına girmek isteyenlere izin vermedi. Polis, taş ve sopalarla direnişi sürdüren grubu dağıtmak için havaya uyarı ateşi açtı, tazyikli su ve biber gazı kullandı.
Ahmet Türk 12 Nisan 210 tarihinde Muş’un Bulanık İlçesi’nde 2 kişinin öldürülmesi davasını takip için gittiği Samsun’da, 27 yaşındaki İsmail Çelik tarafından yumrukla saldırıya uğramış ve burnu kırılmıştı.
**CİZRE SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ**
Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde İdil Yolu üzerinde bulunan BDP ilçe parti binası önünde bulunan boş alanda, izin verilmemesine rağmen nevruz kutlaması için yaklaşık 5 bin kişi toplandı. Daha sonra yöresel kıyafetler giyen kalabalık, davul zurna eşliğinde halay çekmeye başladı.
Sıkı güvenlik önlemi alan polis kutlama alanına gelerek önce, kutlamaların yasadışı olduğu uyarısında bulundu. Göstericilerin uyarıya aldırış etmemesi üzerine polis, kalabalığı dağıtmak için tazyikli su ve gaz bombası ile müdahalede bulundu. Göstericiler Cudi ve Nur mahalelerine kaçtı. Sokaklarda göstericilerin, güvenlik güçlerine ses bombası, molotof kokteyli ve havai fişekle saldırması ortalığı savaş alanına çevirdi.
Polis müdahale sırasında attığı gaz bolbalarıdan BDP ilçe binas yakınında bulunan Menderes İlköğretim Okulu’ndaki öğrencileri olumsuz etkiledi. Kapı ve pencereleri kapatan öğrenciler içerde mahsur kaldı. Yoğun gaz nedeniyle dışarı çıkamayan öğrenciler, dışarda göstericelrel polisin çatışmasını pencereden izledi. Güvenlik güçleri ile göstericiler arasındaki çatışmalar, ara sokaklarda saatlerce sürdü.
Bu arada, Nevruz’un yarın kutlanacağı Şırnak’ın Beytüşşebap İlçesi’nde dün akşam meydanda davul zurna eşliğinde halaylar çekildi. Polis, muhtemel olayların çıkmaması için halay çekilen bölgede sıkı önlem aldı.
**İDİL’DE POLİS MÜDAHALE ETMEDİ**
Şırnak’ın İdil İlçesi de güne gergin başladı. Bugün nevruz kutlaması yapılacağı alanın çevresinde polis sabah saatlerinden itibaren geniş güvenlik önlemleri aldı. Bir süre sonra yaklaşık 5 bin kişi kutlama yapmak için alana geldi. Polis, gelenlere müdahalede bulunmayıp, alanın çevresinden ayrıldı. Polisin ayrılmasında sonra alanda nevruz kutlamaları yapıldı.
[ ****](https://www.mynet.com/cevaplar/nevruzun-gercek-anlamini-biliyor-musunuz-nevruz-ile-ilgili-dusunceleriniz-nelerdir/5895614)

Yerel Seçim 2024

En Çok Aranan Haberler