HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarım Bakanlığı'ndan şok açıklama!

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ithal edilen büyük ve küçükbaş hayvanların sakatatlarının tüketilmemesi, satılmaması ve imha edilmesini istedi.

Tarım Bakanlığı'ndan şok açıklama!

Bakanlığın "acil" alarmı deli dana korkusu yarattı.

Et fiyatlarındaki yükselişi durdurmak için hükümetin yurtdışından canlı hayvan ithalatı yoluna gitmesinin ardından başlayan “deli dana hastalığı riski” tartışması sürüyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 81 il valiliği aracılığıyla tarım il müdürlüklerine “acele” ibareli bir yazı göndererek, ithal edilen büyük ve küçükbaş hayvanların sakatatlarının tüketilmemesi, satılmaması ve imha edilmesini istedi.

Tarım Bakanlığı, söz konusu uyarının “deli dana” hastalığının bulunmasıyla bir ilgisi olmaksızın, Avrupa Birliği ve Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı’nın tavsiyeleri doğrultusunda “sadece bir tedbir olarak gerçekleştirildiğini” açıkladı.

İL MÜDÜRLÜKLERİ UYARILDI

Bakanlık Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından aralık ayında Türkiye genelindeki bütün Tarım İl Müdürlüklerine gönderilen yazıda, “Bilindiği üzere ithal edilen kasaplık canlı büyükbaş ve küçükbaş hayvanların mezbahalarda spesifik risk materyali olarak adlandırılan beyin, göz, spinal kord (omurilik ve omurilik sıvısı), tonsil (bademcik) ve distal ileum (ince bağırsağın ucu) imha edilmesi ve takibi, hastalık riski taşıması nedeniyle büyük önem taşımaktadır” denildi.

İMHA EDİN

Bakanlık yazısında da ithal edilen her yaştaki sığır cinsi kasaplık hayvanların, beyin, göz, spinal kord, tonsil ve distal ileum’ları ile her yaştaki koyun cinsi hayvanların; dalak ve ileumlarının en kısa sürede imha edilmesi istendi. 12 aylıktan büyük hayvanların ise beyin ve gözleri dahil, kafatası, tonsiller ve spinal kordlarının aynı şekilde imha edilmeleri gerektiği vurgulandı.

KULUÇKA SÜRESİ 2-10 YIL

Deli dana hastalığı; sığırdan sığıra, insandan insana, sığırdan insana ve hayvanlar arasında yakın temasla bulaşmıyor. Hastalık, sığır yemlerine hastalıklı hayvanın özellikle beyin ve omurilik gibi sakatat ile tüketilmeyen kısımlarının konulmasıyla bulaşıyor. Hastalıklı hayvanın etinin ya da et ürünlerinin tüketilmesiyle insana geçiyor. İlk deli dana hastalığı, 1986’da İngiltere’de görüldü. Kuluçka dönemi 2- 10 yıl arasında değişiyor. İngiltere’de 2000’de 14 yaşındaki bir genç, hastalık bulaştıktan 2 yıl sonra öldü.

İLAVE ÖNLEMLER ALIYORUZ

“Deli dana” tartışmasına ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, önceki gün bir açıklama daha yaptı. İthal hayvanlarla ilgili olarak insan ve hayvan sağlığı açısından sorun bulunmadığı vurgulanan açıklamada, “Kasaplık ve besilik hayvanların ithalatının BSE hastalığı (deli dana) görülmeyen ve diğer hayvan hastalıkları nedeniyle herhangi bir kısıtlama uygulanmayan ülkelerden izin verilmektedir” denildi.

Bakanlık, ithal hayvanların yüzde 5’inin kesim sonrası BSE Testi’ne tabi tutulduğunu belirtirken, “Şu ana kadar hastalık tespit edilmedi” dedi. Açıklamanın devamında, “Kasaplık olarak ithal edilen sığırların belli kısımlarının imhası, BSE hastalığı ile bir ilgisi olmaksızın, AB ve Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı’nın tavsiyeleri doğrultusunda tedbir olarak gerçekleştirilmektedir” denildi.

GÖMÜN YA DA YAKIN

Yazıda; ithal edilen hayvanların risk barındıran sakatatlarının insan tüketimine sunulmaması için “mezbahalarda takiplerinin yapılması, gıda ve yem zincirine girmeyecek şekilde (gömülerek ya da yakılarak) imha edilmesi ve kayıtlarının tutulması gerektiği” belirtildi. (HT EKONOMİ)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler