HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kaplancılar'ın itirazı kabul edilmedi

BERLİN (İHA) - Almanya İçişleri Bakanı Otto Schily'nin 'Kaplancılar' olarak bilinen İslami Cemiyet ve Cemaatleri Birliği'nin kapatılması kararına yaptığı itiraz, Federal İdari Mahkemesi tarafından reddedildi.

Mahkeme kararında, "Demokrasiye, hukuk devletine, insan onuruna ya da anayasal düzene karşı saldırgan bir tutum sergileyen dini toplulukların yasaklanabileceği" ifade edildi. 'Kara ses' lakaplı Cemalettin Kaplan'ın cezaevinde bulunan oğlu Metin Kaplan tarafından yönetilen İslami Cemiyet ve Cemaatleri Birliği'nin geçen yıl kapatılması yönünde İçişleri Bakanı Otto Schily tarafından verilen karara itiraz nedeniyle açılan dava, Leipzig'de bulunan Federal İdari Mahkemesi tarafından reddedildi.
Mahkemenin karar gerekçesinde, derneğin "Savaşçı ve saldırgan bir tutum içinde Almanya Federal Cumhuriyeti'nin demokratik temel düzenini, hukuk devleti ilkelerini ve Anayasa güvencesindeki insan haysiyetinin itibarını hiçe sayan bir işleyiş gösterdiği" yargısına varıldığı belirtildi.

GEÇEN YIL YASAKLANDI İçişleri Bakanı, geçen yılın aralık ayında Dernekler Yasası'nda yapılan değişiklikle din amaçlı kuruluşlara tanınan ayrıcalıkların ortadan kalktığını belirterek, Almanya çapında bin 200 aktif üyesi olan İslam Cemaatleri ve Cemiyetleri Birliği'nin yasaklandığını açıklamıştı.
Bakan Schily, yasaklama gerekçesinde, sarık ve cübbeli üyeleriyle bu derneğin Almanya'nın anayasal düzenini, halklararası karşılıklı anlayış ilkesini ve ülkenin iç güvenliğini tehdit eden bir işleyiş içinde olduğunu belirtmişti. Dernek ise bu suçlamaları reddederek karara itirazda bulunmuştu.
Dernek avukatları itiraz gerekçelerinde, din özgürlüğüne sınırlama getirmenin Alman Anayasası'na aykırı olduğunu bildirdi. Ancak Leipzig'deki Federal İdare Mahkemesi, 'Halife'ye bağlı üç farklı derneğin itiraz dilekçesini de aynı gerekçeyle reddetti.
Düsseldorf Cezaevi'nde hükümlü bulunan Metin Kaplan'ın Türkiye'ye iadesi önündeki yasal pürüzler ortadan kalktığından, sığınmacı statüsüne de sahip olsa sınır dışı edilebileceği belirtiliyor. Almanya, Kaplan'ı Türkiye'ye idam cezasının varlığı nedeniyle iade etmiyordu. Kaplan, rakibi Halil İbrahim Sofu'nun öldürülmesi için fetva verdiği gerekçesiyle 4 yıl hapis cezasına çarptırılmış, sınır dışı edilmemek için erken tahliye imkanından faydalanamamıştı.

En Çok Aranan Haberler