HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kaddafi'nin oğlundan şok açıklama

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin dün gece yurtdışına kaçtığı öne sürülürken, Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam, şok edici açıklamalarda bulundu.

Kaddafi'nin oğlundan şok açıklama

Libya'nın başkenti Trablus'ta devlet televizyonunu yağmalayan Kaddafi karşıtlarının hükümet binalarını ateşe verdiği bildirildi. Reuters'ın haberine göre, Seyfülislam, "Libya'yı İtalyanlara veya Türklere bırakmayacağız" dedi.

[

****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/libyada-kan-govdeyi-goturuyor-kontrol-isyancilarin-eline-gecti/7385/190037/sayfa/1/)

[

****](https://www.mynet.com/gul-kaddafi-ve-ogluna-seslendi-110100557163 )

[

****](https://www.mynet.com/kaddafi-kacti-mi-110100557078)

[

****](https://www.mynet.com/halk-sarayi-yaniyor-110100557102 )

[

](https://www.mynet.com/kim-bu-turkler-110100557034?utm_source=mynet&utm_medium=www&utm_campaign=home_haber_image)

[

](https://www.mynet.com/santiyeler-yagmalandi-turkler-isciler-mahsur-110100557082 )

Libya'nın en büyük ikinci kenti Bingazi'de başlayan ve çevre şehirlerle devam eden isyan Trablus'a da sıçradı.

AFP haber ajansı, devlete ait El Cemehiriye televizyonuyla El Şababya radyosunu talan eden göstericilerin, bazı karakol ve devlet binalarını da yaktığını belirtti. Olay yerinden bildiren Reuters muhabiri ise "itfaiyecilerin alev alev yanan bir hükümet binasını söndürmeye çalıştığını" söyledi. "Halk Sarayı" adı verilen binada meclis oturumlarının yapıldığı belirtildi.

Libya lideri Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi tarafından 2008 yılında kurulan El Cemehiriye ve El Şababya, yayın organlarının devlet tekeline alınmasının ardından kamulaştırılmıştı.

'SON MERMİYE KADAR SAVAŞACAĞIZ'

Seyfülislam Kaddafi dün gece devlet televizyonundan halka seslenerek, "Son mermiye kadar savaşacağız... Libya'yı İtalyanlara veya Türklere bırakmayacağız" ifadesini kullandı.

Oğul Kaddafi, "Libya, Mısır veya Tunus değil. Libya ordusu büyük rol oynayacak, Tunus veya Mısır ordusu değil. Muammer Kaddafi, Zeynel Abidin Bin Ali değil, Mübarek değil. Libya'dan bir parmak yer vermeyiz. Libya'da yaşayacak, Libya'da öleceğiz" diye konuştu.

Seyfülislam Kaddafi ayrıca, aralarında Bingazi'nin de bulunduğu kentlerde şiddetli çatışmalar meydana geldiğini ve isyancıların askerlerden silah ele geçirdiklerini belirterek, çatışmaları ülkenin birliğini yoketmek ve İslamcı bir cumhuriyet kurmak isteyen unsurların kışkırttığını ifade etti.

Seyfülislam Kaddafi, babasının 41 yıllık iktidarına karşı yaşanan eşi benzeri görülmemiş ayaklanmayı "yabancı güçlerin planı" olarak tanımlayarak kınarken, protestoların bastırılmasında şiddet kullanılmasının hata olduğunu kabul etti.

Seyfülislam konuşmasına şöyle devam etti: "“Bu, Libya’nın bütünlüğünü tehdit eden muhalif, bölücü bir harekettir… Silahlarımıza sarılacağız… Son mermiye kadar savaşacağız… Libya'yı İtalyanlara veya Türklere bırakmayacağız... Ayaklanmayı kışkırtan unsurları yok edeceğiz. Eğer herkes silahlanırsa, bu iç savaştır ve birbirimizi öldüreceğiz…”

Yeni bir anayasa ve liberal kanunlar çıkarılacağı sözü veren Seyfülislam Kaddafi, halkın "yeni bir Libya" ile iç savaş arasında seçim yapması gerektiğini ifade etti.

KADDAFİ KAÇTI İDDİASI

İktidar karşıtı gösterilerin Perşembe gününden bu yana devam ettiği Libya'da güvenlik güçlerinin protestoculara sert müdahalesi sonucu en az 233 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün açıkladığı verilere göre, can kayıplarının büyük bölümü binlerce Türk vatandaşının da yaşadığı Bingazi kentinde gerçekleşti.

Öte yandan 42 yıldır iktidarda olan Kaddafi'nin dün gece gizlice Libya'dan kaçtığı da gelen iddialar arasında. Ancak bu iddia, Seyfülislam Kaddafi tarafından yalanlandı. Seyfülislam Kaddafi, ordunun da tam desteğini alan babasının Libya'da olduğunu söyledi.

TÜRKLER MAHSUR

Libya'da Kaddafi karşıtlarının başlattığı isyan büyürken, Ankara da bölgedeki Türklerin tahliyesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Dışişleri Bakanlığı tarafından Türk vatandaşlarının Libya'dan tahliyesi için bugün 4 uçak ve 2 geminin gönderileceği açıklandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Libya'da meydana gelen olaylar nedeniyle bu ülkede mahsur kalan Türkler, İDO feribotlarıyla Türkiye'ye getirilecek. Başbakanlığın talebi üzerine, Dışişleri Bakanlığı'nın koordine ettiği çalışmalar için bin 200 kişilik Osman Gazi ve Orhan Gazi feribotları bugün yola çıkacak. Feribotlara, bir firkateyn yolculuk boyunca eşlik edecek.

Öte yandan Bingazi’de bekleyen Türk vatandaşların tahliye edilmesi için bu sabah erken saatlerde Atatürk Havalimanı’ndan kalkış yapan bir THY uçağı, Libya'ya inmeden geri döndü. 337 Türk vatandaşını Türkiye’ye getirecek olan THY'nin TK-3996 sefer sayılı Boeing 777-300 tipi uçağına Libya Sivil Havacılık Kurumu tarafından iniş izni verilmediği bildirildi.

Libya’nın Bingazi kentine dün sabah özel izinle giden bir THY uçağı, akşam saat 18.00’de 7’si bebek 288 yolcusuyla Türkiye'ye dönmüştü. Böylece Libya’dan tahliye edilen Türklerin sayısı 581’e ulaşmıştı.

DIŞİŞLERİ'NDEN KRİZ MERKEZİ

Türk Dışişleri Bakanlığı da, Ortadoğu bölgesindeki Türk vatandaşlarını etkileme potansiyeli bulunabilecek gelişmeleri takip etmek ve vatandaşların durumlarıyla ilgilenmek amacıyla "Kriz Merkezi" oluşturdu.

Kriz Merkezi'ne ulaşılabilecek telefon ve faks numaralarıyla e-posta adresi ise şöyle:

Dışişleri Bakanlığı Kriz Merkezi
Telefon: 0312-292 2600, 0312-292 2601, 0312-292 2602
Faks: 0312-292 2754
E-posta: kriz1@mfa.gov.tr, kriz2@mfa.gov.tr, kriz3@mfa.gov.tr

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Türk vatandaşlarının talepleri doğrultusunda geçici olarak nakledilmeleri amacıyla ilave seferler yapacak uçakların beklemede olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Bingazi ve cevresinde faaliyet gösteren Türk şirketleri ve çalışanlarıyla ilgili olarak gelen taleplerin 24 saat mesai düzeninde çalışan Trablus Büyükelçiliği ve Bingazi Başkonsolosluğu ile paylaşıldığı, alınan bilgilerin müracaat sahiplerine ulaştırıldığı kaydedildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler