HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çocuklarını yaşatma umutları tükendi

Çanakkale’de yaşayan Gülnur, Halil Aydoğan çiftinin, 13 yaşındaki kas hastası çocukları Mustafa’yı yaşatma umutları, Sağlık Bakanlığı’ndan gelen olumsuz cevapla tükendi.

ANKARA (ANKA) - Tüm çabalarına rağmen küçük Mustafa’yı Türkiye’de tedavi ettiremeyen Aydoğa çifti, ya çocuklarının ölümünü ya da Sağlık Bakanlığı'nın durumu tekrar değerlendirip, tedaviyi kabul etmesini bekleyecek.

Küçük Mustafa, 7 yıldır yakalandığı Türkçe adı kas erimesi olan, Duchenne Musculer distrofi hastalığı ile yasam savaşı veriyor. Dünyada 7 bin erkek çocuktan birinde görülen bu ender hastalık, 5 yaşından sonra belirtilerini gösteriyor. Hareketlerdeki ağırlık, merdiven inip çıkmadaki zorlanma ile etkilerini gösteren sinsi hastalık, ileriki yıllarda çocukları tekerlekli sandalyeye mahkum ediyor. Genelde 9-11 yaş arası tekerlekli sandalyeye oturmak zorunda kalan çocuk, kısa bir süre sonra da kollarını da kullanamaz hale geliyor. Hastalık, akciğerleri de etki altına almaya başlayıp, hastanın solunum yetmezliği nedeniyle ölümüne yol açıyor.

Çaresiz kalan Aydoğan çifti, hastalıkla mücadele arayışları sonucu Türkiye’de bu hastalığı kök hücre ile tedavi eden bir kliniğin çalışmalarıyla karşılaştı. Bu tedavinin henüz deney aşamasında olduğunu belirten sorumlu doktorun tavsiyeleri üzerine son umut olarak Sağlık Bakanlığı gündeme geldi. Küçük Mustafa ile bugüne kadar ilgilenen doktorlardan, “Yapılacak bir tedavi yöntemi kalmadı. Denek olarak kullanılmaya uygundur” yazısı alan Aydoğan çifti, Sağlık Bakanlığı’ndan çocuklarının kök hücre tedavisi ile tedavi edilmesi amacıyla, masrafların bakanlık tarafından karşılanıp, denek olarak kullanılması için başvuru yaptı.

Başvuruyu inceleyen bakanlık, “Şimdiye kadar bu literatürdeki bir hastalıkta iyileşme görülmediği” gerekçesiyle olumsuz cevabı vererek, Küçük Mustafa’nın tedaviye kabul edilmediğini bildirdi.

Çocuğunun her geçen gün eriyerek, hastalığa biraz daha yenildiğine şahit olan çaresiz gözü yaşlı anne Gülnur Aydoğan, gelen cevapla yıkılırken, son umudunun, Sağlık Bakanlığı’nın Mustafa ile ilgili raporları tekrar değerlendirmesi olduğunu söyledi.(ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler