HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ATO engellerin kaldırılmasını istiyor

ADANA (İHA) - Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, Türkiye'nin ekonomik sıkıntılardan kurtulabilmesi için daha fazla ihracat yapması gerektiğini belirterek, uygulamaya konulan mevzuatların, ihracatçıyı "ihracattan vazgeçme" noktasına getirdiğini söyledi.

ATO Başkanı Şaban Baş, yaptığı açıklamada, yönetim kurulu olarak geçtiğimiz yıl uygulamaya konulan Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nde yer alan maddeleri değerlendirdiklerini, ihracatı engelleyici nitelikteki maddelerin düzeltilmesi için Maliye Bakanlığı ile Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'na yazılı başvuruda bulunduklarını kaydetti.

Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nde yer alan birçok maddenin, ihracatçıyı engelleyecek nitelikte olduğunun belirtildiği yazıda, "Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamında küçük, orta ve büyük ölçekli birçok işletme zor günler geçirmektedir. İç pazarın son derece daraldığı bu kriz ortamında, yaşanan güçlüklerin ihracatla aşılması makul ve mantıklı olan yoldur. Keza birçok işletme de günümüzde ihracat yolunu tercih etmektedir. Bu zor günlerinde devletlerini yanlarında destek olarak görmek isteyen ihracatçılarımız, devletin birçok bürokratik engeliyle karşılamakta ve ihracata olan ilgi ve isteklerini de kaybetmektedir" denildi.

UYARI YAZISI ATO Başkanı Şaban Baş ve yönetim kurulu üyelerinin imzalarını taşıyan uyarı yazısında ayrıca, şu görüşlere yer verildi:
"23 Kasım 2001 tarih ve 24592 sayı ile Resmi Gazete'de yayımlanan ihracat ve ihraç kayıtları teslimlerine ait iade ve mahsuplara ilişkin usul ve esaslar hakkındaki 84 Nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği, ihracatçılarımızın önündeki formalite engellerinden bir tanesidir. Sözkonusu tebliğ, indirilecek Katma Değer Vergisi listelerinde; fatura tarihi, malın cinsi, miktarı, bedeli ve hesaplanan Katma Değer Vergisi hususlarının ayrıntılı olarak yeralmasını öngörmektedir. Bu durumda, ayda bin 500, 2 bin adet fatura üzerinden işlem yapan bir işletmenin karşılaşacağı zorluklar göz önündedir. Bilgisayar otomasyonunu kuramamış orta büyüklükteki işletmelerin ne bu tebliğe uygun listeler vermeye ne de bilgisayar otomasyonu kurmaya imkanları yeter. Netice olarak ihracat bu işletmeler için büyük sıkıntılar getirmekte ve ihracata olan ilgilerini kaybettirmektedir. Bununla beraber bir ihracat işlemi için ihracatçıların yüzlerce imza ile boğuşmak zorunda oldukları da üzücü bir diğer gerçektir. Bu uygulamalar hem ihracatçıyı yıldırmakta hem de kapasiteyi düşürerek ülke ekonomisine zarar vermektedir. Bu nedenle özellikle Katma Değer Vergisi iadelerinde yaşanan sorunun çözümü için sözkonusu tebliğin iptal edilmesini ve ayrıca ihracatçılarımızın anılan bürokratik engellerden kurtarılarak kendilerini gerçek işleri olan ticaret ve ihracata verebilmelerinin sağlanması için gereğinin yapılmasını arz ve rica ederiz."

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler