HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hakimin uyuşturucu baronuyla kırmızı hattı

Balyoz davasına birkaç gün kala 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne atanan Erkan Canak’ın sürgün nedeni ortaya çıktı.

Hakimin uyuşturucu baronuyla kırmızı hattı

Balyoz davasına birkaç gün kala Sakarya’ya düz hakim olarak atanınca emekli olan 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erkan Canak’ın sürgün nedeni belli oldu. Hakim Canak’ı, sadece çete lideri Mahmut Çelik ile görüşmek için aldığı özel GSM hattının polis takibine takılması yaktı.

Balyoz davasına bakan özel yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi eski Başkanı Erkan Canak, davanın ilk duruşmasına birkaç gün kala HSYK tarafından Sakarya’ya düz hakim olarak atanmış ve yerine aynı mahkeme üyesi Rüstem Eryılmaz getirilmişti. 196 sanıklı Balyoz davasının hemen öncesinde yaşanan bu atama tartışmalara neden olurken, Canak hakkında Adalet Bakanlığı tarafından soruşturma yürütüldüğü ortaya çıkmıştı. Canak ise Sakarya’daki yeni görevine başlamadan meslekten ayrılmıştı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi eski Başkanı Erkan Canak’ın önce Sakarya’ya düz hakim olarak atanmasına, ardından mesleği bırakmasına neden olan soruşturmanın detaylarına ulaşıldı.

MESAJLAŞIYORLARDI Vatan'ın haberine göre, Hrant Dink ve birçok büyük uyuşturucu davasına bakan 14. Ağır Ceza Mahkemesi eski Başkanı Erkan Canak ile adı birçok skandala karışan organize suç örgütü lideri Mahmut Çelik arasında özel bir telefon hattı vardı. Bir uyuşturucu operasyonu kapsamında tutuklanarak cezaevine konulan ancak daha sonra yerine başkasının cezaevinde yattığı ortaya çıkan Çelik ile Canak bu GSM hattını sadece birbirleriYle haberleşmek için kullanıyordu. Başka hiçbir numaranın aranmadığı ve kaydedilmediği bu telefon hatlarında sesli konuşmalar da yapmayan Çelik ve Canak, haberleşmeleri gerektiği durumlarda sadece mesajlaşıyordu. Birbirlerine buluşacakları mekanların isimlerini ve adreslerini gönderen ikili, daha sonra yüzyüze ise görüşüyordu.

MAHKEMEDE BULUŞMA Tüm bu detaylar ise polisin teknik ve fiziki takibe aldığı suç örgütü lideri Mahmut Çelik’i bir uyuşturucu operasyonu kapsamında izlemeye başlaması ile ortaya çıktı. Çelik’in mahkeme başkanı Canak’la irtibatını tespit eden polis, durumu İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’na bildirdi. Bir özel yetkili cumhuriyet savcısı ise soruşturma için Adalet Bakanlığı müfettişlerine bilgi verdi. Soruşturma kapsamında hem mahkeme başkanı Erkan Canak ve hem de suç örgütü lideri Mahmut Çelik takibe alındı. Polisin adım adım izlediği Çelik, bir defasında Canak ile buluşmak için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki makamına bile geldi. Özel Yetkili mahkeme binasında gerçekleşen bu buluşma ise soruşturmayı yürüten özel yetkili cumhuriyet savcısı tarafından kayda geçirildi.

POLİSLERLE DE İLİŞKİSİ VAR Bu soruşturma nedeniyle Balyoz davasına birkaç gün kala HSYK tarafından görevden alınarak Sakarya’ya düz hakim olarak atanan Erkan Canak, yeni görevine başlamadan emekliliğini istedi. Suç örgütü lideri Mahmut Çelik ise 8 aylık takibin ardından yapılan bir uyuşturucu operasyonu kapsamında 32 adamı ile birlikte tutuklandı. Çelik’in birçok polis amiri ve komiserle de ilişkili olduğu ve sık sık barlara giderek eğlendiği belirlendi.

ERUYGUR, ‘BİZDEN’ DEMİŞTİ Hakim Erkan Canak’ın bir dönem başkanlık yaptığı 14. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk olarak Ergenekon terör örgütünde üst düzey yönetici olmakla suçlanan eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur’un eşi Muzaffer Eruygur’a ait ses kaydıyla gündeme gelmişti. Mukaddes Eruygur kayıtta, “12. ve 14. Ağır Ceza mahkemeleri bizden” diyordu. Bu kaydın ardından Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay’ın ve çok sayıda avukatın gözaltına alındığı “adli yargıyı etkileme” soruşturması başladı. İddiaya göre Ergenekon terör örgütü Oktay, ve bazı avukatlar aracılığıyla Yargıtay’ı, HSYK’yı, ve İstanbul’daki bazı Ağır Ceza Mahkemelerini etki altına almaya çalışıyordu.

YERİNE BAŞKASINI YATIRMIŞTI Uyuşturucu baronu Mahmut Çelik’in daha önce de uyuşturucu kaçakçılığından ceza aldığı ancak kendi yerine cezaevinde başkasını yatırdığı ortaya çıkmıştı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler