HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Beyaz kadın ticareti önlenemiyor

BERLİN (İHA) - Eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinden Kırgızistan ve Özbekistan'da ailelerinin geçimini sağlamak için para kazanmak zorunda kalan bir çok kadın, insan tacirlerinin eline düşüyor.

Para kazanma umudu suya düşen kadınlar kendilerini İsrail, Tayland, Suudi Arabistan, Almanya veya Yunanistan'da yasadışı yollardan fuhuş yapmak zorunda buluveriyor. Genellikle yasadışı yollardan bu ülkelere girdikleri için yakalandıklarında ya cezaevine gönderiliyorlar veya sınırdışı ediliyorlar.
Özbekistanlı kadın hakları savunucusu Liliya Khamzaeva, Alman kadın organizasyonu 'Terres des Femmes' tarafından Berlin'de düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, son yıllarda yurtdışındaki genelev ve barlara satılan kadınların sayısının hızla artış kaydettiğini, mağdurların yaş ortalamasının ise giderek düştüğüne dikkat çekiyor. Khamzaeva, Özbek kadınların genellikle Tayland, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yunanistan'a satıldığını söylerken, Kırgız kadın hakları savunucusu Ainura Izheribekova da, Kırgız kadınların ise Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Güney Kore'ye satıldığının altını çiziyor.

FUHŞA ZORLANAN KADINLARA YARDIM 'Çocukların Geleceği' isimli kadın organizasyonunda çalışan Khamzaeva, bundan birkaç ay önce Taşkent'te kadınların sığınabileceği bir yer kiraladığını belirtiyor. Khamzaeva'nın verdiği bilgiye göre, Özbek 'Çocukların Geleceği' isimli kadın organizasyonu, Tayland ve İsrail'deki iki kadın organizasyonuyla işbirliği yapıyor. İsrail'deki kardeş organizasyon Isha I'Isha, en az 300 Özbek kadının ülkede fuhşa zorlandığını kaydediyor. Organizasyon, kendilerini pazarlayan kişilerden kurtularak ülkesine dönmek isteyen kadınlara yardım ediyor veya pazarlanan genç kızları arıyor.
Özbek kadın organizasyonun işbirliği yaptığı ikinci kadın organizasyonu ise Tayland'ın başkenti Bangkok'daki Kadın Vakfı. Bu vakıf da İsrail'deki organizasyon gibi Tayland'da fuhşa zorlanan Özbek kadınlara yardım ediyor. Tayland'da birkaç yıldan bu yana kadınlara yönelik bilgilendirme kampanyaları düzenleniyor ve bu sayede genç kızların kolayca insan tacirlerinin eline düşmesi engelleniyor.

YANILTICI İLANLAR VE KIZLARINI SATAN ANNELER Aslında insan tacirlerinin eline düşen kadınlardan bazıları, fuhuş yapmak zorunda kalacaklarını bile bile bu kişilere teslim oluyor. Bazıları ise tacirlerin kendilerine verdiği sözlere kanıyor. Gazetelerde çıkan, yurtdışında çalışacak temizlikçi, garson veya çocuk bakıcısı kadınlar arandığı yönündeki ilanlar da Kırgız ve Özbek kadınları yanıltan bir başka etken.

Yoksulluk, Özbekistan ve Kırgızistan'daki en büyük sorun. Örneğin, Kırgızistan'da öğretmenler ayda 15 dolar kazanıyor. Halkın üçte ikisi, günde bir dolardan az bir parayla geçinmek zorunda. Kırgızistan ve Özbekistanlı kadın hakları savunucusu Kahamzaeva ve Izheribekova, kızlarını 100 dolara satan annelerin var olduğunu da vurguluyor. Özellikle uzun süre iş bulamayan yoksul kadınların çareyi yurtdışına gitmekte bulduğunu ve kolaylıkla insan tacirlerinin eline düştüğünü ifade ediyorlar. Bu kadınlar çoğu 18-30 yaş arasında.

HÜKÜMETLERİN YANLIŞ UYGULAMALARI Hem Kırgızistan hem de Özbekistan'da hükümet, aylardan beri kadın ticaretine karşı tedbirler alınması için uğraşıyor. Ancak izledikleri yöntemler ne yazık ki yanlış. Yetkili kurumlar, örneğin yaşı küçük olan genç kızlara pasaport vermiyor. Ama insan tacirleri, kurban kadınları sahte kağıtlar düzenleyerek de sınırı geçiriyor. Genç kızlar ülkelerine geri dönmek istediklerinde pasaportları olmadığı için bulundukları ülkelerin cezaevlerinde belgelerinin ülkelerinden gelmesini bekliyorlar.
Özbek kadın hakları savunucusu Liliya Khamzaeva, bu kadınlara yardım için Özbekistan'da seminerler düzenlediklerini, ülkenin altı büyük kentinde, yurtdışındaki iş imkanları konusunda bilgi veren kadınlara yönelik bir telefon hattını devreye soktuklarını anlatıyor.
Alınan bir başka tedbirse, gümrük veya sınırlarda çalışan memurların, kurban kadınlara yönelik davranışlarının iyileştirilmesi için verilen seminerler. Kırgızistan'da ise sadece öğretmenlere, öğrencilerini kadın ticareti hakkında bilgilendirmeleri için seminerler veriliyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler