HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Antik karia yolu yeniden canlandırılıyor

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) öncülüğünde başlatılan proje kapsamında 796 kilometrelik tarihi “Karia Yürüyüş Yolu” projesi hayata geçiriliyor.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, yaptığı açıklamada, “Datça’yıda kapsayan 796 kilometrelik Karia Yürüyüş Yolu projemizi tamamladık. 3 Şubat’ta Karia’da yürüyüş yolu projemizin açılışını hem sektör temsilcileri hem de ulusal basın eşliğinde gerçekleştireceğiz. Bu tarihi yol Muğla, Marmaris İçmelerden başlayıp, Datça Yarımadası, Gökova Körfezi'nden Akyaka ve Milas'a uzanan Karia Yaşam Yürüyüş yolu güzergahında Kaunos, Knidos, Labranda, Herakleia Latmos, Alinda ve Stratonikeia gibi ünlü antik kentler bulunuyor. Rota üzerinde Prehistorik çağların duvar resimlerinden, klasik dönemin anıt mezarlarına, Helenistik dönem tapınaklarından, Roma dönemi agoralarına, Bizans dönemi manastırlarından, köylerin diğer bölgelerine görülmeyen ev mimarisine kadar değişken yapıları bir arada görmek mümkün olacak. 796 kilometrelik yolun son 40 kilometresi Aydın'ın Çine ilçesine uzanıyor” dedi.

Güzergahın üzerinde köylerde oturanlara proje hakkında eğitim çalışması yapacaklarını ifade eden Karakuş, "Yürüyen turist nasıl davranacakları, neler satabilecekleri konusunda bilgiler vereceğiz. Köylerimizin bu projeden maksimum yararlanmalarını amaçlıyoruz. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yol Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilecek ve Bakanlık envanterine alınacak. Böyle bir parkur dünyanın hiçbir yerinde yok. Yüzlerce yıldır var olan antik yollar, bir yıl süren çalışmalar sonucu iyileştirilerek turizme kazandırılacak. İlk aşamada, yılda 25 bin yürüyüşçünün bu güzergahı yürüyeceğini tahmin ediyoruz. Bakanlık envanterinden alınıp dünyaca tanınmasının ardından bu sayının çok daha fazla olacağını sanıyorum" diye konuştu.

Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan da, MUTSO Başkanı Bülent Karakuş’a Datça’yı da böyle bir projeye dahil ettikleri için teşekkür ederek, “Umarım bu proje Datça halkına ve Datça turizmine katkısı olacaktır” dedi.

(İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler