HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

''Atatürk özgürlüklerden yanaydı"

Atatürk hakkında araştırmaları ve kitaplarıyla tanınan yazar Sinan Meydan, "Eğer Atatürk yaşasaydı bugün özgürlük anlamında baş örtüsü sıkıntısı yaşanmazdı" dedi.

Sinan Meydan, Bursa Genç İş Adamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) organizasyonunda Uludağ Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi. Kadın kıyafeti konusunda Atatürk'ün devrim yapmadığının altını çizen Meydan, ''Atatürk'ün devrimleri arasında şapka devrimi vardır ama kadınlara yönelik giyim kuşam konusunda bir devrim yoktur. Bugün baş örtüsü karşı saldırı aracı haline getirilmiştir. Özgürlük anlamında baş örtüsünün serbest olmasından ben de yanayım. Mustafa Kemal Atatürk de yanadır" diye konuştu.

Atatürk'ün özgürlüklerden yana olduğuna vurgu yapan Meydan, devrimci olan Atatürk'ün kadın kıyafeti konusunda herhangi bir yaptırımı olmadığını belirtti. Atatürk'ün, ''Türk kadını ifrattan da tefritten de uzak duracaktır'' sözlerini hatırlatan Meydan, ''Atatürk, kıyafet seçimini Türk kadınının kendisine bırakmıştır. Türk kadının kıyafetine müdahale etmeyerek onları bilinçlendirme yoluna gitmiştir. Mustafa Kemal, kadının doğru bilinçlendirildiğinde doğruyu bulacağına inanmıştır. Atatürk, kız çocuklarının eğitilmesine de çok önem vermiştir'' dedi.

Türkiye'de eğitim belli standartlara çıkarılmadığı için bugün baş örtüsü sorununun yaşandığına dikkat çeken Meydan, baş örtüsü meselesinin bazı güçler tarafından Cumhuriyet kazanımına ve Atatürk devrimlerine karşı silah olarak kullanıldığını ifade etti. ''Özgürlük anlamında baş örtüsü sıkıntısı yaşayanlar, Atatürk olsaydı bu sıkıntıyı yaşamazlardı. Bunu açık yüreklilikle söyleyebilirim'' diyen Meydan, Atatürk'ün kadınların aşırı derece açık olmasını da abartılarak fazla kapanmasını da istemediğini savundu.

Atatürk'ün dinsiz olduğu yönündeki iddiaların büyük bir yalan olduğunu kaydeden Meydan, ''Atatürk'le ilgili maalesef birçok yalan atılıyor, bu yalanların en büyüklerinden biri Atatürk'ün dinsiz olduğudur. Diğer büyük yalan da Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'ndaki rolünün azaltılmaya çalışılmasıdır. Yapılan bazı filmler ve yazılan bazı kitaplarda Atatürk'süz bir Cumhuriyet tarihi kurgulanmak istenmektedir. Mustafa Kemal'siz bir Kurtuluş Savaşı yazabilir miyiz kaygısında olan tarihçiler var'' dedi.

GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Özgün de baş örtüsü sorunuyla gündemin fazla meşgul edilmemesi gerektiğini söyleyerek, bu meselenin siyaset malzemesi yapıldığını belirtti. Özgün, ''Üç siyasi parti de başörtüsü meselesinin çözülmesini istiyor. Ama sorunun bir tülü çözülmemesi, birilerinin hala bu meseleden nemalandığını gösteriyor'' diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler