HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aile hekimliği uygulaması başladı

Yıl sonuna kadar Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak aile hekimliği uygulaması bugünden itibaren Başkentte başladı.

İl genelinde toplam bin 247 aile hekiminin görev yapacağı Ankara'da her 3 bin 500 kişiye bir aile hekimi düşecek.

Uygulama kapsamında, aile hekimine gitmeden hastaneden hizmet alabilecek olan vatandaş, hekim seçme hakkı uyarınca, hekimini il içinde ve 3 aydan erken olmamak koşuluyla sınırsız değiştirebilecek. Vatandaş, aile hekimliği hizmeti karşılığında katılım payı dahil hiçbir ücret ödemeyecek.

Ankara Vali Yardımcısı Celal Dinçer ile İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, Aile Hekimliğinin uygulandığı Gölbaşı Ertuğrul Gazi Aile Sağlık Merkezi'nde AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Daha önce Aile hekimliği hizmeti verilen bir yerden göreve gelen ve mülki amiri olarak uygulamayı sahada gören Vali Yardımcısı Dinçer, Aile Hekimliği'nin Türk Sağlık tarihinde bir dönüm noktası olduğunu ve yıl sonuna kadar tüm illerde yaygınlaşacağını söyledi.

Dinçer, Başkentte bugün sabah saat 08.00 itibariyle başladığını, bugüne kadar 3 binin üzerinde hekimin eğitimden geçirildiğini, hekim ve yardımcı personelin yetiştirildiğini ve son olarak da noter huzurunda kura ile atamalarının yapıldığını anlattı. Şu anda Ankara'da yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkesin TC kimlik numarasıyla hizmetten yararlanabileceğini belirten Dinçer, ''Herkes TC kimlik numarasıyla hangi aile hekimine bağlı olduğunu öğrenebilir ve bağlı bulunduğu merkeze giderek tedavisini yaptırabilir'' dedi.

Dinçer, Aile hekiminde kişinin tüm sağlık bilgilerinin ve tedavilerinin kayıt altına alınacağını vurgulayarak, ''Örneğin, Finlandiya'da 150 yıldır bir kişinin sağlık dosyası saklanıyor. Biz de niçin olmasın? Hastalar, farklı yerlerde tedavi görüyor, ama bunların nerede ve ne yapıldığına dair kayıt tam olarak bulunamıyordu. Şimdi düzenli kayıt sistemi olacak. Sistemin ikinci aşamasında, farklı merkezlerde dahi gördüğü tüm tedavilerin Aile Hekimine bildirimi sağlanacak. Böylece, hastanın tüm bilgileri bir yerde tutulmuş olacak'' diye konuştu.

Yurt dışı uygulamasından örnek veren Dinçer, ''Yurt dışında kişinin bağlı bulunduğu aile hekimi, ileri tetkik gerektiren sağlık sorununu tespit ettiğinde hastanelerden randevuyu da kendisi alıyor., yerinizi ayarlıyor, hatta bu hastaneye sevk için gerekli aracı da temin ediyor. İnşallah Türkiye bu günleri de görecek'' dedi.

-AİLE HEKİMİNE BAŞVURMADAN HASTANEYE GİDİLEBİLECEK-

Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy da Başkentte şu an için toplam bin 247 aile hekimin görev yapacağını, her 3 bin 500 kişiye bir hekimin düşeceğini bildirdi.

Sayının ihtiyaç doğrultusunda zamanla artırılarak her 2 bin kişiye bir aile hekiminin düşmesinin planlandığını söyleyen Aksoy, uygulama öncesinde birinci basamakta sağlık ocaklarında 810 hekimin görev yaptığını anımsattı.

Ankara'da görevli hekimlerden 110'nun 3 yıl uzmanlık eğitimi almış aile hekimliği uzmanları olduğunu anlatan Aksoy, sayının yıllar içinde artarak tamamının uzman hekimlerden oluşacağını belirtti.

-AİLE HEKİMİNE BAŞVURMADAN HASTANEYE GİDİLEBİLECEK-

Aksoy, hastaneden hizmet alınabilmesi için sevk zincirine gerek olmadığını ifade ederek, ''Çünkü, 2 bin kişiye bir aile hekimi düşmeden, sevk zinciri konursa, sistem kilitlenir. Aile hekimine gidilmeden hastaneye gidilememesi ile ilgili bir sınırlama Bakanlığımız ve hükümetimiz tarafından yapılmadı. İdeali, aile hekimine başvurulmadan hastaneye gidilmemesidir. Biz, geliştirdiğimiz Türkiye modelinde, hekim sayımızı dikkate aldık. Bugün aile hekimine uğramadan hastaneye gitmeyin dersek, hastaneler birden rahatlar ama aile hekimlerine yığılma olur ve görevlerini yapamaz hale gelir'' diye konuştu.

Aile hekimlerinin hastanelerde değil kendi ofislerinde hizmet vereceklerini belirten Aksoy'un verdiği bilgiye göre, Ankara'da aile hekimlerinden sadece 4'ünün ofisi Bala'daki entegre ilçe hastanesinin içinde olacak. Burada görev yapan aile hekimleri, hasta yatışı yapabilecek ve hastanenin imkanlarını kullanabilecek. Bunun dışındaki aile hekimleri ise ofislerinde hizmet verecek.

-HİÇBİR SOSYAL GÜVENCE ARANMAYACAK-

Mevcut sağlık ocaklarının isimleri ''Aile Sağlık Merkezi'' olarak değiştirilerek, aile hekimlerince ofis olarak kullanılacak. Bu merkezlerde, sağlık ocaklarında yapılabilecek her türlü sağlık hizmeti verilebilecek. Buna ilaveten Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerine ultrason gibi bazı teşhis cihazlarını temin etmeleri için teşvik de bulunacak, daha fazla ücret ödemesi yapacak. Aile Sağlık Merkezlerinde acil müdahale odası olacak ve kan alınarak basit tetkikler yapılabilecek.

AA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler