HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Amerika'nın füzesavar inşası istikrarı bozabilir'

Çin'in liderliğinde bir araya gelen Şanghay İşbirliği Örgütü, Amerika'nın Avrupa'da inşa etmeyi planladığı roketsavar sisteminin, stratejik istikrarı tehlikeye atabileceği uyarısında bulundu.

Çin'in de aralarında olduğu Şangay İşbirliği Örgütü'nün beş üyesi, ABD'nin Avrupa'da kuracağı füze kalkanı sistemine itiraz eden Rusya'ya destek verdi.

Şanghay İşbirliği Örgütü'nün Kazakistan toplantısında imzalanan açıklama, tek bir ülke tarafından inşa edilecek bir füzesavar sisteminin, bölgenin stratejik istikrarını tehlikeye atabileceğini ifade etti.

Rusya uzun süredir, ABD'nin inşa edeceği sistemin kendi füzelerinin etkinliğini azaltmayacağına ilişkin yasal garanti talep ediyor.

Gündemde genişleme ve Afganistan var

Örgütün Kazakistan toplantısının gündeminde, üyelerin artırılmasını da içeren geleceğe dönük planlar da var.

Şanghay İşbirliği Örgütü, Çin'in liderliğinde Rusya ve Orta Asya ülkelerini bir araya getiriyor.

Şu anda Pakistan, Hindistan ve Moğolistan gözlemci olarak toplantılara katılıyor ancak üç ülke de tam üyelik istediğini ifade ediyor.

Pakistan ve Hindistan, üyeliğin Orta Asya'nın enerji kaynaklarına erişimlerini kolaylaştıracağını umuyor.

İran da üyelik istediğini ifade etti ancak Rusya, Birleşmiş Milletler'in yaptırımlarına tabi herhangi bir ülkenin üyeliğinin kabul edilemeyeceğini söylüyor.

Toplantının katılımcıları arasında Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de var.

Özel misafir olarak görüşmelere katılan Karzai'nin Afganistan'dan Amerikan askerlerinin çekilme tarihi olan 2014 sonrası için, Şanghay İşbirliği Örgütü'nden yardım istemesi bekleniyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler