HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan AVM'lere son noktayı koydu

Başbakan Tayyip Erdoğan, esnaf için 7 ana başlıkta 30 tedbir sıraladığı toplantıda, alışveriş merkezlerinin pazar günleri kapanmasına karşı çıktı.

Erdoğan AVM'lere son noktayı koydu

Erdoğan, ‘Artık AVM olmasın, AVM’ler pazar günü çalışmasın’ gibi bir anlayışın mümkün olamayacağını söylerken, “Benim vatandaşım hafta sonu çoluğunu çocuğunu yanına alıyor ailesiyle birlikte AVM’ye gidiyor” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 1 milyon 900 bin esnaf ve sanatkarı yakından ilgilendiren Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm ve Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nı (ESDEP) açıklarken, alışveriş merkezlerinin (AVM) pazar günleri kapanmayacağını söyledi. ‘AVM olmasın, AVM’ler pazar günü çalışmasın’ anlayışını eleştiren Erdoğan, öncelikle halkın talebini düşünmek durumunda olduklarını vurguladı. Erdoğan, “Benim vatandaşım hafta sonu çoluğunu çocuğunu yanına alıyor ailesiyle birlikte AVM’ye gidiyor” derken, bunun halkın talebi olduğuna dikkat çekti.
Erdoğan, bu eylem planıyla esnafın zayıf yanlarını güçlendirmek, güçlü yönlerini ise daha da güçlendirmenin mümkün olacağını anlattığı konuşmasından sonra, soruları yanıtladı. Alışveriş merkezleri ve hipermarketler yasasına ilişkin bir soru üzerine, konunun henüz meclise sevk edildiğini hatırlatan Erdoğan, ancak şu anda anyasa değişikliği çalışmaları nedeniyle gündemde sarkma olduğunu, en kısa sürede yasanın meclise gönderileceğini belirtti.

AVM’ler bakkalı bayi yapsın

Bakkallara ilişkin bir soru üzerine, “Artık değişim, dönüşümden bahsediyoruz” diyen Erdoğan, şöyle konuştu: “Bu değişim dönüşüm içinde sivil toplum kuruluşlarının gerekirse bu bakkallar arasında temin eden, teşvik eden adımları olabilir. Gerekirse alışveriş merkezi veya süpermarketlerin bakkallarla işbirliğine girmek suretiyle, onları oralarda gerekirse kendi bayi gibi çalıştırmalarını sağlayacak, onları sermaye yükünden kurtaracak bazı adımların atılması sağlanabilir. Hem taze ürünü hem daha ucuz ürünü bu şekilde temin ederek satmalarını sağlayabilirler.”

Önemli olan vatandaşın talebi

“Ama şunu kabul etmek lazım. ‘Artık AVM’leri bir kenara koyalım, AVM olmasın, AVM’ler pazar günü çalışmasın’, böyle bir anlayışın olması mümkün değil. Biz burada halkın talebini öncelikli olarak düşünmek durumundayız” diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Benim vatandaşım hafta sonu çoluğunu çocuğunu yanına alıyor ailesiyle birlikte AVM’ye gidiyor. İşleri o kadar ilerlettiler ki çocukların başına eğitmenini de koyuyorlar. Öbür tarafta hem daha ucuz, hem taze ürününü alıyor. Bu vatandaşın, halkın ciddi önemli talebi.”

Esnaf ve sanatkâr için 7 öncelik belirlendi

Başbakan Tayyip Erdoğan, esnaf için belirledikleri 7 önceliği şöyle sıraladı: “Kredi ve finansman şartlarının iyileştirilmesi. Vergi, istihdam ve diğer yükümlülüklerin azaltılması. Eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin geliştirilmesi. Yenilikçilik ve girişimciliğin desteklenmesi. Altyapı, kümelenme ve ortaklık faaliyetlerinin desteklenmesi. Hukuki düzenlemelerin yapılması. Esnaf ve sanatkarların AB programlarından faydalanmasının sağlanması.”

‘Çok çok küçük’ esnafa ‘Vergiden muaf’ belgesi

BİR taraftan kayıtdışıyla mücadele ederken diğer taraftan esnafın üzerindeki yükleri kaldırmanın gayreti içinde olacaklarını anlatan Tayyip Erdoğan, “Yıllık bilançosu, bütçesi ‘çok çok küçük’ olan esnafımız vergiden muaf olacak. Nereye kadar? Belirli çizgiyi yakalayınca vergi dairesine gidecek. Yani kademelendirme gibi bir şey diyebiliriz” dedi. Erdoğan, diğer çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
Belgeli usta korunacak

Maliyetleri azaltmaya yönelik adımlar atılacak. Bu kapsamda TESK’in Milli Prodüktivite Merkezine ödediği aidatı kaldıracak.

Ustalık gerektiren işlerin, usta olmayan kişilerce yapılmasını engellenecek. Böylece hem ustalık belgesi sahipleri hem de tüketici korunacak.

14 milyon Euro’luk kaynak
AB Katılım Öncesi Yardım Aracından yararlanmak için, Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı hazırlandı. Bu programa göre, yaklaşık 14 milyon Euro’luk kaynaktan, esnaf ve sanatkar da yararlanabilecek.

Bundan sonra küçük sanayi sitelerinin yapımında TOKİ’nin imkanları da kullanılacak.
Nokta atışı yapılacak

Esnaf ve sanatkarlar, KOSGEB destek programlarında öncelikli hale gelecek.
Yeni destek projeleri, ‘nokta atışı’ olacak, KOBİ’lerin ve esnafın çağa uygun yapısal dönüşümlerini hızlandıracak. Destekleyici olduğu kadar yönlendirici de olacak.

İşsizlik insani bir sorun

Tayyip Erdoğan, işsizlikle ilgili bir soru üzerine, “İşsizlik bana göre yapısal bir sorun değil, sanal bir sorun, insani bir sorun” dedi. Anadolu’da bazılarının ‘Ben nasıl daha fazla kazanırım’ derken, emek sömürüsü yaptığını söyleyen Erdoğan, “Bu kadar açık konuşuyorum. Özellikle bunu tekstil sektöründe, özellikle bayanların istihdam edildiği yerlerde çok acımasızca görüyoruz. Sıkıştırdıkça bu defa feryada başlıyorlar. Bu, artık çözülmek durumundadır. Böyle ‘emeği sömürerek, ben zengin oldum’ demek olmaz. Çalıştıracaksın, hakkını vereceksin.”
Her TOBB üyesi 1 kişiyi işe alsa işsizlik 3 puan düşer

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üyelerinin her birinin birer kişiyi işe almasını önerdi. Erdoğan, “TOBB, ‘1.3 milyon üyem var’ diyorsa biz de diyoruz ki sizler 1 kişiyi şu anda ilave alsanız bu üyelerinizi batırır mı hayır batırmaz. Üstelik işsizlikte 3 puana yakın düşüş olur 10 puanın altına düşeriz” diye konuştu.

Dağınıklığın maliyeti 400 milyon lira

Tayyip Erdoğan, “Esnafı temsil eden 3 bin 125 oda, 82 birlik, 13 federasyon ve 1 konfederasyon dağınık bir yapı oluşturuyor” derken. “Sadece bu yapıyı sürdürmenin yıllık maliyeti 400 milyon lira. Bu sorunu çözmek için kanun değişikliği yapacağız” dedi.

Bakkala İnegöl örneği verdi

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) öncülüğünde bakkalların bu süreç içinde ortak tedarik merkezleri oluşturabileceğini, bunun yapılması durumunda bakkalların taze ve ucuz ürünü temin etme imkanı bulabileceklerini söyledi. Bunun İnegöl’de bir örneği bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, “Bunun benzeri olduğuna göre, orada başarılı olduğuna göre bunu ülkemizde yaygınlaştırmak suretiyle yapılabilir” dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler