HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aylarca sürebilir

İzlanda’daki Eyjafjallajökull Yanardağı’nın faaliyetlerinin aylarca sürme olasılığı şimdiden “kıyamet senaryolarının” yazılmasına neden oldu

Aylarca sürebilir

GEÇEN çarşamba gününden beri püskürttüğü kül nedeniyle Avrupa’daki hava ulaşımının felç olmasına neden olan İzlanda’daki Eyjafjallajökull Yanardağı’nın faaliyetlerinin aylarca sürme olasılığı şimdiden “kıyamet senaryolarının” yazılmasına neden oldu. Volkandaki aktivitenin önceki gece arttığını belirten İzlanda Üniversitesi’nden jeofizikçi Sigrun Hreinsdottir, “Gördüğümüz kadarıyla patlamalar birkaç hafta ara verip sonra yeniden başlayabilir. Bu durum aylarca sürebilir” dedi.

[

](https://www.mynet.com/thy-avrupaya-ek-seferler-koydu-110100506562)

[

](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/yanardag-patlamasi-hava-trafigini-felc-etti-izlanda-da-yanardag-patladi/5734/147469/sayfa/1/)

Gübre olacak

Alman Bild am Sonntag Gazetesi de “hiçbir sona erme” işareti göstermeyen felaketin 1 hafta, 6 hafta ya da 6 ay sürmesi halinde oluşabilecek senaryoları yazdı. Buna göre volkanik küllerin 1 hafta daha yayılması halinde günlük hava sıcaklığı normalin 0.5 derece altında olacak. Küller konsantre olarak yere düşerse gübre işlevi görecek, bu da meyve ve sebzeler için iyi olacak. Ancak felaketin 3 hafta devam etmesi halinde havaya etkisi belirgin şekilde hissedilecek. Havalar soğuyacak. Daha fazla yağmur yağacak.

Meyvede sıkıntı

Ticari ürünlerin yüzde 30’u hava yolları kanalıyla tüketiciye ulaştığından dünya ticareti önemli darbe yiyecek. 6 ay sonra ise felaketin etkileri daha da ağırlaşacak. Küresel ısı 1-2 derece azalacak. Kış çok daha sert geçeceği için yazın bile kar yağabilecek. İthal taze sebze ve meyvelerde sıkıntı büyük çekilecek.

Küller Türkiye’de

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, kül bulutlarının kuzeyden Türk hava sahasını etkilemeye başladığını bildirirken, Zonguldak, Samsun ve Sinop hava sahalarında 20 bin ila 30 bin feet arasındaki hava sahası kapatıldı. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar da ülke genelinde beklenen yağışların avantaj olduğunu söyledi.

Dışarı çıkmayın

Kül bulutlarının, özellikle bebekler, yaşlılar ile akciğer ve kalp hastalarını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuldu. Uzmanlar, kül bulutlarının, hava ile birlikte solunması halinde, ilk olarak deri tahrişi, gözlerde sulanma, kızarma, burun akıntısı, genizde yanma, boğaz gıcık ve öksürük gibi belirtilerle kendini göstereceğini belirterek, bu dönemde dışarı çıkmaktan kaçınılması, burundan nefes alınıp verilmesi, akciğer ve kalp hastalarının mutlaka ilaçlarını düzenli kullanması gerektiğini bildirdi.

Kasaba tahliye ediliyor

Eyjafjallajökull Yanardağı’nın yakınındaki Eyjafjallasveit Kasabası tahliye ediliyor. İzlanda Sivil Savunma ekibi bölge sakinlerinin dışında köpek yavrusuna da küllerle kaplı bölgeden böyle çıkardı. Gökyüzünü kaplayan küller nedeniyle nefes almakta zorlanan Eyjafjoll kasabası sakinleri, İzlanda Sivil Savunma ekiplerinin yardımıyla bölgeyi terk ediyor.

Dünyanın patladığını gördüm

Eyjafjallajökull Volkanı, tüm dünyayı endişeye sevkeden lavlarını püskürtmeye devam ederken, çakan şimşekler ortaya korkutucu bu doğa fotoğrafını çıkardı. Fotoğrafı Reuters muhabiri Lucas Jackson çekti. Eyjafjallajökull Yanardağı lav püskürtürken fotoğraf çekmeyi başaran fotoğrafçılardan İngiliz John Beatty ise yaşadıklarını “Dünyanın patladığını gördüm” sözleriyle özetledi ve patlamanın şiddetini anlattı.

Avrupa havaalanı raporu

İZLANDA’daki volkan patlamasının sonucunda oluşan kül bulutu, Avrupa’daki hava ulaşımını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Hava ulaşımının aksadığı bazı Avrupa ülkelerindeki son durum şöyle:
Avusturya Hava sahası en erken bugün 02.00’de açılabilir.
Çek Cumhuriyeti Hava sahası bugün 12.00’ye (TSİ 13.00) kadar kapalı.
Danimarka Hava sahası bugün 02.00’ye kadar (TSİ 03.00) kapalı.
Finlandiya Hava sahası bugün 17.00’ye kadar kapalı.
Fransa Tüm Fransız havaalanları bugün saat 08.00’e kadar kapalı.
Macaristan Hava sahası bugün saat 12.00’ye (TSİ 13.00) kadar kapalı.
İngiltere Hava sahası bugün 01.00’e (TSİ 03.00) kadar kapalı kalacak.
İtalya Ülkenin kuzeyindeki hava sahası bugün 08.00’e (TSİ 09.00) kadar kapalı.
Norveç Ülkedeki hava sahası Kristiansand’in kuzeyindeki bazı bölgelerde kısmen açıldı. Güneydeki Oslo Havaalanı, Stavanger ve Bergen gibi önemli havaalanları ise halen kapalı.
Rusya Tüm havaalanları açık.
Slovakya Hava sahası cuma gününden bu yana kapalı.
İspanya Madrid havaalanı açık tutuluyor, ancak Iberia Havayolları Portekiz, İtalya’nın güneyi, Yunanistan ve Türkiye dışındaki tüm Avrupa uçuşlarını iptal etti.
İsveç Hava sahası bugünün ilk saatlerinde kapalı tutulacak.
Ukrayna Kiev’deki Borispol havaalanı açıldı.

Türklere karayolu

İZLANDA’daki yanardağın püskürttüğü kül bulutlarının Orta, Güneydoğu Avrupa ve Balkanları kapsaması sonucu turlarla bu bölgelere giden yüzlerce Türk mahsur kalınca Dışişleri Bakanlığı kriz masası oluşturdu. Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun talimatıyla oluşturulan kriz masası, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Macaristan, Romanya, Makedonya, Kosova, Bulgaristan, İtalya ve İspanya’daki büyükelçiliklerle temas geçerek, vatandaşların karayoluyla Türkiye’ye ulaştırılması talimatını verdi. Büyükelçiliklere başvuruda bulunan vatandaşların karayoluyla Türkiye’ye gelebilmeleri için bu ülkelerdeki çok sayıda otobüs şirketiyle anlaşma sağlandı. Transit vizelerin alınması için ilgili büyükelçiliklerle gereken diplomatik notalar gönderildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler