HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kadına şiddete rekor ceza!

Eşine ve çocuklarına kötü davrandığı için hakkında dava açılan Abdulvahap Sönmez'e (59) Erzurum Hınıs Ağır Ceza Mahkemesi, 23 yıl hapis cezası verdi.

Kadına şiddete rekor ceza!

Aile içi şiddet konusunda Türkiye'de ilk olan karar, Yargıtay tarafından da onandı. Öte yandan babasının dayağı sonrası intihar girişiminde bulunan Ayfer Sönmez, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne bağlı Nenehatun Kız Yetiştirme Yurdu'nda koruma altına alındı.

[

****](https://www.mynet.com/izlerken-dehsete-duseceksiniz-110100563532)

Erzurum'un Hınıs ilçesinde yaşayan evli, 7 çocuk babası Abdulvahap Sönmez, iddiaya göre Şubat 2009'da evinde bulunan 5 bin 100 liranın kaybolması üzerine, eşi Medine ve çocuklarını dövdü. Eşi ve çocuklarını 'hırsız' diye suçladığı ileri sürülen ve hammal olarak çalışan Sönmez, daha sonra evden çıktı. Olaydan yaklaşık 40 gün sonra yanına gelen kızı Ayşe Sönmez'in parayı bulduğunu söylemesi üzerine eve gelen Sönmez, paranın az olduğunu görünce eşi ve çocuklarına paranın geri kalan kısmını sorduktan sonra, oğlu Ömer'le birlikte bakkala gitti.

Bu sırada Sönmez'in yanına gelen kızı Ayfer, kardeşi Ayşe'nin ilaç içerek intihara teşebbüs ettiğini, annesinin de evden ayrıldığını söyledi. Abdulvahap Sönmez, peşinden gittiği eşini ikna etmeye çalışırken Medine Sönmez, yanlarına gelen polis ekiplerine kızının ilaç içerek intihara teşebbüs ettiğini söyledi. Bunun üzerine Yeşilbahçe Mahallesi'ndeki eve gidep polisler, yatağın üzerinde hareketsiz bir şekilde oturan Ayfer'i ambulansla Hınıs Devlet Hastanesi'ne, baba Sönmez'i de polis merkezine götürdü. Medine Sönmez'in kocası Abdulvahap Sönmez'in çeşitli tarihlere kendisine ve çocuklarını kendini kaybettiği zamanlarda eline geçirdiği ağaç sopası ve elektrik kablolarıyla dövdüğünü söylemesi üzerine gözaltına alınan Sönmez, çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklanarak Hınıs A 1 Tipi Kapalı Cezaevine kondu. Hınıs Ağır Ceza Mahkemesi''nde 16 Mart 2009'da Abdulvahap Sönmez aleyhine 'Eş ve çocuklara eziyet yapma, çocuklara karşı silahtan sayılan aletle yaralama, ihmali davranışla kasten adam öldürmeye teşebbüs ve tehdit' suçlamasıyla dava açılırken, babasının dayağı sonrası intihar girişiminde bulunan Ayfer Sönmez, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne bağlı Nenehatun Kız Yetiştirme Yurdu'nda koruma altına alındı.

"KENDİMİ KAYBEDİNCE BİRKAÇ KEZ DÖVDÜM"

Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki son duruşmada baba Abdulvahap Sönmez, "Eşim Medine ile çocuklarım Ayfer, Ömer ve Gamze'ye evlilik hayatım boyunca çeşitli tarihlerde kendini kaybettiğim ve sinirlendiğim dönemlerde ağaç sopası ve elektrik kablosu ile dövdüm, ayrıca kendileren karşı dayak ve şiddet uyguladım. Ancak 16 Mart'ta kızım Ayfer'e sadece bir defa tokat vurdum. Bunun dışında kızıma ve aile bireylerine karşı, o gün şiddet uygulamadım" diyerek kendini savundu.

Mahkeme heyeti, 'Eşi ve çocuklarına sistematik olarak kasten yaralama, hakaret ve tehdit eylemlerinde bulunarak eşi ve çocuklarının eziyet çekmesine ve psikolojsinin bozulmasına sebebiyet verdiği ve ihmali davranışla kasten yaralama suçunu işlediği, ayrıca eziyet eylemleri neticesinde psikolojisi bozulan Gamze Sönmez'in intihar etmesini' gerekçe göstererek Abdulvahap Sönmez'e, TCK'nin 5237 sayılı yasasının 53/2, 96/2-a-b-son maddesi, 86/1, 86/3 a-e, 86/2, 86/3-a ve 88/1 maddeleri uyarınca, temyiz yolu açık olmak üzere, 23 yıl hapis cezası verdi.

Karar sonrası bir üst mahkeme olan Yargıtay Birinci Ceza Dairesi'ne başvuran Sönmez ailesi, aleyhlerine çıkan kararla yıkıldı. Yargıtay Birinci Ceza Dairesi'nce geçtiğimiz 2 Şubat'ta verilen kararda "Abdulvahap Sönmez'in Medine, Ömer, Ayfer ve Gamze'ye yönelik eziyet, madğur Ayfer'e yönelik kasten yaralama suçlarına sübutu kabul, oluşa ve soruşturma sonuçlarına uygun şekilde suç niteliklerini tayin, cezayı azaltıcı sebeplerin mevcut bulunmadığı takdir kılınmış, savunmaları inandırıcı gerekçelerle reddedilmiş, sanık Abdulvahap'ın ceza miktarına, suç vasfına, sanık müdafiinin kararın usul ve yasaya aykırı bulunduğuna yönelik temyiz itirazlarının reddine, oy birliğiyle karar verildi" denildi.

ÇOCUKLAR BABALARINI İSTİYOR

Eşinin iddia edildiği gibi kendisini ve çocuklarını dövmediğini ileri süren Medine Sönmez, "Eşim yaklaşık bir yıldır hapiste. Çocuklarım ve ben çok zor günler geçiriyoruz. Mahkemenin bu yanlış kararı düzeltmesini istiyorum" dedi.

Kardeşi Ayfer'in babasına iftira attığını öne süren Ayşe Sönmez, "Rahatça gezebilmek için babama iftira attı. Annem ve kardeşlerimle birlikte bir yıldır mağdur durumdayız. Babamız haksız bir şekilde tutuklandı. Yaşları küçük olan kardeşlerim her gün babamızın ne zaman geleceğini soruyor. Babamızı geri istiyoruz" dedi.

Abisinin çocuklarını sevdiğini anlatan Abdulgani Sönmez, "Parayla ilgili başlayan tartışma bir aileyi dağıttı. Abim, ne olduğunu anlamadan hapse girdi. Çocuklarına bir yıldır ben ve kız kardeşim bakıyoruz. Bizim de maddi durumumuz çok iyi değil. Yetkililerden ricamız, abimin suçsuzluğunu kanıtlayarak dışarı çıkmasını sağlasınlar" dedi.

Öte yandan yeğeni Ayfer Sönmez'i şikayetini geri alması konusunda tehdit ettiği mahkeme kararıyla kesinleşen Abdulgani Sönmez'e, temyiz hakkı saklı kalmak kaydıyla bir yıl hapis cezası verildi.

İHA

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler