HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İsrail kendi soruşturma komisyonunu kuruyor

İsrail kabinesi kurulan iç araştırma komisyonuna onay verdi.

İsrail, iki hafta önce Gazze yardım gemilerinden Mavi Marmara'ya düzenlenen ve 9 Türk'ün ölümüne neden olan saldırıyla ilgili olarak kendi iç soruşturma komisyonunu kuracağını açıklamıştı.
İsrail Başbakanlığından gece saatlerinde yapılan açıklamaya göre, komisyonda iki yabancı gözlemci bulunacak.
İsrail, BM'nin 31 Mayısta meydana gelen gemi saldırısının uluslararası bir komisyon tarafından soruşturulması önerisini reddetmişti.
Soruşturma komisyonunda, yabancı gözlemci olarak yer alması öngörülen iki kişiden birinin, Nobel Barış ödüllü Lord David Trimble, diğerinin de Kanada askeri kuvvetlerinin eski Baş Askeri Hukuk Müşaviri Ken Watkin olduğu belirtildi.
İsrail Başbakanlığının açıklamasında, soruşturma komisyonunun başkanlığını, İsrail Yüksek Mahkemesi'nin emekli yargıçlarından Yaakov Tirtel'in yapacağı, ayrıca komisyonda uluslararası hukukçu Prof. Şabtay Rosen ile İsrail ödülü sahiplerinden ve Hayfa'daki eski Teknion Başkanı Amos Horev'in de bulunacağı bildirildi.
Olayın uluslararası yönleri ışığında, komisyona hukuk, askeri ve insan hakları alanlarında dünyaca tanınmış iki yabancı gözlemcinin katılmasına karar verildiği ifade edilerek, uluslararası gözlemcilerin soruşturma komisyonunun oturumlarına ve değerlendirmelerine de katılacakları kaydedildi.
Açıklamada, soruşturma komisyonun aynı zamanda Gazze Şeridi'ne denizden uygulanan ablukanın güvenlik durumunu uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde gözden geçireceği bildirildi. 31 Mayıstaki yardım gemisinin ''Gazze'ye varmasının engellenmesi'' konusunun yine uluslararası hukuk çerçevesinde ele alınacağı, yardım filosunu düzenleyenlerin eylemlerinin ve katılımcıların kimliklerinin de inceleneceği ifade edildi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Gazze filo seferi ile ilgili olarak bir soruşturma komisyonu kurulmasında her şeyden önce İsrail askerlerinin, ordunun bağımsızlığını ve itibarını korumayı amaçladıklarını hem de uluslararası toplum tarafından gemi saldırısına ilişkin yöneltilen sorulara güvenilir ve bağımsız cevap sağlamayı amaçladıklarını belirtti.
BEYAZ SARAY: ÖNEMLİ BİR ADIM
Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, İsrail'in iki hafta önce Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine saldırısıyla ilgili olarak kendi iç soruşturma komisyonunu kuracağı açıklamasını ''önemli bir adım'' olarak nitelendirdi.
Gibbs, yaptığı yazılı açıklamada, ''İsrail hükümeti, Gazze'ye giden filoda meydana gelen feci olaylarla ilgili koşulları soruşturmak üzere bağımsız bir kamu komisyonu kurulması teklifinde bulunarak ileriye doğru önemli bir adım atmıştır'' ifadesini kullandı.
''İsrail'in, diğer tüm ülkeler için olduğu gibi, kendi ulusal güvenliğini ilgilendiren olaylarla ilgili bir soruşturmayı üstlenmesine izin verilmesi gerektiğine inandıklarını'' belirten Gibbs, ''İsrail'in, uluslararası standartları karşılayan bir askeri adalet sistemine sahip olduğunu, ciddi ve güvenilir bir soruşturma yürütme kapasitesi bulunduğunu, teklif ettiği bağımsız kamu komisyonunun yapısı ve görev kapsamının hızlı, tarafsız, güvenilir ve şeffaf bir soruşturma standardını karşılayabileceğini'' ifade etti.
Gibbs, ''Ancak süreç ya da sonuçlarıyla ilgili peşin hükümde bulunmayacağız ve ilave sonuçlara varmadan önce, soruşturmanın yürütülmesi ve tespitlerini bekleyeceğiz'' dedi
AA


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler