HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

En hızlı insan

En hızlı insan

21 Ağustos 1986 doğumlu Usain St. Leo Bolt C.D, Jamaikalı bir atlettir. Bolt, 9.69 saniyeyle 100 metrede, 19.30 saniyeyle 200 metrede ve 37.10 saniyeyle ise, diğer takım arkadaşlarıyla birlikte, 4x100 metre bayrak yarışında Olimpiyat ve dünya şampiyonluğu rekorlarını elinde tutuyor. Üstelik Bolt tüm bu rekorları 2008 Yaz Olimpiyatlrında kırdı. bolt, 1984'te Carl Lewis'ten sonra aynı Olimpiyatta bu üç alanda birden birinci olan ilk sporcu oldu. Ayrıca yine aynı Olimpiyatta bu üç yarışmanın hepsinde dünya rekoru kırarak tarihe adını yazdırdı.
Bolt, 9.69 ile kırdığı 100 metre rekorunu 2009 Berlin Olimpiyatlarında 9.58 saniye ile geçti.
Koşudaki başarıları ve isminin İngilizcedeki yıldırım kelimesine olan benzerliği sebebiyle atlet "Lightning Bolt" lakabını almıştır.


Yakın bir zamana kadar Bugatti Veyron, dünyanın en hızlı arabası olarak biliniyordu. Ancak başka bir otomobil Bugatti Veyron'u ekarte etti. Barabus TKR, 1005'lik beygirgücü ve 0'dan 98 km hıza 1.67 saniyede çıkmasıyla günümüzün süper arabası olarak görülüyor. Araç, 435 km/s hıza ulaşabiliyor. Barabus TKR'nin gücü 6, litrelik V8 ikiz turbo şarjlı motorundan ve çift arasoğutucularından ileri geliyor.


Evrimin mucizesi olan çitalar, dünyanın en hızlı kara hayvanlarıdır. Saatte yaklaşık 115 km'ye kadar ulaşan hızına çok da şaşırmamak gerekir, çünkü ince ve uzun bacaklı vücut yapısıyla çita, adeta hız için yaratılmıştır. Benekli kürkü, küçük kafası ve kulakları, ve gözlerinin köşesinden burnunun yanlarına uzanan "gözyaşı çizgileri", çitayı Afrika'nın diğer büyük kedilerinden farklı kılar.


Roadrunner, New Mexico'daki Los Alamos Ulusal Laboratuarı'nda IBM tarafından geliştirilen bir süper-bilgisayar. Şu anda dünyanın en hızlı bilgisayarı olan 133 milyon dolar değerindeki Roadrunner, 1.7 petaflop (saniyede 1.7 katrilyon (10^15) işlem) işlemci performansına ulaşması için tasarlanmış, bu hıza Haziran 2008'de ulaşmış ve üzerinde lineer cebir algoritması programları (LINPACK) çalıştırılan dünyanın en hızlı 500 bilgisayarı arasında birinci olmuştur. Standart parçalarla üretilen bu süper-bilgisayarın, alışılmışın dışında tasarım özellikleri bulunuyor.


Istiophoridae familyasının Istiophorus cinsine ait yelken balığı, okyanusların görece sıcak bölgelerinde yaşarlar. Maviyle gri arası bir renge sahip olan bu balığın, yelken olarak da bilinen, sertleşebilme özelliğine sahip bir sırt yüzgeci vardır. Yelken balığının dikkat çekici bir diğer özelliği ise, kılıçbalıklarında da bulunan, uzun bir gagaya benzer ağız yapısıdır. Saatte 110 km'ye kadar ulaşan hızıyla dünyanın en hızlı balığı ünvanını taşır. Yelken balığının yakalanması bu yüzden ya tesadüfen gerçekleşir, ya da balık hasta olduğu için...


Yamanashi'deki (Japonya) uygulama hattında yapılan denemelerde JR-Maglev MLX01 trenlerinin 581 km/s hıza ulaştığı tespit edildi. Bu hız, 574.8 km/s hızla hareket eden Fransa'daki TGV'lerden biraz daha yüksek. Bu trenlerin altında havada asılı kalmalarını sağlayan (özel olarak üretilmiş elektromanyetik raylar üzerinde) çok güçlü mıknatıslar bulunuyor. Trenin ismi olan Maglev de zaten İngilizce "Magnetic Leviation", yani "manyetik olarak havada tutma, yükseltme", kelimelerinin bileşiminden elde edilmiş.


Insano isimli su kaydırağı, 41 metrelik yüksekliğiyle Guiness Rekorlar Kitabı'ndaki yerini almıştır. Bu yükseklik, 14 katlı bir binanınkine denktir. Yükseklik ve eğiminin sonucu, bu su kaydırağı saniyede 105 km hıza ulaşan ve yaklaşık 4-5 saniye süren inanılmaz hızlı bir iniş sağlar. Bu özellikleri sayesinde Insano, gezegendeki benzeri ekipmanlar arasında en uç örnek olarak kabul ediliyor. Bu heyecan dolu inişin son kısmında ise yüzme havuzunda son bulan dinlendirici bir yol sizi bekliyor.


K-222 (eski ismiyle K-162) şu ana kadar üretilmiş en hızlı denizaltıydı. 28 Aralık 1963 tarihinde suya indirildi ve 1969 senesinde Sovyet Kuzey Donanmasında göreve başladı. rus denizcilerin "Altın Balık" olarak adlandırdıkları K-222, titanyum alaşımlı gövdesi sayesinde neredeyse 40 yıl boyunca dünyanın en hızlı denizaltısıydı. Saatte 44.7 deniz mili (82.8 km/s) gibi bir hızla ilerleyebiliyordu. Fakat bu rekor hızın bedeli, yapım aşamasındaki yüksek maliyet, çıkardığı aşırı gürültü ve kullanım esnasında gövdede oluşan zararlar olarak kendini gösterdi.


North American X-15 roket güçlü uçak, NASA, Birleşik Devletlerd Hava Kuvvetleri (USAF), Birleşik Devletler Donanması (USN) ve North American havacılık şirketinin ortak programı sonucu, çok yüksek hız ve çok yüksek irtifalarda insan ve malzeme faktörleri üzerine veri toplamak amacıyla gelitirilmiştir. 1960'ların başında kırdığı en hızlı insanlı uçak olma rekoru günümüzde geçerliliğini korumaktadır. X-15 programı boyunca gerçekleştirilen uçuşlardan 13'ü (8 pilot tarafından) USAF'ın 50 mil (80.47 km) kriterini aşarak uçağı kullanan pilotları astronot seviyesine taşıdı. X-15'in en yüksek hızı ise Pete Knight'ın pilotluğu esnasında 7273 km/s olarak kaydedildi.


Aslında pervaneli bir helikopterin kontrolden çıkmadan uçabilmesi için ulaşabileceği en yüksek hız saatte 250 mildir (402.336 km/s). 6 Ağustos 1986'da düzenlenen bir gösteride, üzerinde bazı değişiklikler yapılmış Westland Lynx ZB500 ise, 249.1 mil/s (400.8 km/s) hıza ulaşarak dünyanın en hızlı helikopteri olma rekorunu elde etti.


3 Mayıs 1999'da kasırgalar Oklahoma'yı kasıp kavururken bilimadamları bugüne kadarki en hızlı rüzgârı kaydettiler. Saatte 511.77 km hızla esen kasırga, 250 evi yıktı ve dört kişinin de ölümüne sebep oldu.


Kartalgiller familyasından aladoğan kuşu (Falco peregrinus) dalışa geçtiğinde saatte 322 km hıza ulaşabiliyor. Kartal ölçülerinde bir doğan türü olaran bu kuşun sırt mavi-gri, alt kısmı beyaz çizgili, kafası ve "bıyıkları" siyah renktedir.


NASA tarafından yürütülen insansız uzay uçusu görevi olan New Horizons (Yeni Ufuklar) halen Plüton'a doğru yol almaktadır. Plüton ve onun uydularına (Charon, Nix ve Hydra) ulaşması beklenen uzay mekiği 19 Ocak 2006'da fırlatılmıştı. New Horizons'ın hızı yaklaşık olarak saniyede 16.26 kilometre, yani 58,536 km/s olarak hesaplanmıştır. Bu ise, bir uzay mekiğinin Dünya'yı terketmesi esnasında kaydedilmiş en yüksek hız. New Horizons'ın Plüton'a 14 Temmuz 2015'te varması bekleniyor.


Modern fizikte, ışık evrendeki en hızlı şey olarak kabul edilir ve ışığın uzay boşluğundaki hızı doğanın temel sabit değerlerinden biridir. Işığın boşluktaki hızı saniyede tam olarak 299792458 metre olarak tanımlanmıştır. Bu, insan ırkının bugüne kadar tecrübe ettiği en hızlı şeydir. Ekvator etrafında ışık hızıyla hareket ederseniz gezegeni bir saniye içinde 7.4 defa turlayabilirsiniz.


Takyonlar, ışıktan hızlı hareket eden varsayımsal bir parçacıklar sınıfıdır. İlk olarak fizikçi Arnorld Sommerfeld tarafından ileri sürülen ve Gerald Feinberg tarafından isimlendirilen takyonların, enerji kaybettiklerinde hız kazanma gibi ilginç bir özellikleri vardır. Dolayısıyla takyonlar enerji kazandıklarında da yavaşlarlar. Yunanca'da hızlı anlamına gelen "tachus" kelimesinden türemiş olan takyonların mümkün olan en yavaş hızı ise ışık hızıdır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler