HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Avrupa'da nükleer bomba patlatılacak'

Amerika'da gerçekleştirilen 11 Eylül saldırılarının beyni olarak bilinen Halid Şeyh Muhammed'in, El Kaide elebaşısı Usame Bin Ladin ile ilgili korkunç iddialarda bulunduğu ortaya çıktı.

'Avrupa'da nükleer bomba patlatılacak'

Wikileaks tarafından Guantanamo'ya ilişkin yayınlanan belgelerde Halid Şeyh Muhammed, sorgusunda El Kaide'nin Avrupa'da bir nükleer silah sakladığını ve Bin Ladin yakalanırsa ya da öldürülürse bu bombanın patlatılacağını söyledi. Belgelerde, sorgulama sonucu ortaya çıkarıldığı anlatılan komplolar arasında nükleer silahın saklanmasının yanı sıra ABD'de kamu binalarındaki klima sistemlerine siyanür konulması, El Kaide'nin Londra'daki Heathrow Havaalanına işçi yerleştirmeyi planladığı iddiaları da yer alıyor.

Halid Şeyh Muhammed, 2006'dan bu yana Guantanamo'da tutuluyor. Muhammed, Küba'daki bir Amerikan deniz üssünde yargılanmayı bekliyor. 2003'te Pakistan'da yakalanan Şeyh Muhammed, Amerikalı gazeteci Daniel Pearl'ü de bizzat kendisinin kafasını keserek öldürdüğünü söylemişti.

Söz konusu belge, Wikileaks tarafından bugün yayınlanan çok sayıda belgenin arasında yer alıyor. Bu belgelerde Guantanamo'daki 780 tutukluya ilişkin çok gizli bilgiler ve değerlendirmeler de yer alıyor.

Belgelerdeki diğer bilgilere göre Amerikan yönetimi, Guantanamo'da gözaltı merkezinde yıllarca hakim karşısına çıkarmadan tutulan terör zanlılarının bir çoğunun masum olduğunu düşündüğü ortaya çıktı.
Bu belgelere göre, Guantanamo'da tutulanların 220'si "tehlikeli terörist" olarak sınıflandırılırken, 150'si şoför, çiftçi ve aşçı gibi masum Pakistanlı ve Afgan, 380'i alt düzeyde eylemci olarak görülüyor. Notlarda, bu kişilerin masum oldukları halde yanlış kimlik tespiti ya da yanlış zamanda yanlış yerde oldukları için Guantanamo'da yıllarca tutuldukları belirtiliyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler