HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Boyanın altından muhteşem hatlar çıktı

Osmanlı sanatının Bursa'daki zirvesi olan Yeşil Cami'de yürütülen restorasyon çalışmaları sırasında üzeri toz boya ile kapatılmış muhteşem kalem işleri ve hat yazıları ortaya çıkarıldı.

Boyanın altından muhteşem hatlar çıktı

BURSA (İHA) - Arka taraftaki doğu kısım odasında yapılan ince boya temizliği, raspa çalışmalarında muhteşem desenli eski kalem işleri ve duvar hat yazıları çıktı.

[

****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/boyanin-altindan-muhtesem-hatlar--boyanin-altindan-muhtesem-hatlar/5469/137558/sayfa/1/)

Toz boya ile yapıldığı için desenlerin bütün ihtişamı ile gözlenebildiği kalem işlerinin, üzerinden yeni boya ile geçilip canlandırılmasına veya yüksekte kaldığı için temiz görünümünden dolayı aynen muhafazasına, restorasyona nezaret eden sanat tarihçilerinin raporu doğrultusunda, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu karar verecek.

Bursa'da tekstil ve gıda alanında faliyet gösteren Harput Grubu'nun sponsorluğunda Usra İnşaat'ın yürüttüğü restorasyonda ekipler, titiz çalışmaları ile hem mevcut kalem işlerini elden geçiriyorlar, hem de boya altında kalan eski kalem işlerini ortaya çıkarıyorlar. Usra İnşaat Başkanı Ramazan Uslu, caminin Osmanlı sanatının zirve eserlerinden birisi olduğuna dikkat çekerek, "Cami içerisindeki çalışmalarımız her safhada bize ecdadımızın sanattaki muhteşem estetik ve kalite anlayışını gösteriyor. Her işçilik mükemmel, her malzeme muhteşem kalitede kullanılmış. Bu kalite, son yüzyılda yapılan hatalı uygulamaların altında kalmasına rağmen, titiz bir çalışma ile bugün günyüzüne çıkartılabiliyor. Caminin giriş kapısının hemen sol tarafında kalan kuzey doğu kısmındaki odanın kubbesinde boyaları raspa (ince temizlik) yaparken, muhteşem kalem işleri ortaya çıktı. Bu kalem işçilikleri ortaya çıkınca, 4 kişilik özel bir ekip, şimdi ellerinde bistürilerle milim milim igne ile kuyu kazar gibi alttaki

desenleri ortaya çıkarıyorlar. Ayrıca duvarlarda şükür ile alakalı ayet-i kerimelerin bulunduğu kubbe üstü istifli hat yazıları bulundu. Biraz daha alt kısımlarda madolyon yazıların çıkmasını bekliyoruz. Bir bölgede rutubet olunca bir kısım kalem işlerinin bozulması sonrasında, kubbenin tamamen boyandığını düşünüyoruz. Desenlerin üzerini kapatmalar toz boya ile yapıldığı için bugün bu toz boyayı ıslatıp ince ince kazıdığımızda orjinal desenleri gayet güzel bir şekilde elde edebiliyoruz. Desenlerin iskele

kaldırıldığında, aşağıdan ilk günkü ihtişamına yakın görülebileceğini düşünüyoruz. Ancak bazı rutubetten dolayı silikleşmiş yerlerin, üzerinden yeni boya ile geçilip canlandırılma yapılmasına veya çıktığı şekli ile kalmasına restorasyona nezaret eden sanat tarihçilerinin raporu doğrultusunda, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu karar verecek" diye konuştu. 4 kişilik ekibin 1,5 aylık çalışma neticesinde sadece bir kubbenin kalem işlerini ortaya çıkarabilmesi, iğne ile kuyu kazmak gibi hassas ve nazik bir işçiliğin ortaya konulduğunu gösteriyor. Usra İnşaat bir yıl içerisinde restorasyon çalışmasını tamamlayabilmek için 3-4 ayrı ekiple caminin arka kısmındaki değişik yerlerde çalışmalarını sürdürüyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler