HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

KKTC Büyükelçisi görevden alındı

Türkiye ile KKTC arasında yaşanan 'besleme' krizi giderek büyüyor. Bugün KKTC Büyükelçisi görevden alındı.

KKTC Büyükelçisi görevden alındı

Kuzey Kıbrıs’ta bir protesto eylemi ile başlayan ve KKTC ile Türkiye yönetimlerini karşı karşıya getiren gerginlikte son nokta: Büyükelçi görevden alındı... Yerine ise Kuzey Kıbrıslı Türk vatandaşlarının protestolarına neden olan mali reform önlemlerinin alınmasının başını çeken bürokrat KKTC Teknik Heyet Başkanı Halil İbrahim Akça atandı. Türkiye’de DPT Müsteşar Vekili iken KKTC’ye atanan ve Kuzey Kıbrıs ekonomisini yola koymak için mali önlemlere imza atan Akça, son dönemde KKTC’de özellikle sendikaların büyük tepkisiyle karşılaşıyordu.

PERDE ARKASI

Diplomatik kaynaklar "Amaç, KKTC'de yardım konularının tek elden eşgüdümünün sağlanması" diyor, ancak adada hava farklı.

KKTC'de ekonomik tedbirlere yönelik gittikçe artan tepki ve bardağın taştığı bir miting...

O mitingdeki pankartlarla, sloganlarla başlayan tartışma sonunda Lefkoşa'da değişimi getirdi.

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği'nde görev değişimi yapıldı. Büyükelçi Kaya Türkmen'in görevini, Türkiye Cumhuriyeti teknik heyet başkanı Halil İbrahim Akça yürütecek.

Türkiye'den Kıbrıs'a yapılan yardımı, düzenli olarak bir araya gelen, Kuzey Kıbrıs ve Türkiye teknik heyetleri kararlaştırıyor.

Halil İbrahim Akça, 8 yıldır bu heyetlerde türkiye tarafının başkanlığını yapıyor.

Ankara görev değişimine fazla anlam yüklenmesinin önüne geçme arayışında.

İlk haber "Lefkoşa Büyükelçisi görevden alındı" şeklinde geldi. Dakikalar sonra diplomatik kaynaklardan "görevden alma değil, görev değişimi söz konusu. Amacımız, Kıbrıs'a yapılan yardımların tek elden eş güdümü" açıklaması ulaştı.

Ancak Kıbrıs'ta hava farklı. Ankara'nın, o protestolardan ne kadar rahatsız olduğu sır değil. "Sorumluların cezalandırılması" beklentisi, KKTC yönetimine farklı kanallardan iletildi.

"Kıbrıslıları cezalandırın" mı dedi?

Kıbrıs basınında yer alan haberlere göre o kanallardan biri, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Türkiye teknik heyet başkanı müsteşar Halil İbrahim Akça arasındaki görüşmeydi. O görüşmede Akça'nın Eroğlu'na "Kıbrıslıları cezalandırın" dediği öne sürüldü, ardından Akça, gazeteci Levent Özadam'a şu düzeltmeyi gönderdi.

"Sayın Cumhurbaşkanı bir önceki hükümetin ekonomiyi hatalı kararlarla kötü duruma getirerek kendilerine devrettiğini, Türkiye'ninse ekonomik tedbirlerin alınmasını mevcut iktidardan beklediğini ifade etti. Ben de "Eğer hatalı kararların bir bedeli olacaksa bu cezayı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları değil KKTC halkı kendisi ödemelidir. Zira buradaki iktidarları seçen KKTC halkının kendisidir." dedim."

Şimdi adada, o görüşmeye dair ayrıntıların basına sızmasından, Büyükelçi Kaya Türkmen'in sorumlu tutulduğu, Büyükelçilik'te bu nedenle görev değişimi yapıldığı iddiaları gündemde.

Eroğlu: "İlişkiler kopmaz"

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise Türkiye ile ilişkilerin kopmasının mümkün olmadığını belirterek, "28 Ocak mitinginden sonra iki taraf arasında süren karşılıklı mesaj ve beyanat teatisinin en erken zamanda bitmesi gerektiğini" söyledi.

Eroğlu, kendisine düşenin bu ortamı yatıştıracak bir davranış olduğunu ve bunu yapmaya çalıştığını, ayrıca bu tartışmaların müzakere masasında elini zayıflatacağını ifade etti.

Eroğlu, Dış Basın Birliği Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerini kabulünde yaptığı açıklamada, anavatan-yavruvatan ilişkilerinin en sıcak noktada olması gerekirken, "bu gibi eylemlerle birdenbire bir soğukluk, karşılıklı beyanatlarla sanki bu ilişkinin kopmasını istermiş gibi bir düşünce içine girenler olduğunu" belirterek, ancak anavatan ile ilişkilerin kopmayacağını kaydetti.

Eroğlu, tansiyonun yüksek olmasının kimseye bir şey kazandırmayacağını kaydetti.

Görüşmelerin devam ettiği ve Rum'un uzlaşmazlığını sürdürdüğü bir zamanda KKTC'de birlik ve beraberliğin bozulmasının, halkın bir kısmının değişik düşünceler içinde hareket etmesinin kendi elini zayıflatacağını belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, bunun yansımalarını müzakere masasında ve Rum basınında gördüklerini söyledi.

Atina gelişmelere kilitlendi

Ankara-Lefkoşa hattındaki gelişmeleri büyük bir dikkatle izleyen Yunanistan'ın Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Grigoris Delavekuras, KKTC'de düzenlenen mitingler ile Türk korvetinin Ege'deki seyrine ilişkin değerlendirme ve açıklamalarda bulundu.

KKTC'deki mitingleri konu alan sorular üzerine sözcü, "işgal"söylemlerini tekrarlayarak, "eylemlerin işgal kesiminde var olan gerçekleri yansıttığını, süregelmekte olan işgalin bir ürünü olduğunu" savundu.

Atina'nın KKTC'deki gelişmeleri "büyük bir dikkat" ile izlediğini kaydeden Delavekuras, "Türkiye'nin nihayet Kıbrıs'a nefes aldırması ve tüm Kıbrıs halkının AB'nin nimetlerinden yararlanması için Kıbrıs Türk tarafının müzakerelere yapıcı bir ruhla katılabilmesi" gerektiğini belirtti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler