HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD’nin Ankara’dan İran’a "baskı” beklentisi

İran konusunda “karamsar” olmadığını açıklayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Salı günü Tahran’a “kritik” bir ziyaret yapacak.

ANKARA(ANKA) – Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Salı günü İran’a yapacağı “kritik” ziyarete hazırlanırken İran’a yeni yaptırımların getirilmesi amacıyla kollarını sıvayan ABD’nin, Ankara’dan, İran’a “baskı” yapmasını istediği öne sürülüyor. Bu arada, Türkiye’nin, Ermenistan konusunda “baskı” altına girdiği de savunuluyor.

Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad’ın talimatı üzerine İran’ın zenginleştirilmiş uranyum üretimini başlamasının ardından bu ülkeye yeni yaptırımları içeren bir karar tasarının BM Güvenlik Konseyince kabul edilmesine yönelik çabalarını önemli ölçüde artıran Washington, Türkiye’den İran’a “baskı” yapmasını bekliyor.

İran konusunda çok yoğun bir diplomatik trafik yaşanırken ABD’nin, Türkiye’den, İran ile yakın ilişkisini, bu ülkenin, “hissettiği baskının artırılmasına katkıda bulunacak biçimde kullanması”nı arzu ettiği savunuluyor.

Rusya’nın kendi pozisyonuna yanaştığına inanan Obama yönetimi, BM daimi üyeleri arasında yeni ekonomik yatırımlara direnişini sürdüren Çin’in engel oluşturmayacak bir konuma getirilebileceğini umuyor.

Öte yandan, Washington’da, İran’ın ikna edilmemesi halinde yeni yaptırımlar tasarısı konusunda BMGK’de yapılacak görüşmeleri sırasında, geçici üye Türkiye’nin, “sıkıntı” yaratmayacak bir tutum takınması da isteniyor.

Bu açıdan Ahmet Davutoğlu’nun, Salı günü Tahran’a yapacağı ziyaret öncesi, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un Katar’daki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi çok önemli olarak değerlendiriliyor.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in, kısa bir süre önce Ankara’ya yaptığı ziyaretin de İran ve Afganistan’a odaklandığı anımsatılıyor.

-DAVUTOĞLU AHMEDİNEJAD İLE GÖRÜŞECEK-

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Salı günü gideceği Tahran’da mevkidaşı Manuchehr Mottaki ve diğer üst düzey yetkililerle yapacağı görüşmelerin yanısıra İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad tarafından da kabul edilecek.

Davutoğlu, geçen hafta İran’a gideceğini açıklarken İran’ın nükleer programı sorununun çözümlenmesi konusunda karamsar olmadığını, anlaşma zemininin bulunduğuna inandığını söylemişti.

Son günlerde Mottaki ile bazı telefon görüşmeleri yapan Davutoğlu’nun, Tahran’da zenginleştirilmiş uranyum sorununun daha büyük bir krize dönüşmemesi için yoğun bir çaba göstereceği ifade ediliyor.

-ERMENİSTAN MESELESİ-

Ankara’nın Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi konusunda da baskı altına girdiği belirtiliyor. Türkiye’nin, açılımı sürecini sakatladığı gerekçesiyle büyük tepki gösterdiği, Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin kararına destek çıkan Obama Yönetimi, defalarca Mahkeme’nin kararının aslında sürecin devamını sağladığını savunarak Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesine ilişkin protokollerin her iki ülke tarafından en kısa süre içinde onaylanması gerektiğini bildirmiş bulunuyor.

“24 Nisan” yaklaşırken Ermeni diasporasının artan baskıları altındaki Washington, Türkiye’den beklentilerini bu hafta Ankara’ya göndereceği üst düzey bir bürokrat aracılığıyla yeniden dile getirecek.

ABD Dışişleri Müsteşarı Bill Burns’un 16-19 Şubat günlerinde bölgeye yapacağı gezi sırasında Ankara’yı ziyaret edecek.

16 Şubat’tan başlayarak Lübnan, Suriye, Türkiye ve Azerbaycan’ı ziyaret edecek olan Burns’un Ankara’da “Ermeni açılımı”nın yanısıra Karabağ sorununu çözme çabaları üzerinde de durması bekleniyor.

-“STRATEJİK VİZYON BELGESİ”-

Bu arada, Ortadoğu konusunu, Türkiye-İsrail gerginlikleri ve Türkiye’nin bölgedeki aracılık girişimlerini de ele alması beklenen Burns’un çantasında da 2006 yılında Türkiye ile ABD’nin, iki ülke arasındaki “stratejik ortaklık” konusunda mutabık kaldığı “vizyon belgesi” doyası da bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Dışişleri Bakanlığı döneminde benimsenen belgede ikili işbirliğinin geliştirilecek alanlar arasında terörle mücadelede, nükleer silahların önlenmesi, enerji güvenliği ile bölgesel sorunların çözümlenmesi ve bölgede demokratik değerlerle pazar ekonomisinin yayılmasına kadar birçok unsura yer verildi. (ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler