HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

6,5 ve 8,2 büyüklüğünde yeni depremler

Endonezya bugün 8,7 büyüklüğündeki ilk depremin ardından 6,5 ve 8,2 büyüklüğünde iki büyük ve çok sayıda daha küçük artçı depremlerle sarsıldı.

ANKARA (AA) - Endonezya'nın Açe eyaleti açıklarında meydana gelen ilk depremin büyüklüğü önce 8,9 olarak açıklandı, fakat daha sonra depremin büyüklüğü 8,7'ya düşürüldü.

ABD Jeolojik Araştırma merkezinden yapılan açıklamada yerin 22,9 kilometre altında meydana gelen depremin merkez üssünün Açe eyaletinin başkenti Banda Açe'nin 437 kilometre güneybatısı olduğu belirtildi.

Depremin ardından 27 ülke için tsunami uyarısında bulunuldu. Ancak Endonezya Devlet Başkanı Bambang Yudhoyono, paniğe neden olmasına karşın can kaybına yol açmayan depremden sonra tsunami tehdidinin bulunmadığını söyledi.

Türkiye'nin Cakarta Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, yerel saatle 15.38'de meydana gelen depremin etkilendiği bölgede yaşayan Türk vatandaşlarından ölen veya yaralanan bulunmadığı belirtildi.

Öte yandan Açe eyaletinin başkenti Banda Açe'de görevli Türk öğretmen Hasan yılmaz AA muhabirine telefonla yaptığı açıklamada, depremin kentte yıkıma yol açmamasına karşın tsunami endişesi taşıyan halk arasında paniğe yol açtığını söyledi. Depremin bir dakika kadar sürdüğünü anlatan Yılmaz, Banda Açe'de yaşayan 20 Türk aileyle irtibata geçtiğini ve deprem nedeniyle Türk vatandaşlarının sıkıntı yaşamadıklarını kaydetti.

Endonezya'daki deprem dünyanın çeşitli ülkelerinde de korkuya neden olurken, Hindistan yaptığı tsunami uyarısını Orissa ve Kerala eyaletlerine kadar genişletti.

Hindistan Tsunami Uyarı Merkezi de Andaman ve Nokobar adalarının bazı kesimleri için uyarı yayımladı. Ülkenin güneyindeki Tamil Nadu'da polis plajı güvenlik kordonuna alarak, megafonlarla insanları bölgeyi terk etmeleri için uyardı.

Bangladeş'in başkenti Dakka'da da hissedilen depremde, kentin ticari bölgesi Motijhil'de halk bürolarını ve evlerini panik içinde terk etti.

Maldivler'in başkenti Male'de de binalar boşaltıldı.

Tayland Ulusal Afet Uyarı Merkezi, Endonezya'daki 8,7'lık depremin ardından, ülkenin batı kıyısındaki 6 eyalette vatandaşların tahliyesini isteyerek, Tayland hükümeti de Puket havaalanını geçici olarak kapattı.

ABD Jeolojik Araştırma merkezinden Bruce Westgrave, iki tektonik plaka arasında değil, Hindistan Plakası'nda meydana gelen depremin yatay olduğu için yıkıcı tsunami dalgalarına yol açması ihtimalinin düşük olduğunu ifade etti.

Tsunami uyarısının bu büyüklükteki bir deprem için gerekli olduğunun altını çizen Westgrave, deniz dibindeki toprak kaymalarının da tehlikeli dalgalara yol açabileceğini söyledi.

-6,5 ve 8,2 büyüklüğündeki artçı depremler-

Endonezya Meteoroloji ve Jeofizik Ajansı, 6,5 büyüklüğündeki artçı depremin Hint Okyanusu'nun 42 kilometre derinliğinde meydana geldiğini açıkladı.

İlk büyük depremden yaklaşık 2 saat sonra Banda Açe kenti 8,2 büyüklüğünde bir artçı depremle daha sarsıldı.

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, okyanusun 16 kilometre altında meydana gelen artçı sarsıntının merkez üssünün Banda Açe'nin 617 kilometre güneybatısı olduğu belirtildi ve tsunami uyarısında bulunuldu.

Banda Açe'de bulunan Türk vatandaşı Hasan Yılmaz son deprem sonrasında da kentte yıkıntı meydana geldiğini gözlemlemediğini, paniğin artarak devam ettiğini kaydetti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler