HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşte pilotların son sözleri!

İşte pilotların son sözleri!

İşte uçak kazalarının ardından kara kutulardan çıkan pilotların son sözleri...


PİLOT: Son mesajınızı alamadık. Tekrar edebilir misiniz?

*McDonnell Douglas DC-8-43 tipi yolcu uçağı, 3 bin 600 fit yükseklikte, Hindistan, Bombay yakınlarında bir tepeye çarptı. Kaza mürettebatın navigasyon cihazı

kullanmamasından kaynaklandı ve uçaktaki 94 kişinin tamamı hayatını kaybetti.


PİLOT: Vurulduk. Ben yardım etmeye çalışıyordum.

*Fairchild F-27 tipi uçaktaki yolculardan biri olan Francisco Gonzales, kendini öldüreceğini söyledi ve hem pilotu hem de yardımcı pilotu öldürdü. Derin bir düşüşe geçen uçak, toplamda 44 kişinin hayatını kaybetmesine neden olarak yere çakıldı.


KULE: Hâlâ piste inemediniz mi? Neredeyse… Otomatik iniş sistemini devreye sokuyoruz.

*Boeing B-727-23 tipi uçak, kötü hava koşulları yüzünden görüş mesafesindeki sorun oluşması nedeniyle, kalkışından hemen sonra yere çakıldı. Uçaktaki mürettebat ve yolcular dahil 30 kişi hayatını kaybetti.


PİLOT: Sizinle radar bağlantım yok.

*Sud Aviation SE-210 Caravelle III tip uçak, tam kalkış esnasında gerçekleşen bir tayfun yüzünden, görüş açısını kaybettiği için denize çakıldı. Pilot görüş mesafesini tam olarak ayarlayamadı ve yardımcı pilot en düşük yüksekliğe indirdiği uçağın kontrolünü kaybetti. Kazada uçaktaki 80 kişinin 24’ü hayatını kaybetti.


PİLOT: Pistten çok uzakta değiliz. Uzak olmadığından eminim.

*Pistten çıkarken hızını tam olarak ayarlayamayan Boeing B-707-131 tipi uçak, ilerideki bir duvara çarptı ve yandı. Kazada sadece bir kişi öldü.


PİLOT: Dikkat et!

*Kaza, pilotların Fairchild-Hiller FH-227B tipi uçağı Kanawha Havaalanına indirirken görüş mesafelerini tam olarak ayarlamamasından kaynaklandı. Uçaktaki 37 kişiden 25’i hayatını kaybetti.


PİLOT: Bittik!

*Boeing B-727-113C uçak, kalkışa geçerken yükselme mesafesini ayarlayamadığı için ağaçlara ve bir eve çarptı. Kazada uçaktaki 65 kişiden, 50’si hayatını kaybederken, çakıldığı evdeki iki kişide öldü.


Kule: 42D, sinyal ışıklarını görüyoruz.

*Kaza, Douglas DC-3 tipi uçak siste piste inmeye çalışırken gerçekleşti.Kanawha Havaalanına inişte, koordinatlarının iyi belirlenmemesi yüzünden, uçaktaki 105 kişiden 100’ü hayatını kaybetti.


Pilot: Pete, üzgünüm.

* Kaza,Douglas DC-8 tipi uçak, Toronto havaalanına inerken, 60 fit yükseklikte, kanatların yanmasıyla birlikte, dördüncü motorun kontrolden çıkması sonucunda gerçekleşti. Kazada uçaktaki 109 kişinin tamamı hayatını kaybetti.


Kara kutu kaydı: (Uyarı sisteminden sesler gelmeye başlar ve kaydın sonuna kadar devam eder.)

*Boeing B-737-222 tipi uçak, iniş yeri arasında mesafe ölçen cihazın düzgün çalışmamasından dolayı, havaalanının yakınlarındaki bir yerleşim bölgesine çarptı. Çarpış esnasında uçak tamamen parçalandı ve akabinde büyük bir patlama gerçekleşti. Kazada, uçaktaki 61 kişiden 43’ü hayatını kaybetti.


PİLOT: Hey, orada neler oluyor? Kahretsin O… çocuğu yaklaşıyor. Uzaklaşın!

* Lockheed L-1011 TriStar1 tipi uçağın pilotu, iniş sırasında çalışmayan ışık sistemi yüzünden, Miami’nin kuzeybatısındaki Everglades kasabasına çakıldı ve kazada uçaktaki 176 kişiden 100’ü hayatını kaybetti.


PİLOT: Şuna bakın!

Las Palmas havaalanında gerçekleşen bir bombalı saldırının ardından, Boeing B-747-121 tipi uçak, sisli havada iniş noktası tam olarak belirleyememesinden dolayı yere çakıldı. Pan American uçağında toplam 335 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.


PİLOT: Bu işi tam burada yapacağız.

*Şiddetli fırtına sonrasında, uçağın ön camlarının kırılması ve her iki motorunda çalışmaz hale gelmesi sonucunda, uçak bir otoyola çakıldı ve patladı. Uçak mürettebatının kötü hava şartları konusunda bilgilendirilmemesi de kazada önemli rol oynadı. Kazada, uçakta 85 kişiden 62’si hayatını kaybetti.


KULE: Acil durum. Uçak çarptı ve pistin sonunda ateş aldı.

*McDonnell Douglas DC-9-31 uçak, mürettebatın pistte kar temizleme makinesi olduğunu fark etmelerinden önce inişe geçmişti. Pilot makineyi atlatmak için iniş noktasını değiştirince, uçak pisten çıktı, sitin ilerisindeki bir duvara çakıldı ve anında patladı. Kazada, uçaktaki 49 kişiden 42’si hayatını kaybetti.


PİLOT: Anne seni seviyorum!

*Boeing B-737-275 tipi Uçak, havada başka bir uçakla çarpıştığında, Chicago’dan Lindbergh Havaalanına iniyordu. Kazada, Linderbergh havaalanındaki kule çalışanlarının, uçak pilotunu eksik bilgilendirmelerinin büyük etkisi oldu. Kazada toplamda 135 kişi hayatını kaybetti.


PİLOT: Demek ki bizi yanlış yönlendirdi. Ben sola doğru gittiğimizi sanıyordum.

*Boeing B-727-214 tipi uçak, İtalya, Sicilya, Cinisi havaalanına inerken, okyanusa çakıldı. Yüksekliğin iyi ayarlanamaması ve erken inişe geçiş kazanın en büyük sebepleri olarak kabul edildi. Kazada, uçaktaki 129 kişiden, 108’i hayatını kaybetti.


PİLOT: United 173! İmdat! Motorlar yanıyor. Düşüyoruz.

* Denver’dan Portland’a giden McDonnell Douglas DC-9-32 tipi uçak yakıtsız kaldı ve mürettebat iniş sırasında düzgün çalışmayan bir cihazla uğraşmak zorunda

kaldı. Kaptanın yakıt durumu iyi ayarlayamaması sonucunda gerçekleşti.


PİLOT: Şuna bakın! Motoru patladı. Ekipman! Ekipmana ihtiyacımız var.

*Chicago, O'Hare hava alanından, Los Angeles’a giden DC8-61 tipi uçak, pisteki havaalanı görevlisinin uçaktan bir parçanın çıktığını gördüğünde çoktan havalanmıştı. Kısa bir süre içinde yere çakılan uçaktaki 258 yolcu ve 13 mürettebat hayatını kaybetti.


PİLOT: Aslında bu şartlar pek de iyi görünmüyor değil mi?

* Yeni Zelanda havaalanından kalkan uçak, Antarktika üzerinden geçerken görüş mesafesinde yaşadığı bir sorundan dolayı, Erebus dağına çarptı. Kazada uçaktaki 257 kişinin tamamı hayatını kaybetti.


PİLOT: Buna gerek yok. İyiyiz. Sorun yok.

*Lockheed 1011-200 TriStar tipi uçak, Arabistan, Rilyadh havaalanından kalktıktan 6 dakika sonra, kargo bölümü tamamen yandı. Uçak bu yüzden havaalanına geri döndü ancak uçağı söndürecek ekibin geç kalmasından dolayı, bütün yolcu ve mürettebatın hayatını kaybetmesine neden oldu. Kazada toplam 301 kişi hayatını kaybetti.


PİLOT: Larry, düşüyoruz. Larry… biliyorum!

*Boeing B-737-222 tipi uçak, Washington Ulusal Havaalanı’ndan kalkmasının hemen ardından, 14. St. Köprüsü ve Potomac nehrinin arasında bir yere çakıldı. Kazaya uçak motorunun soğutma sistemindeki bir aksaklık neden olurken, uçaktaki 79 kişinin 74’nün hayatını kaybetmesine neden oldu.


PİLOT: Ne oldu?

*Alaska’dan Güney Kore’ye giden Boeing B-747-230B tipi uçak, iki kere rotasından çıktı ve iki kere Sovyet hava sahasına girdi. İkinci girişinde, Rus hava kuvvetleri tarafından vuruldu. Saldırı sonrasında Japonya’ya ait deniz sularına düşen uçaktaki toplam 269 kişinin tamamı hayatını kaybetti.


KULE ÇALIŞANLARI: Yükselmeye çalışın!

* Fort Lauderdale’den Dallas’a giden Boeing B-727-212A tipi uçak, fırtına esnasında, iniş yapmaya çalışırken yere çakıldı. Kazada, uçaktaki toplam 163 kişiden 132’si hayatını kaybetti.


PİLOTLAR: Bütün hidrolikler bozuldu!

*MD Douglas DC-9-32 tipi uçak, kalkışından 40 dakika sonra, bütün kontrolünü kaybetti ve bir dağa çarptı. Kazada, 524 kişiden 520’si hayatını kaybetti.


PİLOTLAR: Suya in! Suya in! Suya in!

*Kanalın , trafik durumunu bildirmek için kullandığı helikopteri acil iniş yapmak zorunda kaldı.


PİLOT: Orada ne var? İleride tepeler var değil mi?

*Yoğun yağmur altında, sisli bir havada yol alan ZS-SAS tipi uçak, 2 bin 500 fit yükseklikte bir dağa çarptı.


PİLOT: S..tir. Olamaz böyle bir şey.

*Douglas DC-9 tipi yolcu uçağı Cerritos, California üzerinde Cessna tipi bir uçakla çarpıştı. Çarpışmanın ardından DC-9 bir yerleşim alanına düştü. Kazada 18 bina zarar gördü. Aeromexico uçağındaki 67 kişi ile Cessna’daki üç kişi öldü. Uçağın düştüğü yerde de 15 kişi öldü.


PİLOT: Duman sorunumuz var. Acil iniş gerçekleştireceğiz.

*Tayvan’dan havalanan ve Güney Afrika’ya doğru yol alan ZS-SAS tipi uçak Hint Okyanusu üzerinde alev aldı ve Mauritius’un 220 km kuzeydoğusunda denize çakıldı. Uçaktaki 159 kişinin tamamı öldü.


HAVA TRAFİK KONTROL: Uçuş görevlileriyle iletişim kuramıyoruz.

*Pasifik Okyanusu üzerinde seyretmekte olan Boeing B-737 tipi uçağın gövdesinde bir yarık açıldı ve önemli hasara neden oldu. Uçak güvenli iniş yaptı ancak hava basıncı hosteslerden birini açılan yarıktan dışarı çekti. Kadının cesedi bulunamadı.


PİLOT: İlerideki şu işaret kulelerine dikkat edin, ah. Onları görüyor musunuz? Evet, evet, endişelenmeyin.

*Düzenlenen bir havacılık gösterisinde Airbus A-320 tipi uçak otomatik pilottayken 100 feet yüksekliğinden 30 feet’e düştü ve ağaçlara çarptı. Uçak tamamen parçalandı fakat pilot tekrar 100 feet’e çıkmayı başardı. Fransa’nın Habsheim şehrinde yaşanan kazada şans eseri sadece üç kişi hayatını kaybetti.


PİLOT: Motorda bir sorun var. Bunu başaracağız. Tam güç...

*Boeing 727 tipi uçak ABD’nin Teksas eyaletindeki Dallas Havaalanı’ndan kalkarken pistin sonundaki verici kulesine çarpıp yere çakıldı. Kabin görevlilerinin hatasının yanı sıra teknik bir sorundan kaynaklanan kazada, uçaktaki 108 kişinin 14’ü öldü.


PİLOT: Bu o... çocuğu şeyi doğru düzgün kontrol edemiyorum

*Boeing 707 tipi uçak Portekiz’in Santa Maria şehrine inmek isterken, 3000 feet’e kadar alçaldı. Uçak 2000 feet yüksekliğindeki Pico Alto dağına çarptı, 144 kişinin tamamı hayatını kaybetti.


PİLOT: O da neyin nesiydi? Bilmiyorum.

*Los Angeles’tan Sydney’e giden uçak, Hawaii’nin Honolulu şehrinden kalkarken kargo kapaklarından birinin kopmasıyla motorlardan iki tanesinde güç kaybı yaşandı.Hava basıncı dolayısıyla dokuz yolcu uçaktan dışarı sürüklendi ve denizde kayboldu. Uçak güvenli iniş yaptı.


PİLOT: Tamam, işte şimdi öldüm.

*McDonnell Douglas DC-8 tipi uçak Surinam’ın Paramaribo şehrine sis içinde inmeye çalışırken üçüncü denemesinde bir ağaca çarptı. Kabin görevlileri uçağı başka bir havaalanına yönlendirmeyi reddetti. Ekibin alarmları da göz ardı etmesiyle uçaktaki 187 kişiden 176’sı hayatını kaybetti.


PİLOT: Hayır, onları ya kurtarırım ya da onları kaybedeceğiz, sen bundan endişeleniyorsun.

*Iowa eyaletinin Sioux City şehrinin üzerindeki uçuş sırasında McDonnell Douglas DC-10 tipi uçağın motorunda patlama oldu. Uçuş ekibinin kahramanca çabaları 298 kişiden 187’sinin hayatını kurtardı.


PİLOT: Alevler! Dördüncü motor alev aldı!

*New York’un Cove Neck bölgesi üzerinde uçmakta olan Boeing B-707 tipi uçağın kabin görevlileri İngilizce bilmedikleri için kuleyle bağlantı kuramadı. Kazada uçaktaki 158 kişinin 73 tanesi öldü.


PİLOT: Tamam, şimdi bir 737 indi ve havaya uçtu.

*Los Angeles Havaalanı’na inen Skywest uçağına kalkışa hazırlanması emri verildi. Kule başka bir uçakla meşgul olurken yaşanan karışıklıkta USAir uçağı ve Skywest uçağı çarpıştı. Her iki uçaktaki toplam 99 kişiden 34 tanesi kazada öldü.


PİLOT: Oh, Tanrım... Döndür...

*Colorado Springs’e iniş yapmaya hazırlanan Boeing B-737 tipi uçak bir anda sağa yatıp burun üstü çakıldı. Dümenin kilitlenmesiyle uçak pilotların verdiği komutun ters yönüne gitmeye başladı. Kazada uçaktaki 25 kişinin tamamı hayatını kaybetti.


PİLOT: Ah, sistemde bir sorun var...

*Tayland’da Ban Nong Rong yakınlarında yaşanan kazada Boeing B-767 tipi uçak kalkıştan 12 dakika sonra reverser’ında bir sorun yaşadı. Uçağın el kitabında bu durumda “Hiçbir şey yapılmasına gerek yoktur” yazıldığı için kabin ekibi bir şey yapmadı. Uçaktaki 223 kişinin tamamı öldü.


PİLOT: Düşüyoruz... Ah...1862, düşüyoruz, düşüyoruz, düşüyoruz duydunuz mu?

*Amsterdam’ın Schiphol Havaalanı’ndan kalkış yapan Boeing B-747 tipi uçak 6.500 feet’e çıkarken motorlarından biri koptu ve sağ kanadı parçaladı. Uçak havaalanına dönüş yapmaya çalışırken 11 katlı bir binaya çakıldı.


PİLOT: Biraz daha alçaktan, biraz alçaktan, biraz alçaktan.

*Fırtına altında Portekiz’in Algarve şehrine iniş yapmaya çalışan McDonnell Douglas DC-10 tipi uçak pistten çıktı ve yakıt tankı patladı. Kazada uçaktaki 340 kişiden 56’sı hayatını kaybetti.


PİLOT: Bir ve iki numaralı motorları kaybettik.

*Boeing B-747 tipi uçak Alaska’nın Anchorage şehrinin 2000 feet üzerinde seyrederken iki numaralı motor uçaktan ayrıldı. Uçak güvenli iniş yaptı.


PİLOT: İşte gidiyor, işte gidiyor! Oh hayır!

*Küba, Guantanamo Körfezi, Leeward Point hava sahasında yaşanan McDonnell Douglas DC-8 tipi uçak iniş sırasında yere çakıldı.


PİLOT: Hızınıza dikkat edin. Etrafından dolaşıyoruz.

*Kalkıştan kısa süre sonra Saab 340B tipi uçak yaşanan motor sorunları yüzünden havaalanına döndü. İniş sırasında sağa yatan ve yere çakılan uçaktaki 24 kişiden üçü hayatını kaybetti.


PİLOT: Bir sorun yok, bir sorun yok, acele etmeyin, acele etmeyin.

*Japonya’nın Aichi şehrinin Komaiki bölgesi yakınlarında yaşanan kazada Airbus A300 tipi uçak iniş sırasında 1000 feet yükseklikteyken pilotlardan biri yanlış bir düğmeye bastı. Yere çakılan uçaktaki 271 kişiden 264’ü öldü.


PİLOT: Aşağı, aşağı it.

Kötü hava koşulları yüzünden pisti pas geçen uçak ormanlık araziye girerek bir eve çakıldı. Değişen rüzgâr yönünü mürettebatın fark etmemesi uçağın rotasından sapmasına neden oldu. Uçaktaki 57 kişiden 37’si hayatını kaybetti.


PİLOT: Bekleyin. Bu da neyin nesi?

*Chicago’dan Pittsburgh’a gitmekte olan uçak ani bir burun dalışı gerçekleştirdi ve havaalanının 10 km kuzeybatısındaki ağaçlarla kaplı bir vadiye girdi. Kaza uçağın kontrolünün kaybedilmesi ve dümen hareketinin sağlanamaması yüzünden yaşandı. Uçakta bulunan 132 kişi hayatını kaybetti.


PİLOT: Tamam, sakin olun, sakin olun.

* Uçak 2430 metre yüksekliğe alçalmaya başladığı esnada aniden kontrolünü kaybetti ve hızla alçalmayı sürdürdü. Kanatlardaki buz çözücülerin buzlanmayı engelleyememesi ve kabin görevlilerinin yaşanan duruma yönelik yapılması gereken uçuş talimatlarını uygulamakta başarılı olamamaları ve yer görevlilerine hasarı tam olarak açıklayamamaları kazayı kaçınılmaz kıldı. Uçaktaki 68 kişinin tümü hayatını kaybetti.


PİLOT: Neden yangın uyarısı yanıyor? Bir yerden alev mi çıkıyor?

Aletli iniş sistemiyle (ILS) inişe geçen uçak bir anayolun 6 km güneybatısına çakıldı. Sol motorun yanması ardından devre dışı kalmasıyla acil inişe geçmeyi kararlaştıran pilot pisti pas geçti. Motor hasarında izlenecek olan prosedürün takip edilememesi, daha sonradan havayolu şirketinin yeterli eğitim programı uygulamamasına bağlandı. Uçaktaki 20 kişiden 15’i hayatını kaybetti.


PİLOT: Amy, seni seviyorum.

Atlanta’dan havalanan uçak, birkaç dakika sonra sol motorun devreden çıkmasıyla kalktığı piste geri dönmeye çalıştı. Ancak sol motorun geri dönüş esnasında koparak uçaktan ayrılması dengenin tamamen kaybolmasına neden oldu. Sol motordaki hasarın, uçağa yönelik yapılan incelemelerde yetersiz kalındığı için fark edilmeyen hasarlardan meydana geldiği ortaya çıktı. Uçaktaki 29 kişiden 8’i hayatını kaybetti.


PİLOT: Zorunlu iniş! Çarpmak üzereyiz. Düşüyoruz.

Kalkıştan kısa bir süre sonra birinci ve ikinci motor kuşların saldırısına uğradı. Yavaş yavaş yükselmeye başlayan uçak yakıt boşaltmaya başladı. Acil inişe geçmeden önce 75 metre havalanabilen uçak bir tepeye çarparak yakınlardaki bir otoyolun 5 km ötesine sürüklendi ve patladı. Uçakta bulunan 24 kişi de hayatını kaybetti.


PİLOT: Ah... Neredeyiz?

*Kolombiya, Valle del Cauca’dan kalkan ve Miami’ye gitmekte olan uçak iniş sırasında El Deluvio Dağı’na çakıldı. Kokpit görevlilerinin hatasından kaynaklanan kazada uçaktaki 164 kişinin 120’si öldü.


PİLOT: Oh, neler oluyor?

* Boeing B-757-225 tipi yolcu uçağı Dominik Cumhuriyeti'nden kalkış yaptıktan kısa bir süre sonra göstergelerdeki bir arızanın pilotları yanıltması nedeniyle Atlas Okyanusu'na çakıldı. Kazada uçaktaki 189 kişinin tamamı hayatını kaybetti.


PİLOT: Ah kokpitte duman var! Kabinde duman var.

* McDonnell Douglas DC-9-32 tipi yolcu uçağı, Miami'den kalkıştan kısa bir süre sonra kargo bölümünde çıkan bir yangın nedeniyle düştü. Kazada, uçaktaki 110 kişinin tamamı hayatını kaybetti.


HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ: Sanırım bu oydu. Öyle sanıyorum. Tanrı yardımcısı olsun.

* Boeing B-747-131 tipi yolcu uçağı, New York-Paris seferini yaparken yakıt tankının patlaması sonucunda Atlas Okyanusu'na çakıldı. Kazada, uçaktaki 230 kişinin tamamı hayatını kaybetti.


PİLOT: Dağlar!!!

* Tupolev TU-154M tipi yolcu uçağı, olumsuz hava koşulları altında Norveç'e inişi sırasında piste az bir mesafe kala dağa çarptı. Kazada, uçaktaki 141 kişinin tamamı hayatını kaybetti.


PİLOT: Ne b.k yediler?

* Boeing B-757-200 tipi yolcu uçağı, Peru'nun başkenti Lima'dan kalkış yaptıktan 28 dakika sonra yükseklik göstergelerindeki bir arıza nedeniyle düştü. Kazada, uçaktaki 70 kişinin tamamı hayatını kaybetti.


PİLOT: Ne! Oooh s..tir! S..tir!

* Beechcraft 1900-C tipi yolcu uçağı, ABD'nin Illinois eyaletinde Quincy şehrinde havaalanına inişinin ardından pistteki bir diğer uçakla çarpıştı. Kazada iki pilotun yanısıra United uçağındaki 12 kişi hayatını kaybetti.


HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ: Tamam, o zaman düşmüş olmalı.

* Boeing B-747-300 tipi yolcu uçağı, Won Guam Uluslararası Havaalanı'na inişi sırasında pistteki iniş cihazları ve uçağın bir yazılımındaki arıza nedeniyle düştü. Uçaktaki 254 kişinin 229'u hayatını kaybetti.


PİLOT: Aaaaaa! Allahuekber!

* Airbus A300-B4-200 tipi yolcu uçağı, Buah Nabar'da inişi sırasında, orman yangınının görüş mesafesini azaltması nedeniyle yanlış rotaya girerek dağlık bölgede düştü. Kazada, uçaktaki 234 yolcunun tamamı hayatını kaybetti.


PİLOT: Aman Tanrım! Aman Tanrım!

* Airbus A300-622R tipi yolcu uçağı, Taipei'ye inişi sırasında uçağın otomatik pilottan çıkması ve pilotların da müdahale etmekte gecikmesi üzerine bir yerleşim biriminin üzerine düştü. Kazada, uçaktaki 196 yolcunun tamamı hayatını kaybetti.


HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ: ... Ve Swissair 111 için acil durum ilan ediyoruz.

* McDonnell Douglas MD-11 tipi yolcu uçağı, Cenevre'ye gitmek üzere New York JFK Havaalanı'ndan kalkışından kısa bir süre sonra kokpitte duman olduğunu bildirdi ve Halifax'a acil iniş talep etti. Kısa bir süre sonra radardan kaybolan uçaktaki 229 kişinin tamamı hayatını kaybetti.


PİLOT: Oh, s..tir! Rotadan çıktık... çok çıktık.

* McDonnell Douglas MD-82 tipi yolcu uçağı, yoğun yağmur ve fırtına sırasında Arkansas'a iniş yaparken, pistten çıktı ve üçe ayrılarak yandı. Böyle bir havada iniş kararı aldıkları için kabin ekibinin sorumlu tutulduğu kazada, uçaktaki 145 yolcunun 11'i hayatını kaybetti.


Kaptan Pilot Kıvılcım Tuncer: 20 bin feete yükseldik (Bu sırada uçakta gürültüler var ve kumanda kaybı meydana geliyor.)
Tuncer: Aman, aman.
Orhan Sami Bezcioğlu: Sürate dikkat. Sürat artıyor.
Tuncer: Abi ne oldu, abi bir şey oldu! (Uçağın, süratle düşmeye ve kendi ekseni etrafında dönmeye başladığı sanılıyor.)
Tuncer: Abi düşüyoruz (Birkaç saniye süresince pilotlar kendi aralarında konuşmadı. Bu sırada uçağı düzeltmeye çalıştıkları sanılıyor. Ancak bunu başaramayarak düşüşün kaçınılmaz olduğunu hissettiklerinde kokpitten son feryatlar yükseldi.)
Tuncer ve Bezcioğlu: Allah, Allah, Allah...

7 Nisan 1999'da THY'nin Boeing 737 tipi uçağı, Adana’dan Cidde’ye giderken, kötü hava şartları nedeniyle, kalkıştan dokuz dakika sonra Ceyhan’da düştü. Hacıları almak için Suudi Arabistan’a giden ve yolcusu bulunmayan uçağın altı mürettebatı öldü.


PİLOT: Allah'a sığınıyorum.

* Boeing 767-366 tipi yolcu uçağı, Los Angeles'tan Kahire'ye gitmek üzere kalkış yaptıktan kısa bir süre sonra Atlas Okyanusu'nda düştü. Mısırlı yetkililer, kazanın mekanik bir arızadan kaynaklandığını öne sürerken, Amerikalılar ise pilotun intihar ettiği görüşünde. Uçaktaki 217 yolcunun tamamı hayatını kaybetti.


PİLOT: Tamam, aşağı gidiyoruz!

* Shorts 360-300 tipi uçak, Libyalı petrol işçilerini taşıyordu. Uçak, iki motorunun da durması sonucunda denize çakıldı.


HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ: Ah, hadi bakalım!

* McDonnell Douglas MD-83 tipi yolcu uçağı, San Fransisco'ya giderken, acil iniş yapmaya hazırlanırken göstergelerde meydana gelen bir arıza nedeniyle Atlas Okyanusu'na düştü. Kazada uçaktaki 88 kişinin tamamı hayatını kaybetti.


PİLOT: Yüksek irtifadan dolayı inişten önce bir 360 yapmak istiyoruz efendim

* Boeing B-737-2A8, Hindistan'ın Patna kentine ikinci iniş denemesinde sola doğru yattı ve hızla irtifa kaybederek düştü. Uçaktaki 58 yolcunun 52'si hayatını kaybetti.


PİLOT: Ne ... oluyor?

* Grumman G-159 Gulfstream I tipi kargo uçağı, pilotun hız kontrolünü kaybetmesi üzerine düştü. Kazada, uçaktaki iki mürettebat hayatını kaybetti.


"Concorde 45-90, uçağınızdan alevler yükseliyor, arkanızda alevler var."


PİLOT: Hay senin...!

* Boeing B-747-412 tipi yolcu uçağı, olumsuz hava koşullarının yanısıra havaalanındaki inşaat nedeniyle kapalı bir pistten kalkış yapmaya çalıştı. Uçağın pistteki bir inşaat aracına çarpması sonucunda meydana gelen kazada uçaktaki 179 kişinin 83'ü hayatını kaybetti.


PİLOT: Buraya kadarmış beyler! S...tir!!!

* Tupolev TU-154M tipi yolcu uçağı iniş sırasında pilotların yanlış bir açıdan yaklaşması nedeniyle yere çarparak, alev aldı. Kazada, uçakta bulunan 145 kişinin tamamını hayatını kaybetti.


PİLOT: Hepsi geldiği zaman, bu işi bitireceğiz.

* Boeing B-757-222 tipi yolcu uçağı, 11 Eylül 2001'de El Kaide militanlarınca kaçırıldı. Uçak, Washington'a doğru yol alırken, yolcuların müdahalesi üzerine Pennsylvania'da boş bir arazide düştü. Uçaktaki 65 yolcunun tamamı hayatını kaybetti.


PİLOT: Hangi cehenneme gidiyoruz? Burada sıkışıp kaldık!

* Airbus A300-600 tipi yolcu uçağı, New York'ta kalkıştan kısa bir süre sonra uçağın bazı parçaları yere düştü. Uçağın yere çakılması sonucunda 260 kişinin tamamı hayatını kaybetti.


PİLOT: Oh, s..tir! O da ne!

* IAI 1124A Westwind tipi uçak, pilotun kontrolü kaybetmesi üzerine hızla irtifa kaybederek, yere çakıldı.


KULE: Pisti görüyor musunuz?
PİLOT: Hayır görmüyoruz

* 8 Ocak 2003'te THY'nin RJ-100 tipi yolcu uçağı Diyarbakır'a inişi sırasında piste çakıldı. 75 yolcudan 71'i, beş kişilik mürettebattan dördü yaşamını yitirdi.


PİLOT: Önümde hiçbirşey görmüyorum.

* Canadair CRJ-100ER tipi uçak, Fransa'da iniş sırasında yola çarptı ve alev aldı. Uçağın pilotu hayatını kaybederken, kazada üç kişi de yaralandı.


PİLOT: Şu uçağın yaptığına bak!

* Boeing B-737-3Q8 tipi yolcu uçağı pilotun kontrolü kaybetmesi üzerine Mısır'ın Şarm el-Şeyh açıklarında Kızıldeniz'e çakıldı. Uçaktaki 148 kişinin tamamı hayatını kaybetti.


Kaptan Pilot: Isparta Kule, in-bound (Pisti karşılama pozisyonu) olduk.
Isparta Kule: Anlaşıldı Atlasjet. Yaklaşmaya devam edin.

30 Kasım 2007'de Atlasjet Havayolları seferi yapan bir uçak Isparta'da düştü ve yedisi mürettebat 56 kişi yaşamını yitirdi.


PİLOT: Hiç ışık olmaması garip...

* Canadair CRJ-200ER tipi uçak, yanlış pistten kalkış yapmasının ardından ağaçlara çarparak alev aldı. Uçaktaki 50 kişinin 49'u hayatını kaybetti.


PİLOT: Hudson Nehri'ne gireceğiz.

* Airbus A320-214 tipi yolcu uçağı, New York La Guardia Havaalanı'ndan kalkışından kısa bir süre sonra her iki motoruna da kuş girdi. Pilotlar, uçağı emniyetli bir şekilde Hudson Nehri'ne indirmeyi başardı. Uçaktaki 107 yolcunun tamamı kurtuldu.


PİLOT: Düşüyoruz.

* Bombardier DHC-8-402 Q400 tipi yolcu uçağı, iniş sırasında motorlarının durması sonucunda bir evin üzerine düştü. Kazada, uçaktaki 49'u uçakta olmak üzere toplam 50 kişi hayatını kaybetti.


Kaptan Pilot Hasan Tahsin Arısan: TK1951 iyi günler, 18 sağ pistini karşıladık.
Kule: Anlaşıldı, yaklaşmaya devam edin.
Kaptan Pilot Hasan Tahsin Arısan: İniş check-listi.
(Kabin inişe hazır sesi geliyor, trim sarma sesleri)
İkinci Pilot Murat Sezer: Kabin ekibi yerlerinize. (pilot kabin memurlarına yerlerine oturma ikazı yapıyor)
İkinci Pilot Murat Sezer: Hocam?
(Uçağın süratsiz kalmasına çok yakın lövyeleri titreterek ikaz eden ’shacker’ sistemi devreye giriyor. Gaz kolları tekrar hızlanmak için ileri gidiyor ama auto throttle gaz kollarını yine IDLE pozisyonuna çekiyor, uçak hızlanamıyor)
Kıdemli İkinci Pilot Olgay Özgür: 100 knot’tayız hocam!
(Pull up, pull up yani uçağın sistemleri ’yukarı çek, yukarı çek’ diye pilotları uyarıyor)

25 Şubat 2009'da Türk Hava Yolları'nın 1951 sefer sayılı uçağı, Hollanda'nın Amsterdam kentinde Schiphol havaalanına inişte yere çakıldı. Kazada, üçü pilot, biri kabin görevlisi olmak üzere dokuz kişi öldü, 100'e yakın kişi yaralandı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler