HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Almanya Suudi Arabistan'a tank satışını görüşecek

Alman muhalefeti insanlar Arap dünyasında demokrasi için mücadele ederken, Bahreyn'deki protestoculara karşı tank kullanan Suudi Arabistan'a silah satışını eleştirdi.

Suudi Arabistan Bahreyn'deki gösterilere karşı zırhlı araç ve tanklar kullanmıştı

Alman parlamenterler bugün, Suudi Arabistan'ın Almanya'dan yaklaşık 200 tank satın alacağı yolunda medyada çıkan haberleri görüşecek.

Suudi Arabistan'a tank satışı yapılacağını doğrulamayan ama ret de etmeyen hükümet, bu yönde bir karar alınmışsa bu kararın, görüşmelerini kapalı kapılar ardında yürüten Federal Güvenlik Konseyi tarafından alınmış olacağını söylüyor.

Tank satışını eleştiren Yeşiller ve Sol Parti (Die Linke) gibi Alman muhalefet partileri, Suudi Arabistan'ın insan hakları karnesinin sorunlu olduğunu ve kısa süre önce Bahreyn'deki protesto gösterilerinin bastırılmasında tankların kullanıldığını söylüyor.

Yeşiller'in parlamentodaki grubunun lideri Juergen Trittin, "Bu tür bir karar Arap dünyasında insanların demokrasi için mücadele ettiği bir dönemde alınamaz" dedi.

Medyada çıkan haberlerde, Almanya'nın Suudi Arabistan'a tank satışı kararından önce ABD ve İsrail'e danıştığı da iddia ediliyor.

Der Spiegel dergisi Pazar günkü sayısında Almanya'nın yaklaşık 200 adet Leopar 2A7+ tankının satışına onay verdiğini duyurmuştu.

Dergi, Suudi Arabistan'ın uzun süredir Almanya'dan Leopar tanklarını almak istediğini ancak Almanya'nın bu isteği geçmişte defalarca geri çevirdiğini de yazıyor.

Almanya'nın şimdiye kadar silah satmama gerekçesini, İsrail'in tehlikeye girmesi ihtimali olarak açıklayan dergi, tank satışıyla birlikte Almanya'nın artık Suudi Arabistan'ı İsrail için bir tehlike olarak görmediğini ortaya koyduğunu da yazıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler