HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

GDO'lu domatesler piyasada

Şanlıurfa'da bir kafe işletmecisi aldığı domateslerin tamanının GDO'lu olduğunu kanıtladı.

GDO'lu domatesler piyasada

ŞANLIURFA (İHA) - Türkiye'nin yeni gündemi artık Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) Mısır, domates, soya başta olmak üzere raflardaki pek çok ürünün hatta bebek mamasının "genetiği değişmiş olabilir" olduğu tartışılırken, Şanlıurfa'da GDO'lu domateslerin piyasada olduğu kanıtlandı.

[

**](https://www.mynet.com/mamalardan-gdo-belgesi-istenecek-110100503299 )

Şanlıurfa'da bir kafe işletmecisi yemekte salata yapmak için aldığı domateslerin GDO çıktığını kanıtladı. Şanlıurfalı kafe işletmecisi Kartal Polat, yemek yapmak için aldığı domatesin GDO'lu çıktığını görünce ne yapacağını şaşırdığını söyledi. Seyyar satıcıdan dış görünüşüne aldanan Polat, domatesi doğramaya başlarken domateslerin içinde filizlenme olduğunu söyledi.

Kafe işletmecisi Kartal Polat, "Seyyar satıcı işyerimin önünden geçiyordu. Akşam üstü karnabahar falan aldım. Birde güzel bir salata yapayım dedim. Domates aldım, salatalık aldım. Domatesleri keserken içinin filizlenmiş olduğunu gördüm. İlk defa böyle bir şey gördüm. Hani hep derler 'hormonuyla oynanmış, gıdasıyla oynanmış' GDO diye bir şey vardı. Biz bilmiyorduk ne olduğunu. Ama GDO buymuş demek. Hep karşılaşırdık domatesin üzerinde Allah yazısı olduğunu. Bu domateste resmen rezalet yazıyor. Tarım Bakanlığı olsun, Sağlık Bakanlığı olsun Türkiye'de kontrollerini ne kadar sağlıklı yapıldığını görsünler. 4-5 tane domates aldım hepside aynısı çıktı. İçinde filizlenme olmayan hemen hemen yok gibi, hepsi böyle. Domateslerin içinde filizlenme vardır" dedi.

Çıkan yönetmelikle alevlenen Genetiği Değiştirilmiş Organizma tartışması, birçok soruyu da beraberinde getirdi. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na göre, hazırlanan yönetmelik, 10 yılı aşkın bir süredir kontrolsüz olarak Türkiye'ye giren GDO'lu ürünleri, kontrol altına alacak. Konunun uzmanlar ve sivil toplum örgütleri, bu yönetmeliği yeterli bulmuyor. Uzmanlara göre, dünyada "Frankenştayn Gıdalar" olarak tanımlanan GDO ile ilgili en önemli sorun, hangi ürünün GDO'lu olduğunun belli olmaması ve normal şekilde ayırt edilememesi. Mısır, soya, pamuk, domates ve kolza, genleriyle oynanmış ürünler arasında ilk sırada yer alıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler