HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Balina ölümleri depremlerin habercisi mi?

Yeni Zelanda’nın en büyük üçüncü adası Stewart’ın kıyılarına 104 balinanın vurmasının bir gün sonrasında...

Balina ölümleri depremlerin habercisi mi?

Yeni Zelanda’nın en büyük üçüncü adası Stewart’ın kıyılarına 104 balinanın vurmasının bir gün sonrasında, ülkenin 6.3 büyüklüğündeki depremle sarsılması, akıllara balina ölümleriyle depremlerin bağlantılı olup olmadığı sorusunu getirdi.

[**

**](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/toplu-balina-olulerinin-sirri-ne--balina-olumleri-depremlerin-habercisi-mi/7402/190323/sayfa/1/)

Uzmanlar, son olayda, hasta bir balinanın kıyıya vurması üzerine diğerlerinin de onu takip etmiş olabileceğini öne sürdü. Ancak balina ölümlerinin kesin nedeni hala bilinmezken, uzmanlar yıllar öncesinden çok farklı bir görüş ortaya attı.

Dünyanın tanınmış iki jeologu, balina ölümleriyle depremlerin bağlantılı olduğunu savunan bir teoriyi destekledi.

MANYETİK ALAN ETKİSİ

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu’nda görev almış Jim Berkland ve Kasturba Tıp Fakültesi'nde akademisyen olan Dr. Arunachalam Kumar, balina ölümlerinin depremler öncesinde yaşanan manyetik alan değişimlerinden kaynaklandığını belirtti.

İki bilim insanının savunduğu teoriye göre, depremlerin gerçekleşmesinden önce, Dünya’nın manyetik alanında ciddi değişimler yaşanıyor. Bu değişimler hareket eden tektonik tabakaların manyetik alanı etkilemesinden kaynaklanıyor.

Manyetik alanlardaki değişimler, deniz memelilerinin, hatta kuşların yön bulma yeteneğini etkiliyor. Sonuç olarak, balinalar topluca kıyıya vuruyor ve toplu intihar ettikleri düşünülüyor.

HAYVANLARIN TEPKİSİ DEĞİŞİYOR

1989 yılında, ABD'nin San Francisco eyaletinde yaşanan Loma Prieta depremini birkaç gün önceden tahmin eden Berkland, araştırmalarında Ay'ın dünyaya uzaklığı ve gel gitlerin yanı sıra, hayvanların davranışlarını da inceliyor.

Berkland, depremlerin gerçekleşmesinden önce kedi ve köpeklerin de manyetik alandaki değişimleri fark edebildiğini belirtti ve depremlerin bir-iki gün öncesinde bu hayvanların sergilediği garip davranışları örnek gösterdi.

GEÇMİŞTE BENZERİ YAŞANDI

Dr. Kumar, depremlerin manyetik alanları değiştirmesi ve deniz memelilerinin bundan etkilendiği teorisini 2005 yılında, Endonezya depremiyle bağlantılı olarak ortaya attı.

Kumar, 26 Aralık 2004’te Endonezya açıklarında yaşanan ve 238 bin kişinin ölümüne neden olan depremle, üç hafta öncesinde Avustralya ve Yeni Zelanda’da yaşanan balina ölümlerinin bağlantılı olduğunu savundu.

O dönemde Avustralya’nın Endonezya’ya bakan kıyılarında 120, Yeni Zelanda’nın kuzeyindeki Coromandel sahilinde ise 50 balina kıyıya vurdu.

Mart 2005’te Independent gazetesinde yer alan habere göre Kumar, “Yıllar boyu süren gözlemlerim sonucunda, dünyanın dört bir yanında zaman zaman görülen balina ve yunus ölümlerinin elektromanyetik alanda yaşanan bozukluklar ve tektonik tabakaların yer değiştirmesinden kaynaklandığını gördüm… Sarsıntı ve depremlerin verileri ve gerçekleştikleri yerlerin grafikleri incelendiğinde, toplu balina ölümlerinden birkaç hafta sonra büyük depremlerin görülmesi neredeyse kesin diyebilirim” açıklamasını yaptı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler