HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Avusturya'da erken emeklilik reformu

Avusturya'da "2011 Emeklilik Reformu" kapsamındaki yasa değişikliğiyle önümüzdeki yıldan itibaren malulen emekliliğe geçiş şartları kolaylaşıyor.

AB iç göçüne hazırlanan Avusturya da, istihdam operasyonu için düğmeye basıldı.

Dünya ekonomik krizi sonrası istihdamın yeniden canlanması ve özellikle yeni AB üyesi ülkelerin önündeki engellerin 1 Mayıs 2011 tarihinden itibaren tamamen kalkacak olması Avusturya'yı bir dizi düzenlemeler yapmaya zorluyor.

İç piyasasını ve kendi işgücünü yeniden gözden geçiren Avusturya'nın dinamikleşmeye kararlı olduğu, sağlık ve sosyal nedenlerle aktif iş yaşamına artık adapte olması mümkün olmayanları emekliliğe sevk etmenin maddi yükünü dahi göze almış olmasına bağlanıyor.

Yasanın kaleme alındığı Çalışma ve Sosyal Bakanlığında bölüm şefliği görevini yürüten Dr. Walter Pöltner konunun ayrıntılarını anlattı. Dr. Pöltner, ''Bu uygulama tamamen yeni bir uygulama olup 1.1.2011 tarihinden itibaren verilen dilekçeler için geçerli olacağından bu durumda olanların dilekçelerini mutlaka 2011 yılında vermelerini önemle tavsiye ediyoruz. 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yapılan başvurularda sağlık durumu nedeniyle sadece hafif işlerde çalışabilir raporu verilen 50 yaş üstündeki emekli adayları eğer son 30 yıl içerisinde 20 prim yılına sahiplerse ve en az 12 ay işsizlerse tartışmasız doğrudan emekliye sevk edilecekler" diye konuştu.

"YASA SADECE 50 YAŞ ÜSTÜ İLE SINIRLI DEĞİL"

Dr. Pöltner, "Yeni uygulamanın getirdiği kolaylık sadece 50 yaş üstü ile sınırlı değil. Yasada 57 yaş ile dilekçe verenleri de yakından ilgilendiren önemli bir değişiklik söz konusu. Buna göre 57 yaş ile başvuruda bulunan mesleksiz bir emekli adayının mesleki koruma uygulamasından faydalanabilmesi için kendisinden istenilen son 15 yıl içerisinde 10 yıl aynı işi yapmış olma şartında yapılan küçük bir değişiklikle hastalık süreleri de çalışma sürelerinden sayılacak. Bir aylık bir sürenin bile emekli davalarının kaybedilmesine yol açtığını düşünürsek bunun ufak ancak önemli bir ayrıntı olduğunu söylemek mümkün" ifadelerini kullandı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler