HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ayaş'ta esrarengiz tapınak

Tapınağın bir tanrıya mı yoksa bir hükümdara mı adandığı araştırılıyor

MERSİN (İHA) - Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Ayaş beldesinde bulunan Elause Sebaste Antik Kenti'ndeki tarihi tapınak, arkeolojik kazıların 15'inci yılında da sırrını koruyor. Kazı çalışmalarında yazılı bir metin bulunamazken, ortaya çıkarılan baklava dilimli duvar arkeologları şaşırtıyor.

Roma La Sapienza Üniversitesi Araştırma Görevlisi Doç. Dr. Emanuela Borgia, MS 1. yüzyılda yapıldığı sanılan tapınağın sırrının kazıların 15'inci yılında da çözülemediğini söyledi.

Borgia, tapınağın kimin yaptığı ya da kime yapıldığı konusunda henüz bir bilgiye ulaşılamadığını belirterek, "Tapınağın bir tanrıya mı, yoksa dönemin hükümdarına mı adandığı konusunda bir bilgi mevcut değil. Ancak bu bilgiye ulaşmak için çabalarımız sürüyor. Tarihi hakkında bir bilgi edinebilmek için tapınağın kuzeydoğu köşesinde sondaj çalışması yapıyoruz. Tapınaktaki kazı çalışması süremiz ise bitiyor" dedi.

Anadolu medeniyetlerinde dini yapıların yan yana veya üst üste yapılması geleneğinin bu tapınakta da görüldüğünü ifade eden Borgia, şöyle konuştu:

"MS 1. yüzyılın ilk yarısında yapıldığı düşünülen tapınağın MS 6. yüzyılda kiliseye dönüştürülmüş olduğunu gördük. MS 7. yüzyılın sonunda yaşanan büyük bir depremle kentin bütün yapıları gibi bu tapınak da büyük zarar gördü. Bu sebeple de çalışmalar çok hassas bir şekilde sürdürülüyor."

Bu yılki kazılarda tapınak çevresinde (temenos) duvarının ortaya çıkarılarak temizlendiğini dile getiren Borgia, "Bu duvarın özelliği de örgü tekniği olarak karşımıza çıkıyor. Biz buna, "Opus Reticulatum" diyoruz. Yani baklava dilimi şeklindeki örgü anlamına geliyor. Bu Anadolu'da sıklıkla kullanılmayan bir teknik. Yapının benzerine daha çok MÖ 1 ve MS 1 yüzyıllarında İtalya'da ağırlıklı olarak da Roma'da rastlamaktayız. Anlaşılan o ki bu duvardaki çalışmalar tapınak tarihi hakkında bize önemli veriler

sunacak. Sabırsızlıkla tapınağın kime ya da kimlere adanarak yapıldığını ve yapılış tarihi ile ilgili ipuçları bulmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler