HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Karikatür dünyası yasta

Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, Turhan Selçuk'un ölümü nedeniyle üzüntülerinin çok büyük olduğunu ifade etti.

Peker, “Turhan Selçuk, ülkenin en önemli devrimcilerindendi. Çizgisini her zaman faşizme ve emperyalizme karşı kullanan, adam gibi adam, insan gibi insan, karikatürcü gibi karikatürcüydü” dedi.

Cumhuriyet gazetesi çizerlerinden Turhan Selçuk, dün gece aort damarının genişlemesi nedeniyle kaldırıldığı Maslak Acıbadem Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Karikatür sanatının duayeni, Karikatürcüler Derneği’nin kurucularından ve onursal başkanı Selçuk, “Abdülcanbaz” karakterinin de yaratıcısıydı. Cumhuriyet Gazetesi'nde “Söz Çizginin” başlığıyla okurlarıyla buluşan Selçuk, gazetenin İmtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk'un da kardeşiydi.

Turhan Selçuk’un vefatı ailesinin yanı sıra, meslektaşlarını da yasa boğdu. ANKA’ya konuşan Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, üzüntülerinin çok büyük olduğunu dile getirdi. Türk karikatür sanatının çok önemli, “çok efendi” bir çizgisini kaybettiğini belirten Peker, “Turhan Selçuk, ülkenin en önemli devrimcilerindendi. Çizgisini her zaman faşizme ve emperyalizme karşı kullanan, adam gibi adam, insan gibi insan, karikatürcü gibi karikatürcüydü” diye konuştu. Peker, Selçuk’un derneğin kurucularından ve onursal başkanı olduğunu hatırlatarak, “O, doğruluğun simgesiydi, Türk karikatür sanatının başı sağolsun” dedi.

-"ONUN ÇİZGİSİ UYARIRDI"-

Cumhuriyet Gazetesi çizerlerinden, karikatürist Murat Sayın da “Turhan baba” diye hitap ettiği Selçuk'un, Türkiye Cumhuriyeti’nin, o eski toprakların mert, sağlam çizerlerinden olduğunu kaydetti. Sayın, “Turan baba bir dönem, bir ekol ve bir duruştu. Onun için de hakkakten çok üzgünüz, çok büyük kayıp. Umarım giden sadece bedenler olur” dedi.

Selçuk’un karikatürcünün sağlam duruşunu simgelediğini belirten Sayın, karikatürün sadece güldürmediğini ancak şimdi “belki korkmaktan” daha çok bu özelliğinin ortaya çıktığını vurguladı. Sayın, "Turhan babanın büyüklüğü her ikisini de çok ustalıkla kullanabiliyor olmasıydı. Karikatürün uyarıcı özelliğini kullanıyordu. Toplumu sadece ayna tutarak yönlendiremezsiniz, o topluma ayna tutmanın yanı sıra, 'bunu, bunu da yapmalısınız’ diyordu çizgilerinde. Turan babayı kaybettik ama onun çizgileri, onun sağlamlığı, aynı şekilde devam ettirilir umarım. Ben kendime adıma bunu yapacağım” diye konuştu.

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler