HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bozdağ, Başkanlık sistemini değerlendirdi!

Bekir Bozdağ, Başkanlık sistemini değerlendirdi! Daha önce 'başkanlık sistemi gündemimizde yok' diyen Başbakan da Slovenya'da sisteme ilişkin açıklamada bulundu.

Bozdağ, Başkanlık sistemini değerlendirdi!

ANKARA (ANKA)-Başkanlık sistemini öneren ve yeni anayasa çalışmalarında bu konunun değerlendirilmesini isteyen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Denetimin en etkin yapılmasına izin veren sistem başkanlık sistemidir. Yeni Anayasa'da tartışılırken bunun tartışılmasında ben fevkalade yarar görüyorum. Ya parlamenter sistemi özellikleri neyse yeni anayasaya tam o özelliklere göre bir yapı ifade edilebilir ya da gerçek anlamda yasama ve yürütmenin birbirine karşı bağımsız olduğu ve kesin ayrılığı olduğu başka bir sistemi başkanlık sistemini müzakere etmemiz lazım" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TBMM Başkanlığı ile Yasama Derneği (YASADER) ve Yasama Uzmanları Derneği (YUDER) işbirliği ile TBMM'de düzenlenen "Parlamenter Denetim Sempozyumu"nda konuştu.

Bozdağ, soru önergeleri konusundaki eleştirilere yanıt verdi. Soru önergeleri konusunda Meclis Başkanlığı'nın üzerine düşen bir görev olduğunu belirten Bozdağ, "Soru sorma şartlarına uygunsa bunu yayınlayacak değilse soru sahibine iade edecek. Meclis Başkanlığımızın Sayın Başkan kusura bakmazsa söylemek istiyorum uygulamalara baktığımızda bu soru konusunda süzgecin genişlediği epey genişlediği ve soru olmayacak pek çok konu soru olarak geliyor" dedi.

-"ESASINDA ADI OLMAYAN BİR SİSTEME PARLAMENTER SİSTEM DİYORUZ"-

Konuşmasında Başkanlık Sistemi'ni öneren Bozdağ, "Bizde Anayasa'ya göre parlamenter sistem diyoruz ama bana göre bizim Anayasamızdaki sistemin adına hiçbir Anayasa hukukçusu parlamenter sistem diyemez. Çünkü parlamenter sistemin özellikleri belli. Bizim Anayasamızdaki bu sistem o özelliklerin büyük bir kısmına uymuyor. Esasında adı olmayan bir sisteme parlamenter sistem diyoruz. Onun için adını doğru koymak lazım" dedi.

-"DENETİMİN EN ETKİLİ OLDUĞU SİSTEM BAŞKANLIK SİSTEMİ"-

Mevcut sistemler arasında denetimin en etkili yapılmasına izin veren sistemin başkanlık sistemi olduğuna dikkat çeken Bozdağ, şöyle konuştu:

"Bizim sistemimiz denetimin etkin bir şekilde yapılmasına izin vermiyor. Bana göre mevcut sistemler arasında denetimin en etkin yapılmasına izin veren sistem başkanlık sistemidir. Çünkü başkanlık sisteminde parlomentoyla yani yasama ile yürütme birbirinden tam anlamıyla ayrıdır ve birbirine karşı kesin olarak bağımsızdır. Birbirini frenleyen, kontrol eden, denge mekanizmalarını kendi içinde barındırıyor. Ama şimdi baktığımızda parlamenter sistemde böyle bir yapı var mı, yok. Farz edin ki tek başına iktidar çıkmadı milletin oyuyla başbakan seçilecek mi belli değil. Yürütmesi koalisyon olduğu zaman belli olmayan bir sistem çıkıyor karşımıza. Yürütme doğrudan halk tarafından belli olmuş olsa hesap vermek daha kolay olur. İktidar yetkisini kullananlar vatandaşa hesabını tam verebiliyor mu, onu da yapamıyor. Hesap verilebilirlik ve hesap sorulabilirlik yine öngörülebilirlik açısından baktığınızda Türkiye'de parlamenter sistemin uygulamasının hepimizin arzu ettiği anlamda etkin bir denetimi güçlü bir şekilde hayata geçirildiğini söylemek mümkün değil.Bizim sistemimize baktığımızda parlamenter sistemde yasama yürütme birbirinden tam ayrı mı, bizde ayrı diyemeyiz."

-YENİ ANAYASA'YA İŞARET ETTİ-

Konunun tartışılmasını isteyen Bozdağ, şöyle dedi:

"Herkes tartışıyor bizim esasında etkili denetim yollarını konuşurken de bu sistem tartışmasını yapmamızda çok büyük fayda var. Bizim Türkiye'mize uygulanan sistem parlamenter sistem değil. Bizim ona parlamenter sistem dememiz onu parlamenter sistem haline getiremez.Onun için Meclis Başkanlığımızın başkanlığında devam eden bir süreç var. Yeni Anayasa da tartışılırken bunun tartışılmasında ben fevkalade yarar görüyorum. Ya parlamenter sistemi özellikleri neyse yeni Anayasa'ya tam o özelliklere göre bir yapı ifade edilebilir ya da gerçek anlamda yasama ve yürütmenin birbirine karşı bağımsız olduğu ve kesin ayrılığı olduğu başka bir sistemi başkanlık sistemini müzakere etmemiz lazım. Bu benim şahsi görüşlerim."

BAŞBAKAN ERDOĞAN: 'SİSTEM TARTIŞILABİLİR'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Slovenya'da yaptığı açıklamada,''Yeni anayasa çalışmalarında artık biliyorsunuz yazılım süreci başladı. Bu süreç içeresinde tartışılabilir. Bunlar hepsi demokrasinin olmazsa olmazlarıdır. Bu Başkanlık sistemi mi olur, yarı Başkanlık sistemi mi olur bunların hepsi tartışılabilir. Tartışmaların sonucunda eğer parlamento burada 'şu sisteme de geçebiliriz, uygundur' diyorsa, bizim zaten söyleyebilecek hiçbir şeyimiz kalmaz." diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler