HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Bin Ladin'in öldürülmesi meşrudur'

Eleştiriler karşısında Senato Yargı Komitesi'nde konuşan ABD Savunma Bakanı Eric Holder, Bin Ladin'in teslim olmaya yönelik bir girişimi olmadığını ve öldürülmesinin 'ulusal meşru müdafaa' olduğunu savundu.

ABD Adalet Bakanı Eric Holder, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in meşru bir askeri hedef olduğunu söyledi.

Senato Yargı Komitesi'nde konuşan Holder, Bin Ladin'in teslim olmaya yönelik bir girişimi olmadığını ve öldürülmesinin "ulusal meşru müdafaa" olduğunu savundu.

ABD, bin Ladin'in Pakistan'ın Abbutabad kentinde Pazartesi günü Amerikan güçlerinin düzenlediği operasyonda vurulduğu sırada silahsız olduğunu kabul etmişti.

Bunun üzerine operasyonun meşruiyeti üzerine eleştiriler gelmeye başlamıştı.

Öte yandan Pakistan ordusu Amerikan özel kuvvetlerinin operasyonunda sağ kalanların ellerinde olduğunu doğruladı.

Pakistan ordu sözcüsü, bu kişilerin Rawalpindi ve İslamabad'da gizli güzergahlarda tutulduklarını bildirdi.

Tümgeneral Athar Abbas, aralarında bazılarının kurşun yaraları nedeniyle tedavi görmekte olduklarını, ancak hayati risklerinin bulunmadığını dile getirdi.

Pakistan'ın değil, 'dünyanın başarısızlığı'

Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, Amerikan komandoları tarafından öldürülen Usame bin Ladin'in ülkesinde bulunduğunun uzun süre ortaya çıkarılamayışındaki başarısızlıktan sadece ülkesinin değil, dünyanın diğer casusluk kurumlarının da sorumlu olduğunu söylüyor.

Başbakan, ABD dahil genelde dünyanın istihbarat yetkililerinin bin Ladin'in yerini tespit etmekte zorlandığını kaydetti.

İslamabad hükümeti, bin Ladin'in Pakistan'ın en itibarlı askeri akademisinin bulunduğu kentte ortaya çıkışı nedeniyle eleştiriliyor.

CIA Başkanı Leon Panetta, bin Ladin'in yerini tespit ettikten sonra Pakistanlı yetkililere haber vermediklerini, çünkü bu bilginin bin Ladin'e sızdırılmasından korktuklarını söyledi.

Ağır bedel

Fransa'yı ziyareti sırasında basına konuşan Pakistan Başbakanı Gilani ise, ülkesinin militanlara karşı verdiği mücadelede bütün dünyanın desteğine ihtiyacı olduğunu ve Pakistan'ın bu savaşta ağır bir bedel ödediğini belirtti.

Pakistan Dışişleri Bakanı Salman Beşir ise BBC'ye verdiği mülakatta, CIA Başkanı Leon Panetta'nın Pakistan'a güven duymadıkları için operasyon bilgisini gizli tuttukları yönündeki açıklamasını ''tedirgin edici'' diye niteleyerek, Pakistan'ın terörle savaşta ''kilit rol üstlendiğini'' kaydetti.

CIA Başkanı'nın Pakistan'a yönelttiği suçlama, konuyla ilgili Time dergisine verdiği mülakatta yer aldı.

Mülakatta Leon Panetta, bin Ladin'i Pakistan'da kaldığı malikanede öldürme planını aylar önce görüşmeye başladıklarını anlatıyor.

Leon Panetta, Pakistan'ın garnizon kenti Abbutabad kentindeki malikaneyi B-2 bombardıman uçaklarıyla hedef almayı ya da kruz füzeleriyle vurmayı düşündüklerini, fakat sivil ölümlerine yol açabileceği kaygısıyla bu seçeneklerden vazgeçtiklerini söylüyor.

Time dergisi mülakatında CIA'in geçen perşembe gününe değin bin Ladin'in nasıl öldürüleceği konusunda farklı seçenekler arasında kesin bir karara varmadığı anlaşılıyor.

CIA Başkanı, danışmanlarının bin Ladin'in Abbutabad'daki malikanede bulunduğundan yüzde 60 ila 80 arasında emin olmalarına karşın, ellerindeki kanıtın böyle bir operasyonun risklerini göze almak için yeterli olduğu kanaatine vardığını söylüyor.

Fotoğraf

Panetta, Usame bin Ladin'in sözkonusu malikanede yaşadığına işaret eden dolaylı bulgulara sahip olduklarını, fakat Amerikan uydularının sözkonusu mekanda ne bin Ladin'in ne de ailesinden bir kişinin fotoğrafını çekmeyi başarabildiğini belirtiyor.

Malikanenin çöplerinin devamlı yakıldığını ve olağanüstü güvenlik önlemleriyle korunduğunu gözlemleyen Amerikalıların, Usame bin Ladin'in burada yaşadığı yönündeki inançları güçleniyor.

Ellerindeki kanıtın operasyon düzenlemeye yettiğini düşünen Panetta, bu tezi Başkan Obama'ya perşembe günü sunduktan sonra, Obama da cuma günü helikopterli operasyona yetki verdiğini yazılı biçimde resmileştiriyor.

Leon Panetta, operasyon sırasında el koydukları bilgisayarların ve elektronik bilginin el Kaide örgütünün geri kalanıyla savaşta büyük katkı sağlayacağına inanıyor. CIA Başkanı, bu yeni istihbaratı değerlendirmek üzere bir görev gücü oluşturulduğunu söylüyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler