HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başbuğ ve Büyükanıt ifadede

Eski Genelkurmay başkanları Büyükanıt ve Başbuğ, bugün yapılacak olan ‘Balyoz Planı’ duruşmasında tanık olarak dinleniyor.

Başbuğ ve Büyükanıt ifadede

"Balyoz" davası kapsamında tanık sıfatıyla ifade veren Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, plan seminerine ilişkin düzenlenen Genelkurmay Bakanlığı sonuç raporundaki imzasıyla ilgili, "Hiyerarşik yapıda bürokratik bir işlem gereği ben ve sıralı komutanlarım imzaladık" dedi. Kalyoncu "o günkü ortamda darbe olabileceğine inanmıyorum" diye konuştu.

"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin 249'u tutuklu 365 sanığın yargılandığı davaya tanıkların dinlenilmesiyle devam ediliyor. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve emekli Korgeneral Köksal Karabay da duruşma salonunda hazır bulundu. Büyükanıt ve Karabay'ın salona girdiklerinde kendilerine el sallayan sanıklara selam verip, el salladıkları görüldü.

Duruşmada Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun tanık sıfatıyla ifadesine başvuruldu. Kalyoncu duruşma salonuna İstanbul Jandarma Komutanı Hüseyin Kurtoğlu ile birlikte geldi. Kalyoncu'nun ifadesi sırasında Yaşar Büyükanıt'ın da aralarında bulunduğu diğer tanıklar salondan çıkarıldı. 5-7 Mart 2003 tarihinde 1. Ordu Komutanlığınca yapılan dava konusu plan seminerine ilişkin düzenlenen Genelkurmay Bakanlığı sonuç raporunda imzası bulunan Kalyoncu ifadesinde, "O imzayı attığım dönemde Genelkurmay Başkanlığı'nda olağanüstü bir durum vardı. Çünkü Irak savaşının başladığı günlerdi. Amerika'nın Irak'a savaş açtığı günlerdi. Ben o imzayı attığım zaman olağanüstü bir durum görmedim. Belki de o zaman ki yoğunluğumuzdan fark etmedim. Hiyerarşik yapıda bürokratik bir işlem gereği ben ve sıralı komutanlarım imzaladık" dedi.

"Plan, tatbikat ve seminerler tabiri caizse tiyatro şeklinde yapılır" diyen Kalyoncu, tanık olarak verdiği ifadesini "Arz ederim" diyerek bitirdi. Duruşmada Kalyoncu'nun ardından Büyükanıt tanık sıfatı ile ifade verecek..

İnternet andıcı davasının tutuklu sanığı İlker Başbuğ ise öğleden sonra dinlenecek. Tanık olarak dinlenme gerekçeleri ise Kalyoncu ve Büyükanıt'ın 5-7 Mart 2003 tarihinde 1. Ordu Komutanlığı'nca yapılan plan seminerine ilişkin düzenlenen Genelkurmay Başkanlığı sonuç raporunda imzaları bulunması.

Başbuğ'un ise ocak 2003 tarihli mesaj formunda imzası olması nedeniyle mahkemece dinlenmelerine karar verilmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler