HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

DORA RATJEN

DORA RATJEN

Adolf Hitler, 1936 yılında Berlin’de yapılan Olimpiyat oyunlarında Ari ırkının üstünlüğünü göstermek istedi.

Kalın sesiyle farkedilen ve diğer kadın atletlerle aynı duşu paylaşmayı redetmesiyle bilinen Alman Dora Ratjen, Almanya’nın kadınlar yüksek atlama kategorisindeki sporcusuydu. Olimpiyatları, dördüncü sırada bitirdi. Bu kategoride üçüncü olan Dorothy Tyler, Ratjeni şöyle anlatıyor: “Dora’ya karşı mücadele ettim ve onun bir erkek olduğunu biliyordum. Sesi ve vücut yapısından belli oluyordu.”
Ratjen’in, daha sonra Avrupa’daki bir yarıştan Almanya’ya dönerken tren istasyonunda erkek olduğu ortaya çıktı. Ratjen, etek giymesine rağmen etrafındaki kişiler tarafından ‘erkeklerde sabah traş olduktan sonra akşam üzeri oluşan kirli sakalla’ yakalandı. Onu muayene etti ve erkek olduğu ortaya çıktı. 1938 senesinde Ratjen, mücadeleden men edildi.


Bir zamanlar, Leh - Amerikan koşucu Stella Walsh, dünyanın en hızlı kadınıydı. 1932 yılında altın madalyayı, 1936 yılında da gümüş madalyayı 100metre koşusunda kazandı.

Kariyeri boyunca 100 ulusal ve dünya rekoru kırdı ve nihai olarak ABD Federasyonu tarafından en iyiler listesine alındı. Tüm hayatını kadın olarak geçirdi ve hatta ABD’li bir erkekle kısa bir evlilik de yaptı. 1980 yılında Walsh Ohio’daki bir alışveriş merkezi soygununda yanlışlıkla vuruldu. Olaydan sonra yapılan otopside erkek cinsel organları olduğu ortaya çıktı. Ayrıca hem erkek hem de kadın kromozomları taşıdığı da otopside bulundu.


Dan, 1961 ve 1962 yıllarında 400 m ve 800 m koşularında kadınlar kategorisinin rekorlarını kırdı.

400 metreyi 52 saniyenin altında koşan ilk kadındı. 1963 yılında Moskova’da, diğer kadın koşucular Dan ile yarışmayı, onun erkeğe benzemesi nedeniyle istemedi. Bu olaylar gerçekleşirken Güney Koreli bir adam, Sin Kim Dan’ın savaş sırasında kaybolan oğlu olduğunu iddia etti.

Mecburi cinsiyet testi 1966 yılında uluslararası yarışmalara katılan atletlere zorunlu hale getirildi. Sin de bu tarihten sonra yarışmalara katılmadı.


Hem erkek hem de kadın cinsel organlarıyla doğan Brezilyalı judocu, doksalı yılların ortasında cinsiyet ameliyatıyla kadın oldu.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne göre, bu ameliyat onun oyunlara katılmasına olanak tanıyordu. O da Atlanta’da 1996 yılında, Sidney’de 2000 yılında ve Athena’da da 2004 yılında mücadele etti. Sidney’de Silva, Avusturalya’lı Antalie Jenkins’i yendi. Jenkins, maçtan sonraki basın toplantısında bu durumu gündeme getirdi ve Silva’dan sürekli ‘erkek’ olarak bahsetti.


Tamara ve Irina Press kız kardeşler 1960 lı yıllarda Sovyetler adına yarışırken beş koşu yarışı kazandılar.

Kariyerleri devam ederken cinsiyet testi zorunlu hale getirildi ve iki kardeş, ortadan kayboldu. Eleştirmenler Presslerin aslen erkek ya da çift cinsiyetli olduğunu söyledi.


Yaklaşık 10 bin Doğu Alman atlete, hükümet tarafından süper insan ırkı yaratma amacıyla zorla kortizon ve diğer performans artırıcı haplar ya da ilaçlar verildiği tahmin ediliyor. Bu kurbanlardan birisi de gülleci Heidi Krieger’di.

16 yaşındayken koçu ona kortizon ve doğum kontrol hapları verdi. Bu haplar sayesinde sporcu, kas geliştirdi ve vücudunda daha fazla kıl çıkmaya başladı. 1986 yılında 20 yaşındayken Avrupa şampiyonu ve Olimpiyat gülle altın madalyası sahibiydi. Doksanlı yılların ortasındaysa Krieger cinsiyet değiştirme ameliyatı değiştirdi ve Andreas ismini aldı.


Ewa, 1964 Tokyo Yaz Olimpiyatları’nda 4x100 koşusunda altın madalya ve 100 metre koşusunda da bronz madalya kazanan kadın koşucuydu.

Klobuskowska’nın özelliğiyse Olimpiyatlarda cinsiyet testinden geçemeyen ilk kişi olması. ‘Bir kromozomunun çok fazla olması nedeniyle’ 1967’deki bir kromatin testinden geçemedi ve profesyonel spor yaşamından men edildi.


Soundarajan, 2006 Asya Oyunlarında gümüş madalya kazanan Hintli bir orta mesafe koşucusuydu.

Madalyasını aldıktan sonra girdiği cinsiyet doğrulama testinden geçemedi. Santhi Soundarajan
Soundarajan, 2006 Asya Oyunlarında gümüş madalya kazanan Hintli bir orta mesafe koşucusuydu. Madalyasını aldıktan sonra girdiği cinsiyet doğrulama testinden geçemedi.


Mary Edith Louise Weston, İngiltere’nin 1924 -1930 yılları arasında en iyi güllecisi ve 1927 yılında da en iyi ciritçisiydi.

Halen ülkenin gülle rekorunu elinde bulundurmaktadır. Ancak Mary, 1930lu yılların ortasında Mark Weston oldu. Kullandığı doping ve kas ilaçları yüzünden cinsiyet değiştirdiği tahmin ediliyor.


Altmışlı yılların ortasında zorunlu cinsiyet testininin uygulamaya konulmasıyla yüksek atlamacı Iolanda Balas, olimpiyatlara katılmaktan vazgeçti.

Olimpiyatlar yerine seyirci olarak Budapeşte oyunlarına gitti. Ancak orada da Rumen yetkililer ‘sağ tendon kireçlenmesi’ yaşadığını ve bu yüzden yarışmadığını söyledi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler