HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İstanbul'da dilenip Kozan'da ağa oldular

Haliç Köprüsü'nün kenarında temizlik yapan işçilerin boğazından çamaşır ipiyle bağlanmış halde buldukları 5 yaşındaki Bedrettin Karaduman'ın, Adana'nın Kozan ilçesinden olduğu ortaya çıktı.

Özellikle Adana'nın Kozan İlçesi'ne bağlı Turgutlu Köyü'nde yaşayanların büyük bölümü, yıllarca İstanbul ve İzmir'de dilenerek kazandıkları paralarla zengin oldu.

Çoğunluğu, Adana, İstanbul, İzmir başta olmak üzere büyükşehirlere giderek ailece dilenen Turgutlular'ın, kazandıkları paralarla Kozan'da akaryakıt istasyonları, en işlek yerlerde işyerleri, verimle narenciye bahçeleri, kıymetli arsa ve daireler satın alarak işadamı konumuna geldikleri belirtildi.

Kozan'a 5 kilometre uzaklıktaki Turgutlu'da yaşayanların büyük bölümü dilenmeye giderken, köyde kalan ve okula giden çocuklar da yaşlı nine ve dedelerine emanet ediliyor. Yaklaşık 2 bin nüfusu bulunan Turgutlu Köyü'ndeki evlerin büyük bölümü altı ahır olmak üzere iki katlı ve yeni, ya da inşaat halinde, evlerin önünde de çifte traktörler, bolca iş makineleri bulunuyor.

Köyün orta yerinde, yol üzerinde bulunan Turgutlu İlköğretim Okulu'nda da 230 öğrenci bulunuyor. Bunlardan bir kısmı, okula kayıt yaptırmalarına rağmen aileleri tarafından dilenmeye götürüldükler için aylardır okula gelmediklerini bildirildi. Bu arada köyün suyu da parası ödenmediği için 6 ay önce Köy Hizmetleri tarafından kesildiği için ihtiyaçlarını pınarlardan getirdikleri sularla karşılıyorlar.

"BABAM DİLENMEYE GİTTİ"

Köyde kalan çocukların büyük bölümü, anne ve babalarının dilenmek üzere büyükşehirle gittiğini, yaz aylarında kendilerini de götürdüklerini belirtirken, aralarında 11 yaşındaki Ahmet Taş gibi dilenmeyi değil öğretmen ya da futbolcu olmayı düşünenler de çıkıyor. Ahmet Taş, babasının da bir kez dilenmeye gittikten sonra bıraktığını ve kendisinin dilenmeyi düşünmediğini belirtirken, "Ben öğretmen ya da Hakan Şükür gibi futbolcu olmak istiyorum. Dilenmek basitliktir. Ben bu basitliği yaşamayacağım" diyordu.

"BU KÖYDEN UTANIYORUZ"

Komşu köyde oturan yaşlı bir adam da, merkebiyle Turgutlu'nun içerisinden giderken "Bu köyden utanıyoruz. Adımızı kötüye çıkarıyorlar. Kaç kez uyardık, ama dinleyen yok" diye dert yanıyordu. Kozan'da yaşayan esnaflar da, ilçenin adının Türkiye'de Turgutlu'lar ya da diğer adıyla "Toroslar" tarafından kötüye çıkarılmasından utanç duyduklarını söylüyorlar.

"AİLECE DİLENİP ZENGİN OLDULAR"

Kozan Belediyesi Zabıta Müdürü Mutlu Dağlı da, 24 yıllık memur olduğunu, Türkiye'de duyulanın aksine ilçede bugüne kadar hiçbir Turgutlu'yu dilendirmediklerini, onların da tanındıkları için dilenmeye cesaret edemediklerini söyledi. Mutlu Dağlı, "Onlar rant neredeyse oraya giderler. Kozan'da ne yapacaklar. İstanbul ve İzmir'e gidiyorlar, ailece dilenip, Kozan'da işyerleri alıyorlar. Hepsi zengin oldu. Parayı nereye koyacaklarını bilemez oldular"diyordu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler