HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sır formül çözüldü mü?

Coca-Cola'nın sır gibi saklanan gizli formülünün tam olarak bulunduğu öne sürüldü.

Sır formül çözüldü mü?
ABD'de bir internet sitesi ticaret dünyasının en büyük sırlarından birini çözdüğünü belirterek, Coca-Cola'nın gizli formülünü tam olarak bulduğunu öne sürdü.
[** **](http://askmen.mynet.com/yasam/131-haberler/1604-dunyanin-en-iyi-saklanan-5-sirri)
Coca Cola şirketinin büyük bir sır olarak sakladığı gizli formül, kimyacı John Pemberton tarafından 1886'da bulunmuştu. Formülün 24 saat güvenlik görevlilerinin gözetimi altında Atlanta'da bir kasa dairesinde tutulduğu belirtiliyor. Şimdi ise Thisamericanlife.org adlı site bu formülü bulduğunu öne sürüyor. İddiaya göre 1979 tarihli bir gazete makalesinde, kolayı üretmek için geçerli içerik maddeler ve mikterları yer alıyor.
Atlanta Journal-Constitution gazetesinin, 8 Şubat 1979 sayısında tam olarak Pemberton'ın tarifi olduğu söylenen bir kitap sayfası fotoğrafı yer alıyor. Amerikalı internet sitesi ayrıca Coca Cola'nın ilk servis edildiği eczanenin sahibi Joe Jacobs tarafından benzer bir liste de yayınladı. Ancak Jacobs'ın listesinde erik ve yonca gibi ekstra katkılar da yer alıyor. Coca Cola, bir miktar esans içeriyor ve içeceğin benzersiz tadının bu esansların birlikte karıştırılması sayesinde elde edildiği belirtiliyor. Bu karışım, Coca Cola formülü (Merchandise 7X) adı verilen gizli formülü oluşturuyor. 1993'te yazar Mark Pendergrast, bir liste yayınlamış ve orijinal formülün bu olduğunu öne sürmüştü. Bu listedeki malzemeler ve miktarları çok benzer. Ama şirket Pendergrast'ın tarifinin aynı olmadığında ısrarlı.
**İŞTE TARİF**
12 gram sıvı koka özü
85 gram strik asit (limon asidi)
28,35 gram kafein
Şeker (işaretlerden ne miktar gerektiği anlaşılamıyor)
9,4 litre su
946,9 mililitre kireç suyu
28,35 gram vanilya
42,5 gram ya da renk vermek için daha fazla karamel
7X çeşnisi (56,6 grama 18,9 litre şurup):
226,7 gram alkol
20 damla (1,297 mililitre) portakal esansı
30 damla limon esansı
10 damla küçük hindistan cevizi esansı
5 damla kişniş
10 damla neroli
10 damla tarçın. (Gazeteport)


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler