HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Akıllı kartlarda geri sayım başladı

Yaşamı kolaylaştırıp kurum ve kuruluşlardan daha hızlı hizmet almasını sağlamak amacıyla geliştirilen 'çipli' Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı'nın (Akıllı Kart) dağıtımında geri sayım başladı.

Akıllı kartlarda geri sayım başladı
Hükümet tarafından hazırlanan Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı dahilinde; vatandaşların yaşamını kolaylaştıracak, kurum ve kuruluşlarda daha hızlı hizmet alınmasını sağlayacak, kolay taşınabilir, taklit edilemez, uluslararası standartlara uygun Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı’nın uygulamaya konulmasında İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sorumlu bulunuyor. Uygulamada; Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK (UEKAE) ilgili kuruluş olarak belirlendi.
Akıllı kartla ilgili pilot çalışmaları, 4 Temmuz 2007 tarihli ve 26572 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Başbakanlık Genelgesi uyarınca yürütüldü. Pilot uygulaması üç aşamada yürütülen projenin birinci aşamasında TUBİTAK UEKAE tarafından geliştirilen işletim sistemi uygulamaları ile Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ve kart okuyucularının test çalışmaları yapıldı. Uygulamanın ikinci aşamasında 01.09.2008 - 05.12.2008 tarihleri arasında Bolu ili merkez ilçesinde Sosyal Güvenlik Kurumu ile Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen 14 bin kişiye kimlik kartı verildi. Bolu'daki vatandaşların tamamını kapsayan pilot uygulamanın üçüncü ve son aşaması ise 31.08.2009 tarihinde başlayıp 01 Kasım 2010 tarihinde tamamlandı.
Pilot uygulamanın İçişleri Bakanlığı ve ilgili kurumlarla birlikte yapılan vatandaş memnuniyeti, ölçeklendirme, uygulanabilirlik ve sürdürülebilirlik değerlendirmesi sonuçlarına göre, tüm vatandaşları kapsayan genel uygulama çalışmalarına başlandı.
Akıllı Kart'ta pilot uygulamada elde edilen verilerden yola çıkılarak çalışmanın Türkiye geneline yaygınlaştırılması için hazırlıkların hızlı bir şekilde sürdürüldüğü, bu amaçla illerdeki nüfus müdürlerine Ankara'da bilgilendirme çalışmaları yapıldığı öğrenildi. Bununla birlikte şubat ya da mart ayında nüfus müdürlüklerine parmak izi alma cihazı ile vesikalık fotoğraf çekebilecek cihazların dağıtılacağı, 'banko' düzeninde hizmet veren nüfus müdürlüklerinin masa düzenine geçeceği ve bu düzenlemelerin ardından da mayıs ya da haziran ayında Türkiye genelinde akıllı kartların dağıtımına başlanacağı belirtildi.
Akıllı kart almak isteyen vatandaşların nüfus müdürlüklerine başvuracakları, burada alınan parmak izleri ve çekilen fotoğrafların Ankara'daki merkeze gönderileceği ve burada hazırlanacak kartların PTT aracılığıyla vatandaşların adreslerine gönderileceği kaydedildi.
Akıllı Kart uygulamasının Türkiye genelinde yaygınlaşması için 3 yıllık bir süre olduğu, bu süre içerisinde halen kullanımda olan nüfus kağıtlarının da geçerli olacağı ifade edildi.10 yıllık kullanım ömrüne sahip olan ve ileri baskı teknikleri ile kişiselleştirilen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı’nda (Akıllı Kart) TÜBİTAK-UEKAE tarafından geliştirilen milli işletim sistemine sahip yonga (chip) bulunduğu ve kimlik kartı ile sağlanan hizmetlerde, hizmetin özelliğine göre görsel ve elektronik olmak üzere farklı güvenlik seviyelerinde kimlik doğrulama yöntemleri kullanıldığı da bildirildi. (İHA)


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler