HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ağca tahliye oldu

Mehmet Ali Ağca Sincan Cezaevinden çıktı.

Ağca  tahliye oldu

Ağca, sabah saatlerinde tutuklu bulunduğu Sincan F Tipi Cezaevi'nden işlemlerinin tamamlanmasının ardından tahliye oldu.

[

****](http://video.mynet.com/habervideo/Mehmet-Ali-Agca-tahliye-oldu/444590/)

[

****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/mehmet-ali-agca-serbest-agca-tahliye-oldu/5140/127053/sayfa/1/)

[

****](https://www.mynet.com/kardesim-mustafa-kemal-kadar-askerlik-yapti-110100490547 )

[

****](https://www.mynet.com/agcanin-kardesi-avukat-ozhani-azletti-110100490561 )

[

****](https://www.mynet.com/agcanin-papayi-vurdugu-an-2690006-myvideo)

Ağca'yı karşılamaya ağabeyi Adnan Ağca ve yakınları ve avukatları geldi. Askerliğini yapmayan Ağca, cezaevi çıkışının ardından polise teslim edildi. Ağca, askerlik işlemleri için şubeye götürülmek üzere özel araca bindirildi. Ağca, muayene için Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nin (GATA) Ruh ve Sinir Hastalıkları Kliniği'ne getirildi. Ağca'nın buradaki muayenesinden sonra avukatlarına teslim edileceği öğrenildi.

Askerliğe elverişli olmadığına ilişkin 2006’da GATA’dan aldığı rapor, Milli Savunma Bakanlığı’nca onaylanmadığı için Ağca, Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde kontrolden geçecek. Ağca’nın avukatı Hacı Ali Özhan, müvekkilinin ikinci kez sağlık kontrolünden geçirilmesi kararına itiraz edeceklerini söyledi.

Özhan, bürosunda düzenlediği basın toplantısında, müvekkilinin, dünya kamuoyunun gündeminde yer aldığını ve 2006’dakine benzer bir krizin, Türkiye’deki hukuki işleyişin sorgulanmasına yol açacağını belirtti. Ağca’nın kamu hizmetinden kaçma düşüncesinde olmadığını söyleyen Özhan, “Dinsel inançları ve felsefi değerlerine aykırı olduğu gerekçesiyle eline silah alamayacağını belirtti” dedi.

Mehmet Ali Ağca'nın diğer avukatı Yılmaz Aboşoğlu, Ankara Ceza İnfaz Kurumları Kompleksinden, Ağca'nın diğer avukatı Gökay Çağlaralp Gültekin ile birlikte çıkarken, Ağca'nın Abidinpaşa'daki askerlik şubesine, oradan da GATA'ya gitmesinin planlandığını söyledi.

Aboşoğlu, bir gazetecinin, ''Daha önceki sağlık raporu geçerli mi?'' sorusuna, ''Kontrol muayenesi yapılacak, rapor geçerli, sadece tasdik edilecek. Sosyal psikolojiye dayalı bir rapor. O nedenle sadece tasdiki yapılacak'' yanıtını verdi.

Ağca'nın cezaevi sonrası planlarına yönelik bir soru üzerine Aboşoğlu, Ağca'nın bir kaç gün Ankara'da kalacağını söyledi.

''Ağca'nın 8 milyon dolarlık bir teklif aldığı, ayrıca Hollywood'dan teklifler geldiği'' yönündeki soru üzerine Aboşoğlu, ''Hollywood'dan teklif geldiği doğrudur. Hiçbir firmayla, gazeteyle, yerle şu ana kadar anlaşma yapılmadı'' dedi.

Aboşoğlu, ''Ağca'nın evlenip evlenmeyeceği'' sorusuna, ''Önce özgürlüğün tadını çıkarsın, onlar yanlış haberler. Şu aşamada böyle bir şey söz konusu değil'' yanıtını verdi.

ÇIRAĞAN'DA BASIN TOPLANTISI

Ankara'da bir-iki gün geçireceği belirtilen Ağca'nın, kimliği açıklanmayan bir tanıdığının İstanbul'da kiraladığı, güvenlik nedeniyle yeri saklı tutulan villaya yerleşeceği öne sürüldü.

Ağca'nın Çırağan Sarayı'nda yarın yapması beklenen basın toplantısı için BBC, RAI TV, La Republica, El Mundo başta olmak üzere birçok ülkeden 150'ye yakın gazeteci de Türkiye'de.

HOLLYWOOD'DAN TEKLİF

Avukatı Yılmaz Aboşoğlu, Ağca'nın birkaç Ankara'da kalacağını söyledi.

Aboşoğlu, Ağca'nın Hollywood'dan teklif aldığını doğruladı.

ABDİ İPEKÇİ'Yİ VURDU

Türkiye, Mehmet Ali Ağca adını ilk kez 1979 yılında hafızalardan silinmeyecek bir cinayetle duydu.

Ülkücü görüşüyle tanınan Ağca, 1 Şubat 1979'da Milliyet gazetesi Başyazarı Abdi İpekçi'ye düzenlenen suikastın tetikçisi olarak olaydan 5 ay sonra gelen bir telefon ihbarı sonucu yakalandı.

Polisin soruşturmayı sonuçlandırması için ek gözaltı süresine ihtiyacı vardı.

Ancak, Sıkıyönetim Komutanlığı gereken ek gözaltı süresini vermedi. Ağca, Maltepe Askeri Cezaevi'ne kondu.

ÇATLI CEZAEVİNDEN KAÇIRDI

Cezaevinde fazla kalmadı Ağca... 23 Kasım 1979'da Maltepe Askeri Cezaevi'nden adı daha sonra Susurluk kazasıyla gündeme gelecek olan Abdullah Çatlı'nın da aralarında bulunduğu kişilerce kaçırıldı.

Mehmet Ali Ağca, gıyabında ölüm cezasına çarptırıldı.

PAPA'YA SUİKAST

Yurtdışına kaçan Ağca'nın adının ikinci kez hem de dünya çapında duyulması, 13 Mayıs 1981'de oldu.

Papa 2'nci John Paul'a suikast düzenleyen Ağca, olay yerinde yakalandı. Papa soruşturma süresince tam 128 kez ifade verdi.

22 Mart 1986'da Papa'ya suikastten ömür boyu hapse mahkum edildi.

TÜRKİYE'YE İDADE EDİLDİ

Mehmet Ali Ağca ile cezaevinde görüşen Papa, onu affettiğini açıkladı.

Dönemin İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi, Ağca'nın affını imzalayınca 13 Haziran 2000'de Türkiye'ye iade edildi.

'SADECE BİR AKTÖRÜM'

Ağca'nın Türkiye'ye döndükten sonra hakim karşısına çıkması ise, bir kuyumcu ve bir gazoz fabrikası deposunun soyulmasıyla ilgili oldu.

Kadıköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Ağca'nın ilk sözü "Ben, Abdi İpekçi'nin katili değilim. Ben sadece bir aktördüm" oldu.

'AFRİKA'DA MAYMUN OLURUM'

Yargılama boyunca Vatikan'a tehdit savuran Ağca, hesap soracağını ileri sürdü. Ağca, "Katolik olmam için Vatikan bana 50 milyon dolar, özgürlük ve kardinallik önerdi.

Ağca, "Vatikan'da kral olmaktansa, Afrika'da maymun olmayı tercih ederim" dedi.

10 YIL HAPİS

Kadıköy'de iki ayrı gasp suçundan toplam 36 yıl hapse mahkum olan Ağca'nın cezası aflar nedeniyle 7 yıl 2 ay hapse çevrildi.

Ağca'nın İpekçi cinayetinden aldığı idam cezası ise 1991 yılında çıkartılan İnfaz Yasası gereği 10 yıl hapse çevrildi.

YANLIŞLIKLA SERBEST BIRAKILMIŞTI

Mehmet Ali Ağca, 12 Ocak 2006 tarihinde avukatının yaptığı başvuru üzerine serbest bırakıldı.

Adalet Bakanlığı'nın itirazı üzerine ise Yargıtay tahliye kararını oybirliğiyle bozdu ve Mehmet Ali Ağca 20 Ocak 2006 tarihinde tekrar tutuklandı.

Sadece 8 gün serbest kalan Ağca'nın, Kartal'da bir arkadaşının evinde kaldığı ortaya çıktı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler