HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşte Atatürk'ün doğum tarihi

Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın yeğeni Sadık Öke, NTV'de Atatürk'ün ikizler burcu olduğunu ve 21 Mayıs'ta doğduğunu açıkladı.

İşte Atatürk'ün doğum tarihi

Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın yeğeni Sadık Öke, NTV’nin konuğu oldu.

Latife Hanım ile Mustafa Kemal Atatürk'ün ilişkiyle ilgili bilgiler veren Öke, yanında getirdiği kalem ve yelpazenin öyküsünü de anlattı.

[

](http://aktuel.mynet.com/galeri/yasam/ataturk-atanin-bu-kareleri-ilk-kez-yayinlandi/1380/1081/sayfa/1/)

Öke, konuşmasında Atatürk'ün doğum tarihini de açıkladı.

Sadık Öke, şunları söyledi: “Ben aslında küçük yeğeniyim. Kendisi anneannemin ablasıdır. Latife Teyzem 1899 doğumludur. Latife teyze olarak bildik. Üç kız, üç erkek kardeştiler.

Mustafa Kemal İzmir’e girdiğinde kendisine ayrılan evi beğenmemiş. Düşman donanmasının menzilinde olduğu için tepede körfeze hakim bir yer istemiş.

Uşakzadelerin köşkü var demişler. Büyük annesi ve kızı var demişler. Buna rağmen Köşk’e gitmiş beğenmiş. Latife Teyzem o sırada evde değilmiş, askerlere erzak ve sağlık malzemesi dağıtıyormuş. Eve gelince bakmış ki askerler orada. Giremezsin demişler, girerim demiş. Faytonunu kendi kullanıyormuş, içeriye girmiş.

Merdivende karşılaşmışlar. Demiş ki paşam şeref verdiniz elinizi öpeyim demiş. O şeref bize ait küçük hanım ben sizin elinizi öpeyim. Zira hanımların eli öpülür, ben el öptürmem demiş. O sırada kalpağını çıkarmış. Amcası Halit Ziya Uşaklıgil’e yazdığı mektupta ‘Bir çift mavi göz ve altın sarısı saçlar gördüm’ demiş. ‘Altın bir hare gördüm’ dermiş.

Latife Teyzem bakmış ki Köşk çok karmakarışık. Yemekleri, çalışanları ve uşakları bir düzene koymuş. O sırada paşa bir kalp spazmı geçirmiş. Gayrimüslim bir doktor çağrılmış. Doktor içki ve sigarayı yasak etmiş. Latife Teyzem bütün içkileri kilit altına aldırmış. Ve uşaklara da verilmeyecek diye talimat vermiş. Paşa daha yakından tanımak istemiş; getirin bakalım demiş. Rauf Bey’e ‘Karargah komutanlarının hanım olması daha doğruymuş, daha iyi zapturap altına alıyorlarmış’ demiş. Ondan sonra onun sekreteri olmuş. Yabancı basını takip etmiş.

'BU KALEMLE Mİ YAZDINIZ?'
Bu kalem (yayında kalemi gösteriyor) İngilizlere yazılan notanın yazıldığı meşhur kalem. Dudaklarına götürüp öpüp geri verdiği kalem. Aşklarının başlangıcı diyebileceğimiz kalem.

Dışişleri Bakanı İngilizlerle savaşmak istemediği için sert bir nota yazmak istemiyormuş, fakat Mustafa Kemal çok sert bir nota yazılmasını istiyormuş. Latife Teyzem ‘İzin verirseniz ben yazayım’ demiş. Atatürk, İngilizce yazılacak, yazabilir misiniz demiş, yazarım paşam demiş. ‘24 saat içinde limanı terk etmezseniz sizi batırırım diye yazmış. Paşa çok beğenmiş. Bu kalemle mi yazdınız demiş, kalemi öpüp geri vermiş. Bu kalemi müzeye bağışlamayı düşünüyorum.

KIRIK YELPAZENİN SIRRI
Bu yelpazeyi (kırık bir yelpaze çıkarıyor) güzel anlarda da kullanmış ama boşanmaya sebep olan kavgaları sırasında yere fırlatıldığı için kırılan bir yelpaze. Çok inatçı, geri adım atmıyorlar. İkisi de ikizler burcu. Paşa 21 Mayıs doğumlu, Latife Teyzem 17 Haziran doğumlu. Paşa ondan Türk kadınını görünce aşık olmuş ama demek ki biraz zor gelmiş."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler