HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

100 bin kişiye 131 hemşire düşüyor

Sağlık-Sen’in “Sağlıkta Kadın Emeği Türkiye Araştırması’na” göre, son 7 yılda uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı döneminde, sağlık hizmeti talebi katlanarak büyürken, istihdam rakamları yerinde saydı

En büyük açık hemşire istihdamında yaşanırken, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye’de 100 bin nüfusa düşen hemşire sayısının 131 olduğu dikkat çekti. Bu oranla Türkiye 53 Avrupa ülkesi listesinde son sırada yer aldı.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, Sağlıkta Kadın Emeği Türkiye Araştırması sonuçlarını açıkladı. Sağlıkta Kadın Emeği Türkiye Araştırması kapsamında 12 ilde 100’ün üzerinde sağlık kurumunda bin 260 hemşire ve ebe ile görüşüldü. Hemşire ve ebe kökenli akademisyenlerle derinlemesine görüşmelerin de gerçekleştirildiği araştırma kapsamında, 411 erkek çalışan ve 108 kurum yöneticisinin hemşire ve ebelerin sorunlarına nasıl baktığı da araştırıldı.

HEMŞİRE VE EBELERİN ENFEKSİYON KORKUSU

Araştırma sonuçları, başta KKKA olmak üzere bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinin sağlık çalışanlarının kâbusu haline dönüştüğünü ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yüzde 90,9’u enfeksiyon kapmaktan korktuğunu ifade etti. Türkiye’deki her 10 hemşire veya ebeden 9’u enfeksiyon kapma riskini iş hayatlarındaki en büyük problem olarak gördü. Hemşirelerin yüzde 63’ü ise çalıştıkları ortamın enfeksiyona karşı güvenilirliğinden kuşku duyduğunu belirtti.

EN ÇOK SÖZEL ŞİDDETE MARUZ KALIYORLAR

Araştırmada, hemşire ve ebelerin yüzde 60’ının sözel şiddet mağduru olduğu görüldü. Katılımcılar, hasta ve yakınlarının sık sık küfür içeren sözlerine muhatap olduklarını ifade etti. Ankete katılan hemşire ve ebelerin yüzde 72’si şiddete en çok kendilerinin maruz kaldığını belirtirken, erkek katılımcılar ve hastane yöneticilerinin yüzde 40’ı da bu görüşe destek verdi.

Hemşire ve ebelerin yüzde 68’i zaman zaman fiziksel ve sözel şiddete maruz kaldıklarını kaydetti. Katılımcıların yüzde 56’sı şiddetin kaynağı olarak hasta yakınlarını gösterirken, yüzde 19’u da yönetsel zafiyetleri sorumlu tuttu.

TÜRKİYE AVRUPA ÜLKELERİ ARASINDA SON SIRADA

Araştırma, fazla çalışma ve nöbetler nedeniyle sağlık çalışanlarının stres altında olduğunu da ortaya koydu. Araştırmaya göre, son 7 yılda uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı döneminde, sağlık hizmeti talebi katlanarak büyürken, istihdam rakamları yerinde saydı. Araştırmaya göre en büyük açık hemşire istihdamında yaşanıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye’de 100 bin nüfusa düşen hemşire sayısı 131. Bu oranla Türkiye 53 Avrupa ülkesi listesinde son sırada yer aldı. AB üyesi ülkelerde ise 100 bin nüfusa ortalama 731 hemşire düştüğü dikkat çekti. Hemşireler istihdam açığının kapatılmasında erkek hemşire alımını desteklediklerini belirtti.

HEMŞİRE VE EBELER KARAMSAR

Ağır çalışma koşulları ve riskler altında mesleğini sürdürmeye çalışan hemşire ve ebelerin geleceğe yönelik beklentilerinin de olumsuz olduğu görüldü. Hemşire ve ebeler yaşadıkları sorunlar nedeniyle mesleki bağlılıklarının zayıfladığını da kaydetti. Araştırmaya katılan hemşire ve ebelerin sadece üçte biri “şimdi olsa yine hemşire-ebe olurdum” görüşüne katıldığını bildirdi. Yine hemşire ve ebelerin üçte biri geleceğe ilişkin beklentilerinin olumlu yönde olduğunu açıklarken, büyük çoğunluğu karamsar olduğunu belirtti.

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler