HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hitler’in komandoları Mussolini’yi kaçırdı

 Hitler’in komandoları Mussolini’yi kaçırdı

Usame bin Ladin yıllar süren bir takibin ardından askeri operasyonla öldürülmesi gözlerin dünya ordularının elit birliklerine çevrilmesine neden oldu. Hayatta kalma, karşı terör, istihbarat ve suikast gibi birçok eğitimden geçen seçkin askerlerin Pakistan'dakine benzer birçok sınır ötesi gizli operasyonu bulunuyor.

İşte en seçkin birliklerinin tarihe geçmiş, 'insan avı' operasyonları.


İtalya, 1936 yılında Nazi Almanyası ile Berlin-Roma Mihverini kurdu. II. Dünya Savaşı sırasında İtalyan Ordusu Kuzey Afrika ve Balkanlar'da Müttefikler'e karşı mağlup oldu. Almanya'dan aldığı destek ile işgal ettiği bölgelerde direndi ancak İtalya'da gücünü kaybetmeye başladı. Komünistler önderliğindeki direnişçilerin ülkede etkili olması ve müttefiklerin 1943'de Sicilya'ya çıkartma yapmasının ardından Kral Victor Emmanuel III, Mussolini'yi görevden aldı.


Sarp kayalıklardaki bir otelde tutuklu olarak alı konulan Mussolini’nin kurtarılması için Hitler, en seçkin komandolarını görevlendirdi. Alman paraşütçü komandolar özel bir operasyonla Mussolini'yi 12 Eylül 1943'te Gran Sasso'da tutuklu bulunduğu otelden kurtararak uçakla Viyana'ya kaçırdı.


Ancak Mussolini, Nisan 1945'de yani savaşın son günlerinde tanınmamak için Alman üniforması giyerek metresiyle beraber kaçmaya çalışırken İtalyan direnişine mensup partizanlar tarafından yakalandı ve göğsünden vurularak öldürüldü.


Nazi Savaş Suçlusu ve "Yahudi Kasabı" olarak tanınan Adolf Eichman, savaşın ardından Arjantin'e kaçtı ve gizlendi. İsrail gizli servisi Eichman’ın yerini belirledikten sonra yakalayarak İsrail’e kaçırdı. 1960'da düzenlenen bu operasyonla getirildiği İsrail'de yargılandı. İdama mahkum edildi ve asılarak cezalandırıldı


İsrail'i Filistin topraklarından atmak için kurulan Filistin Kurtuluş Örgütü'nün önde gelen liderlerinden Halil el Vezir, İsrail komandolarının düzenlediği bir operasyonla Tunus'ta öldürüldü. Vezir'in FKÖ içindeki lakabı ise Ebu Cihad'dı.


Yaser Arafat'ın en yakın adamlarından biri olan Ebu Cihad, yeri tespit edildikten sonra Tunus sahillerine botla çıkan İsrail elit komandolarının dakikalar süren operasyonu ile 16 Nisan 1988'de infaz edildi. Operasyonu, İsrail'in bir dönem Başbakanlık da yapan Ehud Barak'ın bizzat yönettiği iddialar arasında.


Pablo Emilio Escobar Gaviria uyuşturucudan elde ettiği kazançla 1989'da Forbes dergisinde dünyanın en zengin yedinci adamı ilan edildi. Escobar, 1970'lerde muazzam bir uyuşturucu imparatorluğu kurmuştu. Adamları yaklaşık 200 yargıcın ve 1000'i aşkın polisin ölümünden sorumluydu.


27 Kasım 1989'da Avianca flight 203'da bulunan bir muhbirin Escobar aleyhinde sahip olduğu kanıtlar yüzünden Pablo Escobar'ın adamları uçağa bomba yerleştirip havada patlatınca 110 kişi hayatını kaybetti.


Kolombiya hükümeti, ABD’nin baskıları sonucu Escobar’ın peşine düştü. ABD’nin seçkin birliklerinden Delta Force ve Kolombiyalı askerler 1993'te dağ köyünde sıkıştırdıkları Escobar’ı öldürdü.


Şemdin Sakık'ın 16 Mart 1998'de örgütten kaçarak Barzani'ye sığındı. Bu arada Sakık ve kardeşini almakla görevlendirilen bir birim oluşturuldu. Sakık'ın yeri tespit edildi ve Özel Kuvvetler Komutanlığı timleri harekete geçirildi.

Sabah saat 07.30'da 'Yarasa' kod adı ile başlatılan operasyonu Türk Ordusu'nun ‘elit birliği’ bordo bereliler gerçekleştirdi. Tam teçhizatlı elit birlik, büyük bir hızla Kuzey Irak'ın 73 kilometre içine girerek, Barzani'nin denetimindeki Dokuk Kenti'nde Sakıklar'ın kaldığı evi kontrol altına aldı. Operasyonun en kritik bölümü 3,5 dakika içinde gerçekleştirildi. Sakık ve kardeşi, saat tam 14:30'da Diyarbakır'a getirildi.


Türkiye'nin baskıları sonucu 1998'de Suriye, Öcalan'ı topraklarından çıkarmak zorunda kaldı. Suriye'den Rusya'ya, oradan İtalya'ya geçen Öcalan, İtalyan Hükümeti tarafından da ülkeden çıkarılınca Yunanistan'ın Kenya Büyükelçiliği'nde saklandı.


Kenya'daki Yunanistan Büyükelçiliğinden çıkarıldıktan sonra, Kenya güvenlik birimlerince yakalanan Öcalan, 15 Şubat 1999 günü Türk güvenlik kuvvetlerine teslim edildi. 16 Şubat 1999 tarihinde Bordo Bereliler tarafından uçakla Kenya'dan Türkiye'ye getirildi. Üzerinden Lazaros Mavros adına düzenlenmiş bir Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu çıktı.

Son dönemde ortaya atılan bir iddiaya göre ise Öcalan, İsrail gizli servisi tarafından alınarak Türkler'e teslim edildi.


Bosna Kasabı' lakaplı Karaciç Sırp siyasetçi, şair, psikiyatrist ve Sırp Cumhuriyeti eski devlet başkanıydı. Bosna Savaşı'nda işlediği soykırım ve savaş suçlarından dolayı hakkında Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından dava açıldı.


Yakalanması için ABD hükümeti tarafından 5 milyon dolarlık ödül vaat edilen Karaciç’i NATO kuvvetlerinin seçkin komandolarından oluşan elit timler yıllar iz sürdü. Nerede olduğu tespit edilen ‘Bosna Kasabı’ 21 Temmuz 2008’de yakalandı. Hollanda'nın Lahey kentinde Savaş Suçları Mahkemesi'nin karşısına çıkan Sırp savaş suçlusu zanlısı Radovan Karadziç, suçlamaları kabul etmedi.


1979'da iktidar olan Hüseyin, 1980 yılında İran'ı işgal ederek 8 yıl sürecek İran-Irak Savaşı'nın başlamasına neden oldu. 16 Mart 1988'de tarihe Halepçe Katliamı olarak geçen Kürtlere karşı kimyasal silah kullanımına izin veren Saddam aynı yıl İran-Irak Savaşı'nı sona erdirdi. İran savaşından 2 yıl sonra Hüseyin 2 Ağustos 1990'da Kuveyt'i işgal etti ve 1991 yılında bu yüzden Birinci Körfez Savaşı çıktı.


11 Eylül 2001 tarihinde ABD'de yaşanan terör eylemlerinin ardından Saddam tekrar Amerika'nın hedefi haline geldi ve ülkesi George Bush yönetimindeki ABD tarafından, 20 Mart 2003'te Irak'ta kitle imha silahları olduğunu öne sürerek işgal edildi. ABD ve müteffikleri Saddam'ı yakalamak için elit bir komando timini görevlendirdi. Saddam ABD’nin seçkin Delta Force ve Özel Kara Timlerinden oluşan askerler ve onlara yardım eden Kürt peşmergeler tarafından 13 Aralık 2003'te yakalandı. 2006 yılının 30 Aralık gününde idam edildi. İdam Irak resmi kurumlarınca görüntülendi ve bu görüntüler tüm dünyaya dağıtıldı.


11 Eylül saldırıları ile adını tüm dünyaya duyuran Usame Bin Ladin, zengin bir Suudi ailesinin çocuklarından biriydi. 1979’da Pakistan Peşaver'de Sovyetler Birliği'ne karşı savaşmak üzere eğitildi. 1986'da kendi kamplarını kurdu. Körfez Savaşı’nın ardından ABD'ye karşı ilk cephe alan Bin Ladin, yıllarca Taliban'ın himayesinde Afganistan'da yaşadı.


ABD 11 Eylül saldırılarının ardından Usame bin Ladin’i yakalamak için bir insan avı başlattı. Afganistan’ın işgalinin ardından farklı birliklerden elit askerler ve ajanlardan oluşan timler Afganistan’da her taşın altında Bin Ladin’i aramaya başladı. Ancak yaklaşık 10 yıl sonra Pakistan’da olduğu tespit edildi. ABD ordusunun en seçkin birliklerinden biri olan SEAL komandolarının düzenlediği bir operasyonla öldürüldüğü açıklandı. ABD bin Ladin'in başına 25 milyon dolar ödül koymuştu.


Mashadov, Çeçenistan Özerk Cumhuriyeti devlet eski başkanı ve Çeçenistan Bağımsızlık Mücadelesi'nin lideriydi. 8 Mart 2005 tarihinde, Rus özel birlikleri Spetnaz komandolarının Tolstoy - Yurt kasabasına düzenlediği bir operasyonda diğer Çeçen komutanlarıyla birlikte öldü.

Çatışmaların ardından Çeçen liderin köy evlerinden birinin altındaki sığınakta bulunduğu belirtildi. Rus komandoları Mashadov’u daha önce defalarca pusuya düşürmüş ama ellerinden kaçırmıştı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler