HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

400'e yakın Avrupa maçında şike şüphesi

Avrupa çapında yapılan futbolda şike soruşturmasında 380'den fazla şüpheli maç tespit edildi. Bu maçlar arasında, Dünya ve Avrupa kupası eleme maçlarıyla, Şampiyonlar Ligi karşılaşmaları da var.

400'e yakın Avrupa maçında şike şüphesi

Avrupa çapında yapılan futbolda şike soruşturmasında aralarında Dünya ve Avrupa Kupası eleme grubu maçlarıyla, Şampiyonlar Ligi maçlarının bulunduğu 380'den fazla şüpheli maç tespit edildi.

Europol, yaklaşık 18 ay süren ve futbolda şike konusunda şimdiye kadar yapılmış en büyük çalışmanın ayrıntılarını, Hollanda'nın Lahey kentinde düzenlenen basın toplantısında açıkladı. Avrupa Birliği Polis Teşkilatı Europol'un Başkanı Rob Wainwright'ın kamuoyuna duyurduğu soruşturma bulgularına göre, şikede Singapur merkezli bir suç örgütü büyük rol oynadı. Europol Müdürü Rob Wainwright, geçmişte oynanan 400'e yakın maçın şike şüphesiyle araştırıldığını ve 50 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Hollanda'nın Lahey kentinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Wainwright, "Bu, Avrupa futbolu için üzücü bir gün. Soruşturmamız, daha önce görülmemiş düzeylerde şike faaliyeti tespit etti" dedi.

Soruşturma sonucu, bahisten kazanılan 8 milyon Euro ve futbolcularla, hakemlere ödenen 2 milyon Euro ele geçirildi.

Wainwright Singapur merkezli söz konusu suç çetesinin, oyuncu ve hakemlere maç başına 100 bin Euro rüşvet ödeyebildiğini kaydetti.

Europol'ün açıkladığı 380'den fazla maça, daha önce Almanya ve İtalya'da ortaya çıkartılan şike faaliyetlerinin dahil olup olmadığı bilinmiyor.

Wainwright ve diğer yetkililer, şüpheli oyuncular, hakemler ve maçları, soruşturmanın devam etmesini gerekçe göstererek açıklamadı.

Ancak Wainwright, gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine, şüpheli şampiyonlar ligi maçının geçtiğimiz üç-dört yıl içinde İngiltere'de oynandığını söyledi.

Rob Wainwright, şike yapılan çoğu maçın zaten bilindiğini belirtti ve "Organize suç örgütlerinin futbol dünyasında faaliyet gösterdiğine dair ilk kez, kapsamlı kanıtlara ulaştık" dedi.

Europol'ün soruşturmasında 2007'den bu yana en az dokuz ülkede oynanan maçlarla ilgili iddialar ele alındı.

Türkiye'den maçlar da var

Europol'ün 40 maçla başlayan soruşturması daha sonra genişletildi.

Bazı Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi maçları da soruşturma konusu oldu.

Alman polisi tarafından başlatılan soruşturmada, Türkiye'deki bazı ikinci lig maçlarıyla, Almanya ve İsviçre'deki alt lig maçlarında şike yapıldığına dair kanıtlara ulaşıldığı düşünülüyor.

Macaristan, Bosna, Avusturya, Hırvatistan, Slovenya ve Belçika'daki bazı karşılaşmalar da soruşturmaya dahil edildi.

Europol'ün soruşturması sonucu şu ana dek bazı tutuklamalar yapıldı ve cezalar verildi.

Bir çete lideri 5,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

UEFA Başkanı Michel Platini geçtiğimiz günlerde, şikenin futbolun geleceğine yönelik en büyük tehdit olduğunu söylemişti.

Platini, "Yarın bir maça sonucu bilerek gidecesek, futbol ölmüştür" demişti.

Europol Müdürü Rob Wainwright, Europol'ün yanı sıra Interpol, Eurojust (AB Yargı İşbirliği Birimi), Almanya, Macaristan, Finlandiya ve Slovenya'dan temsilcilerin katıldığı toplantıda, Dünya Kupası, Avrupa Futbol Şampiyonası ve şampiyonlar ligi dahil 380'den fazla maçta şike yapıldığına dair delillerin bulunduğu belirtilirken, olaylara 15 ülkeden toplam 425 yetkili ile futbolcunun dahil olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

AP kaynaklı haberlerde, Europol şike mafyasıyla yakın bağlantıda olan bu kişilerin 155'inin Almanya'da, 66'sının Türkiye'de, 29'u İsviçre'de ve geri kalanların da Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşadığını açıkladı. İddia edilen şike maçlarının çoğunun Almanya, İsviçre ve Türkiye'deki organizasyonlarda oynandığı belirtiliyor.

Rob Wainwright, Asya merkezli ve Avrupa'da destek gören suç örgütlerince yönlendirilen şike olaylarından, yaklaşık 8 milyon avro kazancın elde edildiğini bildirdi.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler