HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ermeni çeteler İzmir'i böyle yaktı!

Amerika'da yayımlanan "The Pacific" isimli dizinin 3'üncü bölümünde 1922'de Türk askerlerinin İzmir'i yakıp yıktığı ve işgal ettiği repliğine İzmir'in hafızasını koruyan müzeden tepki geldi.

Ermeni çeteler İzmir'i böyle yaktı!

Dönemi belgelerle masaya yatıran Müze Müdürü Oktay Gökdemir iddiaların bir spekülasyondan ibaret olduğunu ve Türkiye üzerine kurulan uluslararası komplo olduğunu savundu.

[

****](https://www.mynet.com/ermeni-ceteler-izmiri-boyle-yakti-2690558-myvideo)

[

****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/izmir-i-boyle-yaktilar-izmir-i-boyle-yaktilar/5657/144493/sayfa/1/)

Türkiye'nin üçüncü büyük kenti İzmir'in geçmişten günümüze tarihi dokusunu belgelerle koruyan Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi Amerika'da ekranlara gelen ve 1922 yılında İzmir yangınının Türk ordusu tarafından çıkarıldığına ilişkin iddialara belgelerle cevap vererek durumu Türkiye üzerine kurulan bir komplo olarak nitelendirdi.

Yıllar sonra ortaya atılan bu iddiaların bilinçli bir propagandanın ürünü olduğunu söyleyen Müze Müdürü Oktay Gökdemir dizide yer alan tartışmalı repliğe ilişkin görüşlerini şöyle aktardı: "9 Eylül 1922 yılında İzimr'e giren Türk ordusu tarafından kentin yakılıp-yıkıldığı iddialar gerçek dışıdır. Araştırmalarda Görevli konsoloslar, askeri uzmanlar, yabancı yüksek komiserliklerin temsilcileri ve savaş muhabirlerinin belgeleri mevcuttur. Raporlarda İzmir yangının 13 Eylül 1922 yılında Basmane'de bulunan Ermeni Mahallesi'nden Ermeni çeteler tarafından çıkarıldığı açık biçimde ortaya konmaktadır."

YANGINI ERMENİ ÇETELERİ ÇIKARMIŞ

5 gün süren yangının 18 Eylül 1922 yılında söndürüldüğünü açıklayan Müze Müdürü Gökdemir; döneme ait tutulan raporları ve belgeleri açıklayarak konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: "Dönemin sigorta şirketlerinin İtfaiye Müdürü olarak görev yapan Avusturyalı Uzman tarafından yangının ertesi günü tutulan raporda sorumluluk Türklere ve Türk askerlerine yüklenemeyeceği ve yangının Ermeni çeteler tarafından çıkartıldığı ifade edilmiştir. Yine Fransız İhtilaf Devletleri'nden Yüksek Komiser olarak görev yapan bir Amiral'de yangın sırasında oradadır. Yangına ilişkin yapmış olduğu araştırmalarda yangının sorumluluğunun Türklere yüklenemeyeceğini ifade etmiştir. Ve 22 Eylül 1922 tarihinde İzmir'de Le Levant gazetesinde İzmir yangınının ermeni çeteler tarafından çıkarıldığı yazılmıştır."

"İDDİALAR ERMENİ ARAŞTIRMACILAR TARAFINDAN ORTAYA ATILMIŞTIR"

İzmir yanıgınını döneme ait belgelerle yorumlayan Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müze Müdürü Oktay Gökdemir iddiaların gündemde Türkiye'ye uluslarası alanda kurulan bir komplo oluşturulmak istendiğini vurgulayarak; " Bu iddialar Ermeni araştırmacılar tarafından diasporadaki ermeni yazarlar tarafından üretilmiş olduğu gözlemlenmektedir. Amaç Türkiye'yi ulusal anlamda mahkum ettirmektir" şeklinde konuştu.

THE PACIFIC

Amerika Birleşik Devletleri'nde HBO kanalında gösterilen Steven Spielberg ve Tom Hanks'in yapımcılığını üstlendiği 200 milyon dolar bütçeli "The Pacific" isimli dünyanın en pahalı mini dizisinin yayınlanan 3'üncü bölümünde 1922'de Türk askerlerinin İzmir'i yakıp yıktığı ve işgal ettiği iddia edildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler