HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Artık vaktim olmayacak"

Devrimci Gençlik Hareketi’nin liderlerinden Deniz Gezmiş ile arkadaşları Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın asılarak idam edilişlerinin üzerinden 40 yıl geçti.

"Artık vaktim olmayacak"

6 Mayıs 1972 sabahı idam edilen Gezmiş’in arkadaşı, şimdiki Muğla Barosu Başkanı Avukat Mustafa İlker Gürkan’a Ankara Kapalı Merkez Cezaevi’nden yazdığı mektuplardan bugüne 3’ü kaldı. İşte o 3 mektup:

Burada 18 kişiyiz

Kardeşim Gürkan, sana uzun zamandır mektup yazamadım. Araya olaylar girdi. Bildiğin gibi üzücü olaylar. Senin mektubunu aldım. Geç de olsa elime geçti. Şimdi burada 18 kişiyiz. Diğer 15 kişiyi de yanımıza getirdiler. Yakında merkez cezaevine nakledeceklerini zannediyorum bizi. Şimdilik hoşçakal. Oradaki arkadaşların hepsine selamlar.

Moralimiz sağlam

(19 Ocak 1972) Kardeşim Gürkan, gönderdiğin kartı ve telgrafı aldım. Benim durumum bildiğin gibi. Yargıtay onayladı. Sıra şimdi Meclis’te, öyle zannediyorum ki o da onaylayacak. Ben, Yusuf ve Hüseyin yan yana kalıyoruz. Keyfimiz ve sağlığımız yerinde. Gerisi vız geliyor bize. Senin anlayacağın moralimiz sağlam. Yusuf ve Hüseyin’in selamı var. Oradaki bütün arkadaşlara selam. Hoşçakal.

Devrimci selamlar

(16 Mart 1972) Kardeşim Gürkan, cevap yazmakta geciktim. Artık bir daha mektup yazmaya da vaktim olmayacak. Belki bu mektup eline geçtiği zaman mezarı boylamış olacağım. Geçmişi unutmuş değilim. Gelecek konusunda umutluyum. Yarınların daha aydınlık olacağına inanıyorum. Sana ve diğer arkadaşlara devrimci selamlar. Deniz Gezmiş.

6. Filo’yu denize dökmüştü

Deniz Gezmiş 1947’de Ankara’nın Ayaş ilçesinde dünyaya geldi. Babası Cemil Gezmiş ilköğretim müfettişi, annesi Mukaddes Hanım ise ilkokul öğretmeniydi. Babasının tayini İstanbul’a çıkınca 15 yaşında İstanbul’a geldi. Haydarpaşa Lisesi’nde öğrenim gördü. Lisede sol düşünceyle tanıştı. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının en çok ses getiren eylemleri ABD’nin 6’ncı Filo’sundaki askerlerin denize atıldığı protestoydu. 12 Mart Muhtırası’ndan sonra Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan’la birlikte Sivas’a giderken motosikletleri bozuldu. Bir ihbar sonucu polislerin gelmesi üzerine çıkan çatışmada 2 arkadaş birbirlerini kaybetti. Aslan o esnada, Gezmiş ise 16 Mart 1971’de Gemerek’te yakalanıp Kayseri’ye götürüldü. Mahkemeleri 16 Temmuz 1971’de Tuğgeneral Ali Elverdi başkanlığında, Baki Tuğ savcılığında Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1 No’lu Mahkemesi’nde başladı, 9 Ekim’de bitti. Karar idamdı ama senatodan da geçmesi gerekiyordu. İsmet İnönü ‘siyasi suçlar idamla cezalandırılmamalıdır’ diyerek Bülent Ecevit’le ret oyu kullandı. Dönemin Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel idamdan yana oy kullandı.

Mitinglerle anılıyor

6 Mayıs 1972’de 01.00 ile 03.00 saatleri arasında Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde asılarak idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için bugün İstanbul, İzmir ve Gaziantep’te, “Şimdi Deniz Olmalı!” sloganıyla mitingler düzenlenecek. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın Ankara’daki mezarları başında da anma etkinliği yapılacak.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler