HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

‘Buzlu Mezarlık’ giden gelmiyor

‘Buzlu Mezarlık’ giden gelmiyor

Dünyanın en yüksek zirvesi olarak kabul edilen Himalayalar üzerindeki Everest Dağı’nda yaklaşık 200 ceset bulunduğu ifade edildi.

Alper Duman / Mynethaber


Dağcılık sporuyla uğraşanların hayallerini süsleyen buzlu mezarlık ismi verilen Everest Dağı’na çıkan adrenalin tutkunlarının tırmanış sırasında sırasında birçok cesetle karşılaşacağı bildirildi.


Çin- Nepal sınırında yükselen Himalayalar’ın ve dünyanın en yüksek zirvesi Evereset Dağı, her geçen gün dağcıları cezbetmeyi sürdürürken, sarp ve dik yapısı ve sert doğa koşullarıyla tehlikeler saçıyor.


Saatte 120 km hızda esen rüzgarlar, çığ tehlikesi ve -40 C˚’lik soğuk hava, oksijensiz ortam ile birleştiğinde 8850 metre yüksekliğindeki Everest Dağı, dağcılar için ölüm kapanına dönüşüyor. Oksijen eksikliği şaşkın ve zayıf bıraktığından dağcılar için kendinden geçip donma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilmektedir.


Everest dağına tırmanma girişiminde bulunan her 10 kişiden biri zirve yolunda hayatını kaybederken, şu ana kadar 200 kadar kişinin geri dönemediği belirtildi. Bu nedenle buzlu mezarlık olarak anılan Everest’te tırmanan adrenalin tutkunları, her an ölen dağcıların cesetleri ve bıraktıkları malzemelerle karşılaşabilmektedir.


1921 yılında İngiltere Kralligi adına görevlendirilen George Mallory ve Lhakpa La yaklaşık 31 bin kilometrekarelik bir alanın Jeolojik ve Topografik analizlerini yapmışlar ve olası zirve tırmanışı için kuzey yamacı rotasını tespit etmişlerdir. 1922 ile 1924 seneleri arasinda zirve tırmanışı bircok deneme olmasına karşın başarısızlıkla sonuçlanmıştır.


1953 senesinde Ingiliz Kraliyet Coğrafya Derneği destegi ile John Hunt liderliginde iki ekip oluşturulur. Tom Bourdillon ve Charles Evans’tan oluşan ilk ekip, kullandıkları kapalı oksijen sisteminin donması nedeniyle tırmanışın son aşaması gerçekleştirilemeden geri dönülür. Oksijen tüpü kullanan ikinci ekipte bulunan Edmund Hillary ve Tenzing Norgay 29 Mayıs’ta Everest’in zirvesine ulaşır.


Everest’e tırmanan ilk Türk dağcı 1995 yılında Nasuh Mahruki oldu. Eylem Elif Maviş ise 2006′da Everest’e tırmanan ilk Türk kadın oldu. Aynı tırmanış, Türklerden oluşan bir ekibin ilk Everest zirve çıkışıydı. Ekibin hedeflerinden olan ilk Türk oksijensiz tırmanışını ekip lideri Serhan Poçan ve Bora Maviş gerçekleştirmeyi denemekle birlikte, zirveye oksijenle çıkacaklardır.


2007 yılında Fenerbahçe Spor Kulübü’nün 100. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında Tunç Fındık ve Mustafa Kalaycı beraber zirve yaptılar. 2010 yılında Nasuh Mahruki ve Yılmaz Sevgül güney rotası üzerinden tırmanış gerçekleştirmişler ve 23 Mayıs 2010 günü zirveye ulaşmışlardır.













Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler