HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kandil'e Diyarbakır karşılaması

Kürt sorununun tıkanan çözüm sürecinin önünü açmak için Kandil ve Mahmur’dan gelen grubu karşılamak amacıyla Diyarbakırlılar Batıkent Meydanı’nda bir karşılama buluşması gerçekleştirecek.

Kandil'e Diyarbakır karşılaması
19 Ekim Pazartesi günü saat 11.00’de Batıkent’te milletvekilleri, belediye başkanları halka hitap edecek, sanatçılar konser verecek. Türkiye’nin çeşitli illerinden de siyasi gözlemci, barış aktivisti, yazar ve aydın ile gazeteciler Barış Grupları’nın Türkiye’ye giriş yapacağı Silopi’ye hareket etti. Silopi’ye gidenler arasında 1999’da Öcalan’ın çağrısı ile Türkiye’ye silahları ile birlikte gelenler da bulunuyor.
**Barış Grupları’na 57 kurumdan destek**
Kürt sorununun çözüm sürecinde yeni bir dönüm noktası olarak değerlendirilen Kandil ve Mahmur’dan gelecek olan Barış Grupları ile ilgili olarak Diyarbakır 19 Ekim Pazartesi günü saat 11.00’e kitlendi. Avukatlardan doktorlara, mühendislerden mimarlara kadar çok sayıda meslek örgütü, işçi ve memur sendikaları, kadın kurum ve kuruluşları, iş adamı örgütleri, insan hakları kurumları dahil 57 sivil örgüt ortak açıklama yaptı. Tüm Bel Sen Diyarbakır Şubesi’ndeki ortak açıklamayı okuyan TMMOB Diyarbakır İl Sekreteri İdris Ekmen, çatışmalı ortamın ağır bilançosuna dikkat çekerek, “Çatışmalı ortamın tamamen gündem dışına çıkarılması için atılacak her adım, toplum nezdinde çok büyük anlam ve önem taşımaktadır. Sorunun çözümüne katkı sunmak isteyen bütün kesimlerin çaba göstermesi her zamankinden daha büyük önem arz etmektedir” dedi.
Türkiye'ye barış gruplarının gönderilmesinin önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Ekmen, şöyle konuştu: “KCK tarafından açıklanan Barış Gruplarının, Türkiye'ye gönderilmesi kararı toplumsal dinamikler tarafından büyük bir memnuniyetle karşılanmıştır. Bu adım çözüme dönük umutların artması adına somut bir adım olarak algılanmıştır. Ancak bu yeni süreç heba edilmemelidir.”
Gelecek Barış Grupları’nın akıbetinin 9 yıl önce gelen grupların akıbetine benzememesi için tüm toplumsal dinamiklerin hassas olması gerektiğini belirten Ekmen, “Umuyoruz ki Barış Gruplarının Türkiye'ye gelişine siyasal yapı ve yargı mekanizması tarafından geliştirilecek yaklaşım toplumun umut ve beklentilerini karşılar nitelikte olacaktır” dedi.
Grupların gelişini “tarihi bir adım” ve “çok önemli bir dönüm noktası” olarak değerlendiren Ekmen, bunun doğru değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
**Kent Kadın Meclisi alanda olacak**
Diyarbakır Kent Kadın Meclisi de gelen Barış Grupları’nı karşılayacaklarını belirterek, sürece destek vereceğini açıkladı. Kadın Meclisi Sözcüsü Zarife Özbekli, barış arayışına Türkiye toplumunun bir kez daha hayal kırıklığına uğramaması için daha dikkat ve özenle planlanması gerektiğini bildirdi. Özbekli, ön görüşme ve danışma niteliğindeki temasların, sürecin toplumsal katılım ve sahiplenme ile olgunlaştırılması açısından önemine değinerek, herkesi duyarlı olmaya davet etti. Özbekli, tüm kadınları Batıkent’te yapılacak karşılamaya davet etti.
**Diyarbakır kazan vekiller kepçe**
Öte yandan DTP Diyarbakır Milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Gültan Kışanak ile Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Demokratik Toplum Kongresi Sözcüsü Hatip Dicle ve partinin Genel Merkez ve İl yöneticileri sabah saatlerinde mahallelerde bildiri dağıtarak halkı Batıkent’teki karşılamaya davet etti.
Gültan Kışanak ve Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran Selahaddin Eyyubî Mahallesi'nde, Aysel Tuğluk ve Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu Şehitlik semtinde bildiri dağıttı. Tuğluk ve beraberindekiler daha sonra Bismil’e geçerek burada miting için çalışma yürüttü. Bismil’de Batıkent’e gelecekler için saat 09.00’da DTP İlçe Merkezi önünde araç kaldıracağı duyuruldu. Tuğluk öğleden sonra da Suriçi’nde mahallede halkla toplantı yaptı. Tuğluk, “Bu girişim barış için kardeşlik içindir. Bu girişim iyi değerlendirilmelidir. Bu girişim Türkiye'ye verilmiş bir şanstır. Umarım bu şansı Türkiye iyi değerlendirir. Çözümü ve barışı isteyen bizleriz. Biz bu kararlılığımızı sürdüreceğiz" diyerek herkesi Batıkent’teki karşılamaya davet etti.
**Sanatçılar sahne alacak**
19 Ekim Pazartesi günü saat 11.00’de Batıkent’te yapılacak karşılama töreninde DTP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı, Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Tabipler Odası Başkanı Selçuk Mızraklı halka hitap edecek. Karşılama töreninde Koma Azad, Axin Bıro, Koma Star, Semih ve Ahmet sanatçı ve gruplar sahne alacak.
**Silopi’ye akın var**
Kandil ve Mahmur’dan gelecek Barış Grupları’nı karşılamak için milletvekillerinden, siyasi parti temsilcilerine, barış aktivistlerinden sivil toplum örgütlerine, gazetecilere kadar çok sayıda kişi sınırdan yapılacak geçişe tanıklık etmek için Silopi’ye hareket etti.
Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinden çok sayıda heyet Diyarbakır’a geldi. Türkiye Barış Meclisi’nin de aralarında bulunduğu siyasi parti, sivil toplum örgütü temsilcisi, aydın ve yazar daha sonra Barış Grubu’nun giriş yapacağı Silopi’ye hareket etti. Grupta ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Haydar İlkel, Sosyalist Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, 19. dönem Erzincan Milletvekili Ali İbrahim Tutu, Sosyalist Parti İstanbul İl Başkanı Kadir Akın, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve şair Ahmet Telli de bulunuyor.
Silopi’ye hareket edenler arasında Öcalan’ın çağrısı ile 1999’da dağda iken silahları ile birlikte gelen İmam Canpolat, Azime Bilgin, Abdullah Kahraman, Nusret Doğruak, Şirin Tunç, Aygül Bidav, Aysel Doğan, Yüksel Genç, Ali Şükrün Aktaş, Gülten Uçar da bulunuyor.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler