HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

“4+4+4 sistemi 28 Şubat’ın rövanşı değil”

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, “4+4+4” sisteminin 28 Şubat'ın rövanşı olmadığını söyledi.

“4+4+4 sistemi 28 Şubat’ın rövanşı değil”

ANKARA (ANKA) – Dinçer, NTV’de Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç’ın sorularını yanıtladı. 28 Şubat sürecinde eğitim kesintisiz hale getirilmesinin, subjektif ve siyasi gerekçelerle yapıldığını dile getiren Dinçer, “Düzenleme, 28 Şubat'ın rövanşı değil. Bugün bizim yaptığımız şey, bununla alakalı değil. Dünyaya lütfen bir bakın, eğer onun dışında bir uygulama yapıyorsak ona dair bir şey söyleyin. Ben meseleye ilkesel bazla bakıyorum, dünyadaki değişme ve gelişmelere uyum sağlayacak bir eğitim sistemi hayal ediyorum” dedi.

[

](https://www.mynet.com/ak-partiden-geri-adim-110100619667)

-“HAKSIZ PROPAGANDA YAPILIYOR”-

Dinçer, Türkiye'de belirli bir kesimin, eğitimin kademeli hale getirmesine ideolojik olarak karşı çıktığını, haksız propaganda yaptığını belirterek, şu anda var olan kanunda çocukların eğitime başlama yaşının 6-14 olduğunu aktardı. Hukuki olarak 5 yaşını doldurup 6 yaşından gün alan çocukların eğitime başlayacağına dair hukuki bir düzenleme varken, idari olarak 6 yaşını doldurup 7 yaşından gün alanların okula alındığını vurgulayan Dinçer, şöyle konuştu:

“Burada idari ve hukuki bir fark var. 1981 yılında 10. MEB Şurası’nda eğitime başlama yaşının, 5 yaşının doldurulması, 6 yaşından gün alınması gerektiği şeklinde bir tavsiye kararı var. O zamandan beri de Türkiye’de bu tip meseleler tartışılıyor. Dünyadaki uygulamalara baktığımızda da çok açık. 6 yaş uygulaması gösteren 100’den fazla ülke var. Bu ülkelerde 72 ay üst limit olarak ortaya konuluyor.

Karşı çıkışların temelinde varsayımlar var. Bizim nasıl davranacağımızı hesap edip, tavır alıyor. Okul öncesi kaldırılmıyor, tam aksine yüzde 100 okullaşma amacıyla devam ediyor. Çocukların pedagojisine göre ayarlama yapacağız. Tedirginlik ve telaş niçin?”

-“DÜZENLEME SADECE İMAM HATİP OKULLARI İÇİN YAPILMADI”-

Dinçer, düzenlemenin sadece imam hatip okulları için yapılmadığına dikkat çekerek, bu kanunda, “Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması, eğitimin kademeli hale getirilmesi ve eğitim yaşının tüm dünyadaki var olan eğilimlere paralel şekilde bir yıl öne alınması” konularının önemli olduğunu vurguladı. Düzenlemeyle imam hatip okullarının orta kısmının, isteyen öğrenciler için açık hale geleceğini hatırlatan Dinçer, “Düzenleme sadece imam hatip okulları için yapılsaydı, birilerinin itiraz etmeye hakkı olabilirdi; ama bu sadece onlar için olmayacak” dedi.

Dinçer, öğretmen atamalarının da Ağustos ayında yapılacağını, ancak kadro sayısı konusunda bir şey söyleyemeyeceğini, mümkün olduğu kadar çok kadro verilmesini isteyeceklerini bildirdi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler