HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başbakan’ın zor kararı

Zam paketinde son sözü söyleyeceği belirtilen Başbakan Tayyip Erdoğan’ı zor bir karar bekliyor.

Başbakan’ın zor kararı

Hedeften uzaklaşan 2012 bütçesini düzeltme çalışmalarını sürdüren ekonomi yönetiminin 41 maddelik bir tedbir paketi üzerinde mesai harcadığı öğrenildi. Zaman gazetesinin dünkü haberine göre Başbakan Tayyip Erdoğan’a sunulacak zam paketi son aşamaya getirildi. Pakette otomotiv, sigara, tapu harcı ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarına ilave ve yeni vergiler olduğu öne sürüldü. İddialara göre tedbirlerin uygulamaya geçmesi halinde, otomotivdeki ÖTV ve MTV’nin yanı sıra sigara ve tapu harcı gibi kalemlere zam yapılacak. Lüks araçların yanı sıra yüzde 37 olan düşük motorlu araçların ÖTV’sinin de yükseltilmesi gündeme gelecek.

500 milyon TL’lik gelir

Bürokratlar indirimli KDV oranları uygulamasından vazgeçilmesinin yanı sıra gayrimenkul yatırım ortaklıklarındaki Kurumlar Vergisi istisnasının kaldırılması konusunu da pakete koydu. Sadece gayrimenkul yatırım ortaklıklarına ilişkin istisnanın kaldırılmasından ilave 500 milyon liralık gelir getireceği hesaplanıyor. Sigaraya yapılacak zammın da tedbir paketinin içinde yer aldığı belirtiliyor. Sigaranın vergisinin yüzde 65’ten 69’a çıkarılmasına ilişkin ÖTV artışının 31 Aralık 2012’de yürürlüğe gireceği biliniyor. Yılbaşında sigarada maktu bir artış yapılacak.

Ekonomi yönetiminin öncelikli olarak gideri azaltıcı tedbirler uygulamaya koyacağı belirtilirken düşünülen düzenlemelerle ilgili 10 milyar lira gibi bir beklentinin olmadığı da söyleniyor. Çalışmaların 2013 bütçesi, Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde yapıldığına dikkat çekiliyor. Alınan bilgiye göre ekonomi yönetiminin iki aydan beri üzerinde çalıştığı tedbir paketi 41 maddeden oluşuyor. Bu maddelerin tümüyle hayata geçmeyebileceği, tüm maddelerle ilgili son kararı Başbakan Tayyip Erdoğan’ın vereceği ifade ediliyor.

Zam paketi devreye girerse...

Otomotivciler 5 milyar Euro’luk stokla yakalanır

Otomotiv sektörüne yönelik ÖTV oranlarından yapılacak olası bir zam hem satışların önemli ölçüde düşmesine neden olacak hem de firmalarda büyük zarara yol açacak.Zam paketi taslağında, otomotiv söktüründe geçtiğimiz yıl artırılmayan yüzde 37’lik ÖTV diliminde yükseliş olacağı belirtiliyor. Toplam pazarın yüzde 92.1’ini oluşturan bu alana yapılacak zam, son çeyreğe hedef artışıyla giren sektör için büyük darbe olacak. Ocak-Ağustos döneminde 461 bin adetlik otomobil ve hafif ticari araç satışı yapan firmalarda büyük umut bağladıkları son çeyreğe yaklaşık 350 bin adetlik stokla girdi. Bu stoğun 250 binini ise ÖTV oranlarının artması gündemde olan otomobillerden oluşuyor. Şu anda pipeline’da (stokta, yolda ve bantta) yaklaşık 250 bin adede yakın otomobil bulunduğu belirtiliyor. Stoğun değeri ise yaklaşık 5 milyar Euro. Yıllık Euro faizini yüzde 7 olarak hesapladığımızda stok meblağı 10 ayda tüketilirse bunun maliyeti sektöre tam 150 milyon Euro olacak. Yani zarar yazılacak.

Vergi kaybı büyük olur

Sektör yetkilileri yıl sonuna kadar 250 bin adet otomobil satışı hedefi yapıldığını belirterek, “Maliye, 250 bin otomobilden yüzde 37 ÖTV ile yaklaşık 1.5 milyar Euro vergi toplayabilir. Ama ÖTV oranı yüzde 50’ye çıkarsa satışlar yarı yarıya düşer. Bu da Maliye’nin toplayacağı verginin 1 milyar Euro’da kalmasına neden olur” diyor.

Yükselen harç satışları vurur GYO’lar yerinde sayar

Maliye Bakanlığı’nın tedbir paketinde şu anda binde 65 olarak uygulanan tapu harcının artırılması ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarına (GYO) sağlanan Kurumlar Vergisi ististasının kaldırılması da olduğu iddia ediliyor. Maliye Bakanlığı, GYO’ların bu istisnasını kaldırarak, 500 milyon liralık gelir elde etmeyi planlıyor. Ancak zaten durgun olan sektörde, tapu harçlarının yükselmesi satışları etkileyecek. Şu anda konut alan ve satan taraflar için binde 65 olarak uygulanan tapu harcının da yükseleceği belirtiliyor. Harcın yükselmesi ya konut almak isteyenleri beklemeye geçirecek ya da ev sahiplerinin tapu dairelerine konut satış bedelinin gerçek bedelinin bildirilmemesine neden olacak. Yani, ev sahiplerinin vergi kaçırmasına neden oluyor. Ancak Maliye Bakanlığı, bu kaçağı önlemek için de bölge bölge emsal fiyat belirleyip ev sahiplerinin peşine düşmeyi planlıyor.

Şirketler denetlenmeyecek

GYO’ların kurumlar vergisi avantajının kalkması da yalnızca 24 olan GYO sayısının yerinde saymasına neden olabilir. Eğer inşaat şirketleri halka açılmazsa, sektörde denetlenen şirket sayısı da az sayıda kalacak. GYO’ların bu istisna ile diğer kurumlara göre yaklaşık yüzde 20’lik bir vergi avantajı sağladığı ifade ediliyor. Yani sektör önemli bir teşvikten olacak.
Kaçakçılıkla mücadele etkilenir

Sigaraya yapılacak vergi artışının da tedbir paketindeki öneriler içinde yer aldığı belirtilirken, yeni bir zammın kaçakçılığı artıracağı iddia ediliyor. Sigaranın vergisinin yüzde 65’ten 69’a çıkarılmasına ilişkin ÖTV artışının 31 Aralık 2012’de yürürlüğe gireceği biliniyor. Haziran ayında kanunlaşan yeni vergi sistemi çerçevesinde yılbaşı, bir maktu vergi tanıtılacak. Ancak bu değişiklik kapsamında nispi vergi oranının ve yeni tanıtılacak maktu verginin seviyesinin ne olacağı belli değil.Sigara fiyatındaki yükselişin kaçağı artıracağını vurgulayan yetkililer, bunun son günlerde üzerinde önemle durulan Kaçakçlıkla Mücadele Eylem Planını da sekteye uğratacağını belirtiyor. Perakande satış fiyatı 6.5 TL olan bir ürün için 4.23 TL’si ÖTV ve 0.99 TL’si KDV olmak üzere toplam 5.22 TL vergi ödeniyor. Bir paket sigaradaki vergi yükü yüzde 80.25. Yani, paketteki 20 sigaradan 16’sı vergi olarak veriliyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler