HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Denizden bir günde 4 bin ton çöp toplandı

Uluslararası Kıyı Temizliği Günü’nde, geçen yıl, Türkiye dahil dünyanın çeşitli yerlerinde denizden toplam 4 bin ton çöp toplandı.

Denizden bir günde 4 bin ton çöp toplandı
Uluslararası Kıyı Temizliği Günü’nün organizatörü, ABD merkezli Okyanus Koruma örgütünün yayımladığı rapora göre, Eylül ayında düzenlenen etkinlikte 600 binden fazla gönüllü, 30 bin kilometreden fazla sahil şeridinde deniz temizliği yaptı.
[ ****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/denizden-bir-gunde-4-bin-ton-cop-toplandi/9825/251554/)
Raporda, denizlerde en sık karşılaşılan ilk beş çöp türünün sigara izmaritleri, şişe kapakları, plastik şişeler, naylon torbalar ve gıda kapları olduğu belirtildi. Gönüllüler denizden 94 bin balon, 267 bin parça giyim eşyası, 940 bin parça da yiyecek ambalajı çıkardı.
Okyanus Koruma örgütü yöneticisi Vikki Spruill, yaptığı açıklamada, “Gönüllülerimiz, bir insanın önümüzdeki 858 yıl boyunca her gün kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeğinde yediklerini paketlemeye yetecek kadar ambalaj malzemesi buldu” diye konuştu.
**BU YÜZDEN HAYVANLAR ÖLÜYOR**
Okyanuslardaki çöplerin insan kaynaklı olduğuna ve önlenebilir olduğuna dikkat çeken Spruill, “Bu okyanuslarımız ve su yollarımız için en büyük tehditlerden biri. İnsanlar çöplerini atarken sorumlu davranmalı, yeniden kullanılabilir torbalar ve kaplar kullanmalı” dedi.
Çevreciler, her yıl binlerce deniz memelisi, kaplumbağa ve kuşun denizlerdeki çöpler yüzünden öldüğünü ya da yaralandığını söylüyor. Okyanus Koruma, 26 yıldır düzenlenen Uluslararası Sahil Temizlik Günü organizasyonlarında, plajlardan, sahillerden ve su kanallarından 70 bin tona yakın çöp toplandığını açıkladı.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler