HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mavi Marmara'nın yıldönümü

Mavi Marmara'nın yıldönümü

Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırıda eşini kaybeden milli tekvandocu Çiğdem Topçuoğlu, olayın yıl dönümünde, yaşadıklarını anlattı.

Dünya Tekvando Şampiyonluğu ve Tekvando Avrupa Poomse Şampiyonluğu bulunan Çiğdem Topçuoğlu, kendisini yetiştiren Dünya Tekvando Şampiyonu eşi Çetin Topçuoğlu ile 28 Mayıs 2010 tarihinde Antalya Limanı'ndan ayrılarak Akdeniz'e açılan Mavi Marmara gemisinin 560 yolcusu arasında yer alıyordu.


''Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım'' kampanyası kapsamında Gazze'ye gitmek isteyen gemiye 31 Mayıs gecesi İsrail ordusu tarafından düzenlenen saldırıda Çetin Topçuoğlu sırtından aldığı mermi yarası sonucu eşi Çiğdem Topçuoğlu'nun kollarında son nefesini verdi.

Yaşananların üzerinden 2 yıl geçmesine karşın, olayı ''dün gibi'' hatırladığını belirten ve olayın yıl dönümünde yaşadıklarını acısını bir kez daha hisseden Çiğdem Topçuoğlu, Filistin halkına yardım konusunda elinden gelen desteği vermekte kararlı olduğunu vurgulayarak, ''Mavi Marmara yeniden yola çıksa yine giderim. Kudüs özgür olana kadar bu dava devam edecek. Tüm dünya Müslümanları özgür olana kadar bu dava bitmeyecek'' dedi.


İsrail'in, Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırı ilk değildi


II. Dünya Savaşı'nın ABD ve müttefiklerin zaferiyle bitmesiyle Filistin sorunu BM'ye taşındı. Kasım 1947'de Filistin’in biri Yahudi öteki Arap olmak üzere iki devlet arasında paylaşılmasına karar verdi. Yahudiler bu kararı kabul ederken Araplar reddetti ve İsrail-Filistin Savaşı başladı. 14 Mayıs 1948’de BM paylaşım planı uyarınca David Ben-Gurion tarafından İsrail Devleti’nin kuruluşu ilan edildi. 24 saat sonra, Mısır, Ürdün, Suriye, Lübnan ve Irak orduları saldırıya geçerek İsrail topraklarına girdiler. Kuruluşu bu kadar netameli bir devlet olan İsrail, ilk kez Türklere saldırdı ancak tarihinde birçok katliam var. Yıl 1946. İsrail örgütü Irgun'un 22 Temmuz tarihinde Kral Davud Oteli’ne düzenlediği saldırıda, aralarında İngilizler, Araplar ve Yahudilerin bulunduğu 96 kişi hayatını kaybetti. Aynı örgütün 1948 yılında Deir Yasin Köyü’ndeki katliamında ise 254 Filistinli can verdi.


İsrail ordusu 29 Ekim 1948'de Safsaf köyüne girdiğinde bilanço 70 ölüydü. Aynı gün El-Halil’deki Davayima Köyü’nde ise aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu 80 Filistinli öldürüldü.


Batı Şeria’daki Kibya Köyü’ne 1953 yılında baskın yapıldı. 67 kişinin yaşamını yitirdiği baskının lideri Ariel Şaron'du.


Mısır'ı işgal etmeye hazırlanan İsrail ordusu, Kufr Kasem isimli köyde katliam yaptı. 1956'daki saldırıda ölen 49 kişinin arasında kadınlar ve çocuklar da vardı.


Yıl yine 1956. Samu köyüne giren İsrail askerleri 18 Filistinli'yi vurdu, köy yerle bir oldu. 1968 yılında ise İsrail uçakları 15’ten fazla Filistin köyüne havadan napalm bombası yağdırdı. Resmi rakamlarla 56 kişi feci şekilde can verdi. İrbid şehrindeki bombardımında ise ölü sayısı 30'du. 12 Şubat 1970 tarihinde Mısır sınırında bir fabrikayı İsrail uçakları vurdu, 70 işçi hayatını kaybetti.


Mavi Marmara gemisine dün düzenlenen saldırının bir benzeri 1967 yılında yaşanmıştı. İsrail ve Araplar arasındaki 6 Gün Savaşları sürerken, tarafsızlığını ilan eden ABD bölgeyi izlemek için USS Liberty gemisini Doğu Akdeniz'e gönderdi. Hafif silahlarla donatılan ABD gemisinin içinde askerler ve siviller vardı, gemide rahatlıkla görülebilecek büyük bir bayrak da vardı. İsrail savaş uçaklarının öğle saatlerinde saldırısı başladı, makineli tüfek ve roketle başlayan saldırı napalm bombasıyla sürdü. Gemide en yetkili isimlerin de olduğu askeri ve sivil mürettabat öldürüldü.


ABD askerleri uçak gemisinden yardım istedi, iki F-4 nükleer silahlarla havalandı. Ancak uçakların kalkış haberi Pentagon'a ulaştığında Savunma Bakanı McNamara küplere bindi ve derhal uçakların geri dönmesi emrini verdi. USS Liberty, 2,5 saat boyunca İsrail saldırısı altında kaldı. Ölü sayısı 34, yaralı sayısı 177'ydi. İsrail saldırının bir kaza olduğunu açıkladı! Aradan geçen 43 yıla rağmen onca ABD Başkanı bu saldırının hesabını soramadı.


İsrail hava kuvvetleri, 19 Şubat 1973'te Libya Havayolları'na ait bir uçağı düşürdü. 107 yolcu ve mürettabat ne olduğunu anlayamadan can verdi. Yine İsrail uçakları 1970 yılında Mısır'daki Sha'a eyaletinde bir okulu bombaladı, 46 çocuk öldü. 1971'de Suriye'deki bombardımanda ise en az 200 kişi yaşamını yitirdi.


1982'de İsrail, daha sonra birçok kez yapacağı gibi Lübnan'a girdi ve Ariel Şaron'un komutanlığında Hristiyan Falanjistler tarihin en büyük katliamlarından birini yaptı. Sabra ve Şatilla'da katledilen 991 kişiden yalnızca 328'inin kimliği tespit edilebildi.


15-16 Eylül tarihindeki katliamın etkileri uzun süre unutulmadı, olaydan 26 yıl sonra saldırı filmlere konu oldu. Beyrut'ta 1 yıl önce düzenlenen hava saldırısında da 300 kişi yaşamını yitirmişti.


Sabra ve Şatilla'nın etkileri henüz silinmemişken İsrail askerleri 1990 yılında Kudüs'te yeni bir katliama imza attı.


Mescid-i Aksa kavgasına tutuşan Yahudiler ve Filistinliler arasında çıkan olaylarda İsrail ordusu Filistinlilere ateş açtı, 30 Filistinli hayatını kaybetti.


Yıl 1996. Lübnan'daki Kana mülteci kampına düzenlenen kanlı saldırıda çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 109 kişi can verdi.


Tarihin en büyük katliamlarından birini İsrail 2002 yılında Cenin'de işledi. Cenin'deki mülteci kampına zırhlı birliklerle saldıran İsrail ordusu, 1300 sivili katletti.


2006'da İsrail yine bir sürpriz yaptı, tam bir ay Lübnan'ı bombaladı. Savaşta binlerce sivil öldü, Beyrut tanınmaz hale geldi.


Ve tarihler 31 Mayıs 2010'u gösterirken İsrail Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine havadan helikopterlerle indirme yaptı. İsrail askerleri silah kullandı, barış gönüllüsü en az 9 kişi hayatını kaybetti. Saldırı karşısında sadece Türkiye değil dünya şoke oldu.


Türkiye, 1949 yılında İsrail'i tanıyan halkının çoğunluğu Müslüman olan ilk ülke oluyordu. İki ülkenin arasındaki sıkı ilişkilerde 1999 yılında Öcalan'ın Kenya'da yakalanmasında MOSSAD'ın rolüne vurgu yapıldı. 2007'de Türkiye'ye gelen İsrail lideri Şimon Perez TBMM'de bir konuşma yaptı. İsrail'in Gazze'ye girmesi ve 1300 sivilin ölmesiyle iki ülke arasında soğuk rüzgarlar esmeye başladı. Ve 30 Ocak 2009'da ünlü Davos krizi patlak verdi. Başbakan Erdoğan'ın "One minute" çıkışı iki ülke arasında görülmemiş bir gerilim yaşanmasına neden oldu. Son iki yılda İsrail'in Anadolu Kartalı tatbikatından çıkarılması, TRT 1'deki Ayrılık dizisi, "alçak koltuk" kriziyle kopma noktasına gelen aradaki bağlantı, son baskınla koptu.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler